GLADIJATORI: Ko je najbolji MMA borac u istoriji? (VIDEO)

Svako polje, oblast, delatnost iznedri mnoštvo stručnjaka, ali se pojedinci uvek izdvajaju. Za borce koji ulaze u "oktagon" svakako možemo reći da su najhrabriji, a napravili smo listu najboljih među njima

  • 9

Možda najbolja definicija Ultimejt fajta  je "borba na život i smrt"! "Oktagon" je rezervisan samo za najspremnije, najhrabrije i najimpulsivnije borce - GLADIJATORE!

MMA takmičenja su prvi put održana u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru prve sezone Ultimejt fajt šampionata 1993. godine. Ovaj sport je stekao veliku popularnost i širok publicitet kada je džiu-džicu borac Rojs Grasija osvojio prvi UFC turnir, savladavši tri izazivača za ukupno samo pet minuta!

Ko je najbolji MMA borac u istoriji koji je nastupio na Ultimejt fajt šampionatu? Odgovore na pitanja ove vrste teško je dati iz nekoliko razloga. Prvo, mnogi ljubitelji MMA boraca su toliko strastveni u odbrani i hvaljenju svojih junaka, da ne žele da saslušaju tuđa mišljenja i objektivnu procenu njihovih borilačkih veština. Drugo, gotovo je nemoguće neposredno uporediti njihove borilačke kvalitete, jer oni koriste različite borilačke stilove – što je i suština MMA sporta!

5. DŽEJ DI PEN – ČUDO (SAD -175 cm, 65 kg profesionalne borbe: 16-9-2)

Američki MMA borac Džej Di Pen drugi je takmičar u istoriji UFC koji je uspeo da objedini titule u dve kategorije velter i lakoj. Pen je svojim sjajnim potezima, skrenuo pažnju na borce u lakšim kategorijama, i otklonio predsrasude da jedino borbe „teškaša" mogu biti interesantne.

Pre nego što je započeo MMA karijeru, "PRODIDŽI" je postao prvi ne Brazilac koji je osvojio titulu prvaka u brazilskoj džiu-džici.

4. ČAK LIDL – LEDENI (SAD - 194 cm, 93 kg, profesionalne borbe: 21-8-0)

Američki MMA borac Čak Lidl je bivši šampion UFC u poluteškoj kategoriji. Vrhunac njegove UFC karijere započeo je 2005. godine kada je od Rendi Kurtoe preuzeo titulu .

Nakon toga napravio je neverovatan niz pobeda savladavši ponovo Kurtou, Džeremija Horna, Sobrala  i bivšeg šampiona Tita Ortiza, sve nokautom. Titulu šampiona UFC uspeo je da odbrani četiri puta, pre nego što je 2007. godine poražen od Kvintona Džeksona.

„Ledeni“ se 22 puta borio u „Oktagonu“, a ostaće upamćen kao drugi borac sa najviše nokauta (16), iza Andersona Da Silve. Poslednju borbu imao je 2010. godine.

3. DŽORDŽ ST PJER – HITRI (Kanada - 180 cm, 77 kg, profesionalne borbe: 24-2-0 )

Kanadski MMA borac, Džordž St Pjer aktuelni je UFC šampion u velter kategoriji. Nekoliko godina uzastopno proglašavan je za najboljeg borca u svojoj težišnoj grupi, a 2008, 2009. i 2010. godine bio je najbolji sportista Kanade.

Kao MMA borac debitovao je 2004. godine pobedama nad Karo Parisijanom i Džej Heronom, da bi pobedom protiv bivšeg šampiona Mata Hjuza posto UFC šampion u velter kategoriji.

2. ANDERSON DA SILVA – SPAJDERMEN (Brazil - 188 cm, 84 kg, profesionalne borbe: 33-4-0 )

Brazilski MMA borac Anderson da Silva je aktuelni UFC  šampion u srednjoj kategoriji, kao i takmičar koji ima najduži niz pobeda (16) i odbrana tiula (10) u UFC istoriji.

Silva je odrastao u siromašnoj brazilskoj porodici, a prve lekcije iz džiu-džice naučio je od svog komšije.

-Džiu-džicu je trenirala elita u Brazilu i bilo je dosta predrasuda prema siromašnima, a ja sam hteo da naučim neke stvari. Prvo sam gledao mog komšiju, koji je bio instruktor, a potom sam počeo da treniram – rekao je Silva za „FIGHT“ magazin.

Najveći rival „Spajdrmena“, Karl Sonen 2010. godine je izazvao Brazilca na borbu putem radia, a vatra se ni nakon Silvine pobede nije ugasila. Njihovo rivalstvo je nastavljeno, a mnogi smatraju da je to jedan od najvećih duela u istoriji UFC.

Postoje mišljenja da bi Silva zbog svoje fenomenalne tehnike i sjajnih udaraca nogom mogao da postane šampion u superteškoj kategoriji UFC.

1.FEDOR EMELIANENKO – POSLEDNJI IMPERATOR (Rusija – 183 cm, 107 kg, profesionalne borbe: 34 -4-0)

Fedor Emelianenko je započeo  svoju borilačku karijeru u disciplinama džudo i sambo u kojima je bio jedan od najboljih takmičara, a potom je postao legendarni MMA borac i šampion u teškoj kategoriji.

Mečevi UFC šampionata u kojima se „ Poslednji Imperator“ proslavio su tri pobede protiv Antonija Rodrigaa Nogeira i legendarna pobeda protiv Mirka Filipovića „Kro Kapa“.

Ruski borac je uspeo da ostvari neverovatan niz od čak devet godina bez poraza u „Oktagonu“. Sjajnu seriju prekinuo je brazilski borac Fabricio Werdum koji je iz poštovanja nakon pobede kleknuo pred Fedorom. Fenomenalni borac se 2012. godine povukao iz ringa, a nedavo je bio u poseti Srbiji.

(P. Milinković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA