Svi hvale Pek-takularnog

Trener Minesote Adelman i Pekovićevi saigrači u tom timu Lav i Toliver pozivaju rukovodstvo NBA da bivšeg Partizanovog centra pozove na Ol star vikend za meč "rukija" i "dvogodaca”, kao što je učinjeno s Linom

  • 0

Ne dešava se svaki dan da dvojica košarkaša na istoj utakmici ostvare takozvani dabl-dabl, a kamoli trojica njih.

Primera radi, velika trojka Majamija Lebron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš imala je "dvostruko-dvostruko" pre godinu dana u pobedi protiv Hjustona (125:119). Lebronov učinak bio je 33 poena i 10 skokova, Vejdov 30 poena i 11 skokova, a Bošov 31-12. I to sve u takozvanom regularnom toku meča, dakle bez eventualnih produžetaka.

Pre njih to je pošlo za rukom Oskaru Robertsonu, Džeku Tvajmenu i Vejnu Embriju još 1961. godine! Potonji članovi košarkaške Kuće slavnih u Springfildu (Masačusets, SAD) igrali su za Sinsinati Rojalse, klub koji se tako zvao od 1957. do 1972., a koji je preteča Sakramento Kingsa (od 1985).

Osmi dabl-dabl u poslednjih 12 utakmica

Nego, vratimo se mi u minulu noć po srednjoevropskom vremenu. Bivši Partizanov centar Nikola Peković i najbolji igrač Minesote Kevin Lav sami su pobedili Hjuston u njegovoj areni (111:98). Zajedno su postigli 63 poena uz dvotrećinsku uspešnost šuta iz igre (24-36) i imali ukupno 29 skokova (12 u napadu, 17 u odbrani).

Njihovo blistavo veče je glavna tema u američkoj profesionalnoj NBA košarkaškoj ligi, pogotovo što je Nju Orleans u "Medison Skver Gardenu" prekinuo Njujorkov niz od sedam uzastopnih pobeda, a 26 poena senzacionalnog Džeremija Lina, plejmejkera Njujorka, ostali su u senci čak devet lopti koje je izgubio u prvom poluvremenu.

I dok se zna da od Lava može da se očekuje učinak kakav je postigao i protiv Hjustona (zato Minesota nije žalila da mu za novi četvorogodišnji ugovor, potpisan nedavno, ponudi 60 miliona dolara), Peković je potpuno iznenađenje.

Crnogorski kolos je ostvario osmi dabl-dabl u poslednjih 12 utakmica, a četvrti uzastopno. Niko ne ostaje ravnodušan na njegove vanredne igre.

Minesotin trener Rik Adelman, koji je u Sakramentu sarađivao s Vladom Divcem i Predragom Stojakovićem i kad su 2002. stigli do finala Zapadne konferencije sa Los Anđeles Lejkersima, javno je pozvao rukovodstvo NBA lige da Pekovića pozove na Ol star vikend za nedelju dana.

Adelman se pozvao na presedan koji je učinjen zbog maestralnog Lina. Naime, idućeg petka, u uvertiri za Meč svih zvezda, igra se utakmica u kojoj učestvuju takozvani "rukiji", debitanti u NBA, i igrači kojima je ovo druga sezona, kao što je i Pekoviću.

Legende američke košarke Šekil O` Nil i Čarls Barkli već su u ulozi menadžera bili odabrali po devet igrača na simuliranom draftu, a naknadno su im priključeni Lin i Noris Kol (Majami). "Linomanija" je jednostavno toliko zahvatila Ameriku da bi bio poslovni promašaj decenije da nije pozvan hardvardski student tajvanskog porekla.

Riki Rubio: On je monstrum. On je ogroman. On je veliki igrač

S Adelmanom se slaže i Lav, odajući priznanje Pekoviću što mu pomaže da ostvari sjajan učinak.

– Pek svojom mišićnom snagom pravi sjajne blokove, a odvlačeći pažnju protivničkim košarkašima od mene omogućava mi da igram jedan na jedan. S njim je sve mnogo, mnogo lakše – objašnjava Lav.

Peković, koji je 28 od 30 poena (rekord karijere u NBA) postigao u prve tri četvrtine, oduševio je još dvojicu saigrača.

Krilo Entoni Toliver nazvao ga je Pek-takularnim na Tviteru, dodajući "da nema šanse da Pekovića ne može da bude na meču u petak". S njim se odmah na društvenoj mreži složio Lav, koji se pita koga treba moliti da priključi Peka, koji apsolutno zaslužuje da se nađe na vikendu u Orlandu.

Španski plej/bek Riki Rubio, koji igra odlično u debitantskoj sezoni u NBA (pozvan za meč u petak i biće u Šekilovom timu s Linom), rekao je o Pekoviću sledeće:

– Pek igra neverovatno. Svi su znali koliko može da učini Lav, ali je malo ljudi znalo kakve su Pekovićeve mogućnosti, a ja sam to odlično znao pošto sam imao prilike da kao igram protiv njega u Evroligi. Sada svima stavlja na znanje šta on može. On je monstrum. On je ogroman. On je veliki igrač – zaključuje Rubio.

(Telegraf.rs / G. A.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA