SAHRANJUJE MEDALJE: Srbija nema novac da pošalje prvaka sveta da odbrani titulu!

I pored toga što je na prethodnim Svetskim igrama za osobe niskog rasta osvojio četiri medalje za Srbiju, Somborac Milan Grahovac ostao je bez pomoći države

  • 33

Da su vremena teška, jesu, ali da u Srbiji ne može da se nađe novac da se na šampionat planete pošalje naš čovek koji treba da brani titulu prvaka sveta, u to je malo teško poverovati. Upravo je to slučaj s Milanom Grahovcem, koji je 2009. na prethodnim Svetskim sportskim igrama za osobe niskog rasta osvojio zlato u plivačkom nadmetanju na 50 metara.

Pre četiri godine, ovaj Somborac je briljirao na Igrama u Belfastu, gde je pored pomenutog zlata osvojio bronzu na dvostruko kraćoj distanci, kao i dve medalje u atletici: do srebra je stigao u bacanju kugle i u sprintu, na stazi dugoj 60 metara.

Međutim, sve to nije dovoljno da ga Srbija pošalje u Sjedinjene Američke Države, gde će od 3. avgusta Ist Lensing u Mičigenu biti domaćin šestih Igara za osobe niskog rasta.

Izabran je za kapitena Evrope od strane ovogodišnjih organizatora, čekaju ga odbrana titule u plivanju, ali i brojni drugi nastupi, poput onog u stonom tenisu, u kome je pre četiri godine bio četvrti. Iako se obraćao nadležnima, do sada je nailazio samo na zatvorena vrata.

- Na put treba da krenemo trener i ja, a vreme nam curi. Novca nema. Bar ga ja nemam, nezaposlen sam i živim s majkom, ali sam se ipak nekako snašao i platio međunarodnu kotizaciju za učešće. Probao sam u Ministarstvu sporta i omladine, ali su mi rekli da sam zakasnio za rok koji je bio do 2. marta. Nisam mogao da apliciram ranije, prosto organizatori nisu poslali detalje o smeštaju i ostalim troškovima. Bez tih, otprilike, 6.000 evra, neću moći da predstavljam našu zemlju na Svetskim igrama na kojima sam još uvek aktuelni šampion - kaže Grahovac za Telegraf.rs.

Milčo, kako ga znaju Somborci i prijatelji, ne samo da je jedini predstavnik s Balkana koji je dobio pozivnicu organizatora, već je izabran i za kapitena Evrope za nastupe u ekipnim sportovima.

Fudbal, košarka i odbojka će, ako se stvari hitno ne promene, poput disciplina u kojima je osvajač medalja, proteći bez somborskog sportiste koji je nedavno svoju zlatnu medalju sa Igara stavio na aukciju kako bi sakupio novac za operaciju male Tijane Ognjanović.

- Danas neki dobijaju pare da povraćaju po zastavi Srbije, a za mene koji je stavljam na najveći svetski vrh nema novca? Da li me neko tim stavom tera da razmišljam o odlasku iz ove zemlje? Ne znam, zaista. Apelujem da se pronađe neko rešenje, slobodno objavite i da apelujem na predsednika Republike. Ne molim nikoga, imam dostojanstvo, samo apelujem da se razmisli o situaciji - ogorčeno će Grahovac, koji u dahu nastavlja:

- Ta Evropska unija kojoj težimo mene odabere za kapitena, ali Srbija me ne pošalje da predstavljam i nju i Uniju?! Nisam ničiji sin, nemam "leđa", imam samo želju da zemlju koju volim još jednom vinem u vrh, onoliko koliko sam to u mogućnosti - zaključuje Grahovac.

Može biti da u Srbiji stvarno nema 6.000 evra za šampiona sveta. Ima li za čoveka koji je voli toliko da sam plaća da je predstavlja i osvaja medalje u njenu čast? Ne?

Onda ne treba ni da nas čudi što će ove nedelje biti obavljena prva sahrana medalja u zemlji sporta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • asd

    8. jul 2013 | 23:10

    nadam se da ce momak da nabavi (dobije) pare, i da ce se vratiti sa jov vise odlicija nego sto je to uradio prosli put

  • W

    8. jul 2013 | 23:25

    Svaka ti cast Milane!Nadam se da ces uspeti da odes!Da ce se vec neko naci i podrzatite !

  • migel

    8. jul 2013 | 23:30

    DA SU VREMENA TESKA JESU...ALI NE ZA SVE...NIJE IM PODOBAN ZA KAMPANJU ZATO I NEMA PARA ZA NJEGA I ZA DRUGE KOJI SE BAVE NE POPULARNIM SPORTOVIMA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA