TEŠKO, ALI SLATKO! Novak posle dve godine ponovo u finalu Vimbldona! (FOTO) (VIDEO)

Najbolji teniser sveta savladao je Huana Martina Del Potra u sjajnom i najdužem polufinalu u istoriji turnira - 7:5, 4:6, 7:6(2), 6:7(8:6), 6:3. U finalu protiv Endija Marija ili Jiržija Janovica

  • 4

Novak Đoković je u finalu Vimbldona! Najbolji teniser sveta je savladao Huana Martina Del Potra u teškom meču od gotovo pet sati i time obezbedio da se po drugi put bori za trofej najprestižnijeg Grend slema!

Srbin i Argentinac su odigrali najduže polufinale Vimbldona u istoriji turnira - četiri sata i 43 minuta!

Đoković - Del Potro - 7:5, 4:6, 7:6(2), 6:7(8:6), 6:3.

Prvi reket svetaimaće veoma težak zadatak u finalu s obzirom da će se sastati sa ljubimcem publike Britancem Endijem Marijem koji je bio bolji od Jiržija Janovica sa 3:1.

Očekivano, Đoković je imao najteži zadatak u dosadašnjem toku turnira. Tu je bila i želja za osvetom zbog poraza u borbi za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama pre skoro godinu dana, a Del Potro je najavio da će pružiti 110 odsto svojih mogućnosti protiv Novaka, što je i pored kritičnog kolena zaista i radio. Sve je ipak prošlo u znaku vrhunskog fer pleja između dvojice velikih prijatelja.

- Ponosan sam što sam pobednik - nekako je izustio Đoković posle pobede, a celu izjavu pročitajte OVDE.

Posle sigurnog prvog seta koji je agresivniji Đoković osvojio hvatajući poslednji voz za brejk, Argentinac je dobrano mučio našeg igrača. Leteo je po terenu i zadavao probleme loptama sa osnovne linije, a Novak mu je pomagao velikim brojem nekarakterističnih grešaka, koje su umalo anulirale prednost u vinerima u odnosu na Del Potra.

Nisu pomogla ni Novakova poznata proklizavanja i špage, a u pojedinim trenucima su duže razmene udaraca uglavnom na kraju pripadale Argentincu. Samo iz bekenda je Đoković napravio 23 neiznuđene greške. Do kraja meča je prikupio ukupno 48 grešaka i 80 vinera.

Tu je bila i jako loša realziacija brejk lopti, koja je problem tokom čitavog turnira - do kraja meča, Đoković je uspeo da napravi samo tri puta brejk, iako je imao čak 15 prilika za to! S druge strane, odservirao je čak 22 asa, naspram Argentinčevih četiri.

Nakon izgubljenog drugog seta, Đoković je propuštao šanse i grešio, ali je u taj brejku trećeg seta bio fokusiran, a sreća mu je bila partner. U trenutku kada je drugi put pokušao da izlobuje Del Potra koji je bio na mreži. Đoković je proklizao i legao na zemlju, a kada je podigao glavu, Del Potro je lošim smečom već poslao lopticu pravo u mrežu. Tada se Đoković odlepio na 4:2, a Argentinac do kraja taj-brejka nije osvojio ni poen.

Mogao je Nole da završi posao u četvrtom setu kada je napravio brejk za vođstvo 4:3, ali je uporni Argentinac uzvratio ribrejkom. Ubrzo je usledi taj brejk u kom je reklo bi se Argentinac sam sebe zakopao. Đoković je odmah napravio minibrejk, a Delpo je prekinuo naredni poen da bi zatražio čelendž. Hok-aj sistem mu je bio neprijatelj tokom celog meča, tako i u tom ključnom momentu. Tada je Del Potro nevoljno seo pored semafora.

Od tog trenutka, Delpo je uzvratio minibrejk, spasao dve meč lopte i iskoristio prvu set loptu, kojom je drama otišla u peti set. A onda je usledila gladijatorska borba.

Iako obojica na izmaku snaga, razmenjivali su zaista fenomenalne udarce kojima su gledaoce ostavljali bez daha. Ipak su svi oni spektakularni mečevi sličnog tipa koje je Đoković igrao protiv Federera, Marija i Nadala prosto dali prednost u iskustvu, pa je Nole uspeo najpre da spasi brejk loptu, a onda da oduzme servis klonulom Argentincu za vođstvo 5:3 i overavanje pobede!

Ovo je bio deveti Đokovićev trijumf nad sjajnim Argentincem u 12. međusobnom meču, a prvi na travnatoj podlozi.

Meč su iz lože prvi put od početka turnira gledali Novakovi roditelji Dijana i Srđan, a na tribinama je bilo dosta poznatih ličnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA