Saradnja Zenita i Zvezde šarena laža!

Bilo je predviđeno ugovorom iz 2010. godine da će klubovi sarađivati najpre u radu sa mlađim kategorijama, a potom i prijateljske utakmice, međunarodni turniri, zajednički seminari i obuke trenera...

  • 5

Stadion Crvene zvezde je 2011. godine je posetio predsednik Rusije Vladimir Putin u okviru svoje zvanične posete Beogradu, i mnogi su taj dolazak okarakterisali kao zamajac za proširenje saradnje sa generalnim sponzorom, naftnim gigantom "Gaspromom".

Tada je kružila priča da će Zvezdin najveći sponzor u daljem periodu ubrizgavati finansijske injekcije, a sa druge strane, sa Zenitom je trebalo da se pregovara oko dolaska nekoliko mladih igrača na kaljenje na "Marakanu".

To je bila jedna od tačaka potpisanog ugovora, koja predstavlja tehničko-poslovnu saradnju sa ruskim klubom, koji je takođe pod sponzorskim ugovorom sa "Gaspromom".

Zvezda i Zenit su potpisali petogodišnji ugovor o saradnji u decembru 2010 godine. Bilo je predviđeno da će klubovi sarađivati najpre u radu sa mlađim kategorijama, a potom i prijateljske utakmice, međunarodni turniri, zajednički seminari i obuke.

- Zadovoljstvo nam je što smo postali partner sa vodećim srpskim klubom. Ovo je još jedan korak u integracionom procesu Zenita u evropsku fudbalsku zajednicu. Saradnja će biti važna i po pitanju rada sa veteranima i sa navijačima. Uvereni smo da će saradnja biti plodonosna - rekao je tada generalni direktor Zenita Maksim Mitrofanov

Potencijal te saradnje i dan-danas nije ostvaren. Naravno, razmena talenata je mogla da bude iz pravca Beograda ka Sankt Petersburgu, i obrnuto.

Sportski direktor Crvene zvezde Zoran Stojadinović upućen je u to da je prethodna uprava sklopila ugovor.

- Da, znam za to, ali ako me pitate ima li u najavi nešto od toga, sad kažem da nema - rekao je kratko Stojadinović našem portalu.

U trenucima kada Zvezda pokušava na sve načine da napravi ekipu do kraja prelaznog roka, spasonosan bi bio igrač iz jake ruske ekipe, koja ne bi hteo samo da greje klubu u Zenitu. Naravno, tu je i detalj da bi to finansijski bilo mnogo isplativije od dovođenja igrača sa strane, gde su ključan problem finansije.

Doduše, bilo bi pitanje koliko bi igrači iz Zenita hteli da se upute na put od skoro 1.800 kilometara, i da igraju u lošim finansijskim uslovima. U Sankt Petersburgu je ako ništa drugo, makar komforno i nema brige da li će plata stići na vreme.

Saradnja je mogla i da se ogleda gostovanjem trenera omladinskih škola i razmene iskustava, ali dva kluba nisu komunicirali ni na tom nivou. Sporazum o tehničko-poslovnoj saradnji tako iz dana u dan gubi svoj smisao do tačke kao da nikada nije ni potpisan...

(B. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    21. avgust 2013 | 01:01

    "Браћа" руси..

  • Mik

    21. avgust 2013 | 07:09

    Ali je zato Gasprom ispoštovao svoj deo,što je bitnije za Zvezdu. Duplirana je suma na godišnjem nivou od prošle godine i upravo je to spasilo klub od bankrotstva.

  • Nebitan

    21. avgust 2013 | 08:56

    Pa naravno, ko u klubu od njih zna ruski? Rusi su posebni, treba se samo malo potruditi i ne pravlti majmune od njih, svaki dan kontakt i sve bi bilo ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA