UKLETI MARATON: Trka u Sahari duga 251 km na kojoj takmičari nestaju i umiru! (FOTO) (VIDEO)

U toku trke takmičari nose celokupnu opremu, hranu i piće za preživljavanje na leđima. Svako ko se upusti u ovu pustolovinu mora biti spreman na surovost uslova u pustinji, ali i na najgori mogući scenario

  • 6

Ko god je nekad istrčao maraton, zna koliko je priprema potrebno i koliko je teško ostvariti taj podvig, ali i kolika je satisfakcija i kakav je osećaj po završetku istog.

Malo poznati Maraton des Sables je šestodnevni 251 kilometar dugačak ultramaraton, što je šest puta duže od najdužih trkačkih distanci. Višednevna trka održava se svake godine od 1986. u južnom delu države Maroko − pustinji Sahari!

U toku trke takmičari nose celokupnu opremu, hranu i piće za preživljavanje na leđima, a najduža etapa koju su takmičari istrčali je 91 kilometar 2009. godine.

KAKO JE SVE POČELO?

Francuski koncertni promoter Patrik Bauer odlučio je da krene u epsku šetnju u dužini od 320 kilometara s celokupnom opremom na leđima, a za trasu je izabrao najokrutnije okruženje na planeti − najveću pustinju sveta Saharu.

Tokom šetnje kroz pustinju došao je na ideju da organizuje takmičenje, što je i ostvario 1986, kada je na prvoj trci Maraton des Sables učestvovalo 186 takmičara.

Najuspešniji takmičari ovog neverovatnog događaja su domaći takmičari Lahen Ahansal i Muhamed Ahansal, koji su najbrži bili 10, odnosno 5 puta.

Braći iz Maroka je obično potrebno između 19 i 20 sati da pretrče distancu od 251 kilometar, a pravo je uživanje posmatrati ih kako kao gazele trče kroz pustinju.

MARATON JE PRAVI RAT!

Svako ko se upusti u ovu pustolovinu mora biti spreman na surovost uslova u pustinji, ali i na najgori mogući scenario.

Maraton des Sables 2007. odneo je dva života, a u toku trke 1994. italijanski policajac se izgubio tokom peščane oluje! Za devet dana, koliko je spasiocima bilo potrebno da ga pronađu, izgubio je 13 kilograma.

Za ostvarenje ovog nadljudskog poduhvata, bilo šetajući ili trčeći kroz pustinju, potrebna je fizička i psihička priprema, ali i dobra opremljenost hranom i pićem.

Starosna granica za takmičare ne postoji, pa je najmlađi takmičar imao samo 16 godina, dok je najstariji bio jedan 78-godišnjak.

(P. Milinković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stef

    2. jul 2013 | 01:16

    mislim da je jedan naš čovek pre neku godinu istrčao trku. čak mislim i da sam čuo da je bio među prvima. Istražite to ;)

  • Bob

    1. jul 2013 | 23:14

    Zaboravili ste da napisete da ce na njemu ucestvovati i jedan Srbin.. Dalibor Danicic...

  • Arandjelovac

    2. jul 2013 | 02:03

    Ja mislim da maraton trci DALIBOR DANICIC iz Arandjelovca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA