Laković za Telegraf: FSS ne obavezuju odluke Evropskog parlamenta!

Generalni sekretar FSS lakonski odgovara da je srpska fudbalska organizacija član FIFA i UEFA, a ne Evropskog parlamenta iz koga je najavljena istraga protiv našeg Saveza

  • 0

Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, rekao je za Telegraf.rs da FSS ni na koji način ne obavezuju odluke Evropskog parlamenta, pa ni eventualna istraga te everopske institucije u vezi sa nameštanjem utakmica u Srbiji i pretnjama fudbalerima koji su odlučili da o tome javno progovore.

Povodom najave generalnog sekretara FIFpro Holanđanina Tea van Segelena da će i Evropski parlament stati u odbranu srpskih fudbalera koji su u "Crnoj knjizi" govorili o nameštanju utakmica i drugim nezakonitim rabotama, tako što će pokrenuti istragu protiv FSS, Laković lakonski odgovara da je naša fudbalska organizacija član UEFA i FIFA, a ne nacionalnih ili međunarodnih državnih ustanova.

Ne vidim kako bi eventualne odluke Evropskog parlamenta u vezi s predmetnom temom mogle da budu obavezujuće za FSS. Mi smo članovi svetske i evropske fudbalske organizacije, a UEFA je u jeku otkrivanja skandala oko nameštanja utakmica u Italiji, Turskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama, jasno stavila na znanje da Srbije nema na toj karti. Nas, naprotiv, njena ocena ne uljuljkava. Maksimalno smo budni po tom pitanju, a čak nam je i sindikat nedavno odao priznanje da smo učinili mnogo u zavođenju reda u pogledu namirivanja klupskih dugova prema igračima i trenerima. Od saradnje s Evropskim parlamentom kao respektabilnom institucijom ne bežimo. Uostalom, tesno sarađujemo i sa komisijom za sprečavanje nasilja u fudbalu.

Stiče se utisak da fudbaleri koji ukazuju na anomalije nemaju poverenje u FSS. Zato traže pomoć i zaštitu na međunarodnom planu, kao kad obični građani idu po pravdu do Strazbura.

– Da se ja pitam, ne bih išao u Brisel nego u prvu stanicu policije. Neprijavljivanje krivičnog dela je isto krivično delo. Ko god da ima neka obaveštenja s tim u vezi, bez obzira datiraju li ona iz prošlosti ili sadašnjosti, treba da se obrati našim pravosudnim organima. Ako to ne urodi plodom, onda neka ide na međunarodnu instancu. Mi sindikatu fudbalera pružamo ruku. Voljni smo da posredujemo i prilikom zaključivanja ugovora, dakle, već od početka, a ne samo kada nastane spor po tom pitanju. Čak smo mu nudili i kancelariju.

Ali, Dragiša Pejović je progovorio u "Crnoj knjizi" FIFpro, pa je protiv njega FSS pokrenuo disciplinski postupak?

- Mi smo u nebranom grožđu, kako god. Ako ne pokrenemo postupak, javnost će nas anatemisati da ignorišemo slučaj. Ako pokrenemo, bićemo na stubu kritika što vršimo pritisak na nekoga. Protiv Pejovića je pokrenut disciplinski postupak pošto je to redovna procedura po normativnim aktima našeg saveza. Dakle, naša fudbalska organizacija tako institucionalizuje proces koji se dotle vidi i čuje samo u medijima. Mi nikoga ne optužujemo niti osuđujemo, samo se ponašamo u skladu sa fudbalskim zakonom. Pejović je javno rekao to i to, u stvari optužio je nekog člana organizacije da je izvršio krivično delo. Akta nalažu da se o tome izjasni i pred organima saveza, koji potom javnom tužilaštvu, kao jedinoj nadležnoj državnoj instanci za vođenje spora o krivičnom delu, podnosi krivičnu prijavu protiv NN počinioca iz Pejovićevog konteksta.

Slično je bilo i s Bobanom Dmitrovićem?

– Takva je procedura, a procedure su temelj demokratije. Dmitrović isto nije prihvatio da se pred disciplinskim organima izjasni o svojim rečima. Sankcija s naše strane je da mu izreknemo kaznu, kao neku vrstu opomene da ubuduće njegovi navodi ne bi bili tema u medijima bez institucionalizacije, koja je obaveza po normativima. Taj predmet je isto završio u tužilaštvu kao krivična prijava protiv NN počinioca, jer je naša dužnost da sledimo takvu proceduru - zaključio je Laković.

(Telegraf.rs / G.Anđelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA