TUGA: Novak u epskom meču poklekao pred Nadalom!

Posle velike borbe koja je trajala više od četiri i po sata Đoković poražen u polufinalu Rolan Garosa 4:6, 6:3, 1:6, 7:6 (7:3), 7:9

  • 13

Novak Đoković  nije uspeo je da savlada Rafaela Nadala u polufinalu Rolan Garosa. Posle velike borbe koja je trajala četiri sata i 37 minuta Srbin je poražen 4:6, 6:3, 1:6, 7:6 (7:3), 7:9.

Srpski teniser mnogo puta je isticao da mu je Otvoreno prvenstvo Francuske prioritet ove godine, kao jedini Grand slem koji nije osvajao ali propustio je priliku da postane peti igrač profesionalne ere koji je u karijeri pobedio na sva četiri najvažnija turnira.

Umesto Noleta za prvu, Nadal će se boriti za osmi pehar u Parizu a ako pobedi postaviće rekord kao igrač koji je najviše puta osvajao neki Grand slem.

Novak je solidno ušao u meč, međutim od sredine prvog seta Španac je počeo da preuzima inicijativu i taj period uspešno okončao. Udrugom setu videli smo najbolje od Đokovića kada je poskle izgubljenog servisa silovito uzvratio i sa četiri uzastopna uspešna gema došao do 1:1 u setovima.

Olako je međutim Novak izgubio naredni, igra mu se potpuno raspala, što je omogućilo Rafi da povede 5:0, a zatim i da odradi još malo za 6:1.

Suočen sa eliminacijom Đoković je dao sve od sebe, i takoreći uspeo da ustane iz mrtvih. U osmom gemu četvrtg seta uzvratio je brejk, a još važnije i u 12. čime je ostao u meču.  Ohrabren, Đoković je dominirao u taj-brejku  i posle izjednačenja u dobrom raspoloženju započeo odlučujući set.

Drama nije mogla da izostane, Đoković je poveo 2:0, međutim Španac je uzvratio brejk za 4:4, a jedan od presudnih momenata bio je Novakovo „pecanje" na mreži. Izjednačena borba se nastavila do 16 gema kada je Đoković serijom grešaka poklonio pobedu Špancu ne osvojivši nijedan poen.

Đoković je mnogo više grešio u meču, imao je 75 neiznuđenih grešaka, naspram 44 Nadala i to je verovatno na kraju presudilo.

TOK MEČA

Prvi set

Đoković je odlično ušao u meč, osvojivši servis gem bez izgubljenog poena. Nadalje, viđeno je nekoliko prelepih akcija i generalno visok nivo igre, koji se i očekuje od ovakvih majstora, koji su uspešno čuvali servis.

U petom gemu malo je falilo da Španac preuzme inicijativu, ali Novak je izvukao stvar bez i da je dozvolio brejk loptu. Na sledeći Đokovićev servis Nadal koristi treću brejk loptu i prvi put prelazi u vođstvo. To je potvrdio u narednom gemu bez izgubljenog poena.

Đoković je uspeo samo da smanji na 5:4, pre nego što je Nadal iskoristio servis da povede u setovima.

Drugi set

Đoković je došao do malo predaha posle kriznog perioda i relativno sigurno iskoristio servis uz drugi as u meču za novih 1:0 na otvaranju seta. na momente se činilo da je srpski teniser digao nivo igre, međutim često bi usledile čudne greške i do ovog momenta Đoković nije stigao nijednom do brejk lopte na servis Španca.

U petom gemu Nadal koristi odmah novu priliku za brejk u situaciji kad je Đoković imao 30:0, a onda serijom promašaja prosto poklonio gem protivniku.

To kao da je razgnevilo srpskog tenisera koji je odmah zatim odigrao do tada najbolji gem na Nadalov servis. Dve brejk lopte je propustio, ali treću nije i to je bilo 3:3.

Đoković je dobro nastavio u tom periodu i asom kompletirao servis gem za 4:3. Odličnim reternima i agresivnom igrom u duplu servis grešku Španca Nole je stigao do novog brejka i trećeg uzastopnog gema što mu je omogućilo da servira za izjednačenje u setovima. Nadal je vraćao i nemoguće, ali Novak je iskoristio prvu set loptu za 6:3.

Treći set

Po prvi put set je servisom otvorio Rafa, izgledalo je da će to rutinski realizovati, međutim posle nekoliko dobrih Novakovih poteza morao je malo i da se pomuči. U narednom gemu Španac je došao do trećeg brejka u meču iako uvodni poeni nisu upućivali na to. Poslednja lopta bila je sporna, ali dosuđen je aut na udarac Đokovića kojim je Nadal poveo 2:0, a začas je bilo i 3:0.

Novakova kriza se nastavila i on je po do prvog gema došao posle pet izgubljenih. Rafa je je zatim sigurno servisom došao do nove prednosti u setovima, 2:1.

Četrvrti set

Suočen sa mogućnošću poraza Novak je "dodao gas" koliko je imao snage i to je rezultiralo makar očuvanjem servisa. U sedmom gemu srpski teniser našao se u nezgodnoj poziciji posle 15:40, a posle dobijenog poena poslao je laku loptu u aut i poklonio protivniku još jedan brejk.

Đoković se nije predao, uzvrativši istom merom, pa sjajnim servis gemom i 5:4 prebacio pritisak na Nadala za ostanak u setu. Španac je bio na visini izazova izjednačio, a onda i oduzeo servis Đokoviću posle tri uzastopne greške srpskog tenisera, što ga je dovelo u poziciju da servira za meč.

Ako je neko mislio da je tu kraj prevario se, Nole je uspeo da uzvrati i oduzme servis i viđen je taj-brejk. U njemu je Srbin konstantno imao inicijativu 2:0, 4:1,  i sa 7:3 došao do 2:2 u setovima.

Peti set

Odlučujući period meča Đoković je najbolje počeo, brejkom. Mnogo znoja prolio je u narednom gemu, ali ostvario je cilj i povisio na 2:0.

Đoković je održavao prednost, ali Nadal mu nije dozvoljavao da se opusti, u osmom gemu Novak se "upecao" na mreži što je Špancu donelo brejk loptu, Novak je spasio, ali ne i sledeću i meč je ušao u egal 4:4.

U petom setu nema taj-brejka i nadalje je bio veliki pritisak na obojici tenisera. Novak je više grešio, naročito na mreži i to ga je koštalo na kraju poraza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milosevac

    7. jun 2013 | 15:25

    Nadal je jedan veliki smrdljivko od coveka.

  • Vojvođanka

    7. jun 2013 | 17:54

    Navijala sam za Đokovića mada mi je Nadal mnogo simpatičniji od njega. Zasluženo je pobedio Nadal.

  • Bosnjak

    7. jun 2013 | 19:21

    Novi t.j.stari kralj tenisa se vraca Nadal covjek koji stize nemoguce a pri tom faca i fer pley igrac.Dobro su igrali obojica ali je Nadal mnogo spremniji i psihicki i fizicki sto se naravno vidi po njegovoj gradji.Sve cestitke Nadalu na pobjedi i prelijepom tenisu a Nole bi trebao sa svojim trenerom jos da uci o nekim potezima jer ponekad covjek dodje do predobrog uspjeha sasvim slucajno tako da je Nole vjerovatno toga svjestan.Jos jednom bravo za Nadala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA