Ko su rivali Partizana i Zvezde: NBA igrači u BG!

Boli glava od sastava Fenerbahčea, Panatinaikosa, CSKA, Barselone... Slede mečevi o kojima će Evropa da bruji

  • 2

Košarkaški zaljubljenici konačno dočekaše da Beograd stane uz rame Istanbulu i Atini kao gradovima koji imaju po dva Evroligaša (Turci čak tri). U najelitniji razred posle malo manje od decenije i po ušla je i Zvezda, a na prvi pogled deluje da je žreb bio suroviji prema "crveno-belima" nego "crno-belima".

Panatinaikos, Makabi, Laboral Kuća, Lokomotiva Krasnodar i kvalifikant su protivnici Crvene zvezde i deluje da je kvalitet, za razliku od grupe u kojoj je Partizan, izjednačeniji. Nema izrazitih favorita, a i kvalifikant koji bude došao je, realno, ekipa za treći šešir.

PAO ulazi kao šampion Grčke. Budžet kluba koji i dalje nije u rangu onih sa kojim je raspolagao Željko Obradović je nekoliko puta veći od Zvezdinog. Džejms Gist i Romel Kari su ostali "zeleni", dok je Pedulakis ostao bez Kapona, Maciulisa i Carcarisa. Istina, pokretačka snaga ekipe je fenomenalni Dimitris Dijamantidis i on će ponovo doći u Beograd. U timu iz Atine su i Roko-Leni Ukić, Focis, "bejbi Šek", Lazme, kao i Vlada Janković, sin tragično nastradalog ljubimca Zvezdinih navijača Bobana.

"Ponos Izraela" je dugo bez titule u Evropi, a ove godine je ostao i bez šampionskog naslova u zemlji. Dejvid Blat ostaje kao trener, a uprava je već podelila packe. Šon Džejms, otkrovenje prošle Evrolige, ostaje u timu. U Tel Aviv je iz Kantua stigao Aleks Tis i za očekivati je da na obalu Mediterana dođe još nekolicina, pre svega, iskusnih košarkaša. Usput, bez ugovora je nekoliko momaka i pretpostavljamo da će bar neko iskoristiti opciju da ostane u timu. Pre svih mislimo na Jogeva Ohajona, igrača koji postaje jedan od lidera reprezentacije.

Osim što su opet promenili ime, čelnici kluba iz Vitorije su rešeni da iz osnova promene sastav. Nekadašnja Kaha Laboral sada je Laboral Kuća i već sada se postavlja pitanje kako će sve da "skući" Serđo Skariolo. Jedini Srbin u timu Nemanja Bjelica jednom nogom je na izlaznim vratima, dok je u klub ušao 23-godišnji Mađar Adam Hanga? Nosioci igre trebalo bi da budu Andres Noćioni, Fernando san Emeterio i Lamont Hamilton.

Zvezdi ni u Krasnodaru neće biti lako. Ruski tim ima izuzetno stabilnu finansijsku poziciju i s te strane niko od košarkaša ne misli ni na šta osim na košarku. U Lokomotivu je stigao Nik Kaletes, dok su nastavak saradnje "overili" Ričard Hendriks, Simas Jasaitis i Derik Braun. Naravno, ne smemo zaboraviti ni Aleksa Marića i njegov emotivni momenat kada bude ponovo istrčavao na parket "Pionira". Samo, tada neće biti "grobara"...

Konačno, posle 16. decembra 1999. godine i pobede nad Šoleom od 64:56 Zvezda ulazi u ovogodišnje izdanje srećna što je u društvu izabranih.

"CRNO-BELA" REPRIZA

Što se tiče Partizana, grupa sa Barselonom, CSKA, Fenerbahčeom, Budiveljnikom i Nanterom je manje-više, u osnovi, ista kao prošlogodišnja. Opet, gledajući imena i potencijale timova, možemo da zaključimo da Partizanu treba samo jedna pobeda nad "velikanima" da bi uz trijumfe nad debitantima obezedio plasman  u Top 16. Naravno, pod uslovom da tri tima izvučena iz prva tri šešira ne kiksnu protiv Ukrajinaca i Francuza.

Barsa i CSKA su u "Pioniru" prošle godine slavili sa pola koša, ali uz mnogo drame... "Grobare" u "Pioniru" znaju dobro, a većina velikih ekipa naš grad je izbegavala samo zbog njih. Prvi je očima prevrnuo Andrej Vatutin... Iskusni trener Moskovljana Mesina najverovatnije neće moći da računa na kvartet Srba, ali se pretpostavlja da će ih biti dvojica - Krstić i Micov. Miloš Teodosić je za sada tajna, a plej Srbije se spominje kao pojačanje Barselone, ukoliko Spanulis ne dođe iz Olimpijakosa. U Moskvu su, međutim, već stigli Vitali Fridzon, Džeremi Pargo, Kajl Hajns i Gregori Šuhovcov.

Fenerbahče je u sredu predstavio najveće pojačanje - trenera Željka Obradovića. Poznavajući njega, a na osnovu rečenog na prezentaciji u Istanbulu, igrači Fenera će "pljuvati krv". Uostalom, Žoc je rekao da nije došao da bude drugi.

O Kijevljanima i momcima iz Nanta malo znamo. Prvo, Ukrajinci su dobili B licencu preko poljskog Prokoma, dok je Nant tim kojem se daju najmanje šanse od svih da se domogne Top 16. faze.

Sve u svemu, zbog propozicija Evrolige, Partizan i Zvezda neće u istoj nedelji moći da igraju kao domaćini, a to znači da će Beograd najmanje deset nedelja uživati u evroligaškim mečevima.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sram vas bilo

    4. jul 2013 | 15:51

    Kako bre mozete da pricate da zvezda ima tezu grupu,maltene su iste,cak je partizanova teza ako cemo realno,cska-barca-fener su vrlo moguce ucesnici buduceg f4,a tamo samo pao...

  • шумадинац

    4. jul 2013 | 17:53

    Па лакше је бити 4 у Партизановој групи него Звездиној,није шроблем штосу прве три доминантне ми и онако јуримо 4 место

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA