Beograd dočekuje najbolje šahistkinje Evrope

Pojedinačno prvenstvo Evrope za žene u šahu će se održati u Velikoj balskoj sali hotela "Metropol Palas" od 22. jula do 4. avgusta

  • 0

Četrnaesto Pojedinačno prvenstvo Evrope za žene u šahu održaće se od 22. jula do 4. avgusta u Beogradu, u organizaciji Šahovskog saveza Srbije i Centra za razvoj šaha iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije.

Najbolje evropske šahistkinje nadmetaće se za titulu "evropske šahovske kraljice" i nagradni fond u iznosu od 75.000 evra.

- Kao neko ko je do nedavno aktivno igrao šah, veoma sam srećna da poželim dobrodošlicu najboljim šahistiknjama Evrope. Ovaj grad je iz dobrih razloga jedna od šahovskih metropola. Beograd je mesto gde su odigrane neki od najspektakularnijih mečeva u modernoj istoriji ovog drevnog sporta. Generacije vrhunskih šahista su odavde i Srbija ima bogatu šahovsku tradiciju - rekla je ministarka sporta i omladine, Alisa Marić.

Takmičenje će se održati u Velikoj balskoj sali hotela "Metropol Palas", a igraće se 12 dana sa 11 kola i jednim slobodnim danom. Očekuje se učešće oko 150 šahistkinja iz 35 evropskih federacija.

Najveći turnir za šahistkinje Starog kontinenta jedno je od pet najvažnijih šampionata iz zvaničnog kalendara Evropske šahovske unije (ECU), a 14 najuspešnijih učesnica sa prvenstva plasiraće se direktno na Svetski šampionat za žene.

Ministarstvo omladine i sporta Srbije izdvojilo je devet miliona dinara za organizaciju ove manifestacije, za koju su direktno zaduženi Šahovski savez Srbije i Centar za razvoj šaha iz Beograda, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije.

Grad Beograd takođe je pružio finansijsku i organizacionu pomoć.

Ovo takmičenje po tradiciji privlači najbolje šahistkinje, jer je jedini način kvalifikacije za Pojedinačno prvenstvo sveta. Titulu brani Valentina Gunina iz Rusije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA