Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminula Jelena Genčić

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi trener Novaka Đokovića i jedan od najboljih teniskih stručnjaka preminula je 77. godini života u Beogradu

  • 3

Jedan od najboljih srpskih teniskih stručnjaka i trenera, Jelena Genčić, preminula je danas u 77. godini života u Beogradu.

Kao nezaboravan sportista, reprezentativac u rukometu i tenisu i jedan od naših najboljih trenera svih vremena, Genčićeva je zavredila poštovanje Srbije i kao prvi trener našeg i najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića. Na pravi put je izvela teniske talente poput Monike Seleš, Ive Majoli, Mime Jaušovec i Gorana Ivaniševića.

Novak Đoković često je govorio kako je sve što zna o tenisu naučio od Jelene Genčić.

Dirljivi susret Đokovića i Genčićke koji se dogodio pre dve godine zabeležile su čak kamere američke televizije Si-Bi-Es, a Jelena je tada u razgovoru za "Alo!“ rekla da se sve dogodilo kao da je sanjala.

- Sve se dogodilo iznenada i za mene je to bilo sjajno. Kao da sam sanjala... Novak me je pozvao i rekao: "Jeco, stižem kod tebe s peharom, čekaj me.“ U tom trenutku sam bila na tenisu i odmah sam sela u automobil kako bih pohrlila prema kući da ga vidim - ispričala je tada  Jelena.

Novak Đoković posle pobede nad Bugarinom Grigorom Dimitrovim nije davao izjave, pošto je napustio pres centar kada je čuo da je preminula Genčićka, njegov prvi pravi teniski trener!

Teniski stručnjak Radmilo Armenulić rekao je sa životne i teniske scene nestala velika ličnost.

- Nestala je sa životne scene velika teniska ličnost i veliki čovek. Pored toga što je bila veliki sportista, Jelena Genčić se bavila i istorijom umetnosti. Ostaće zapamćene njene emisije na televiziji Beograd. Njen gubitak je ogroman - rekao je Armenulić.

Jelena Genčić je rođena kao jedna od sedmoro dece. Otac Jovan i majka Hermina su iz ugledne srpske porodice. Njen deda Lazar Genčić studirao je medicinu u Beču, pre povratka u Srbiju i postao prvi hirurg u zemlji. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, uzeo je aktivnu ulogu u srpskoj vojsci, preživeo je iscrpljujući konflikt sa činom generala. Brat njenog dede je Đorđe Genčić koji je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u vladi Nikole Pašića.

Teniski savez Srbije održaće komemoraciju u ponedeljak 3. juna u 13 časova na terenima Impuls hola na Novom Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leptirica

    1. jun 2013 | 19:56

    Nek ti je laka zemlja, saucesce porodici. Nole, nemoj da te poremeti ovo, neka bude neka vrsta motivacije, osvoji ovaj gren slem za nju!!!

  • Milosevac

    1. jun 2013 | 19:54

    Pocivaj u miru legendo.

  • Milica

    2. jun 2013 | 01:26

    VEČNA SLAVA !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA