Prva žena u kosmosu navija za Crvenu zvezdu!

Žena kosmonaut Valentina Terješkova poseduje člansku kartu Crvene zvezde

  • 6

Navijače Crvene zvezde će verovatno iznenaditi informacija da je prva žena astronaut Valentina Terješkova, koja je pre pedeset godina letela u kosmos, posedovala člansku kartu Crvene zvezde.

Prenosimo tekst iz monografije povodom četrdesetogodišnjice Sportskog društva:

"Iz dokumentacije Sportskog društva Crvena zvezda vidi se da je sastav njegovog članstva bio veoma različit. Činili su ga radnici iz proizvodnje, učenici, studenti, lekari, profesori, umetnici.

U Sofiji je u Zvezdu učlanjena i Valentina Terješkova. Bilo je to 1963. godine prilikom gostovanja našeg fudbalskog tima. Tadašnji trener omladinaca, Miljan Miljanić, prilikom susreta naših fudbalera sa Terješkovom primio je prvu ženu kosmonauta među članove Zvezde. Žena koja je kružila između zvezda - došla je u Zvezdu! I dobila člansku knjižicu sa brojem 60025".

Terješkova je rođena 6. marta 1937. godine. Sa kosmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu 1963. godine lansirana je u svemir u vasionskom brodu Vastok 6.

(Telegraf.rs/redstarbelgrade.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA