Srpski vaterpolisti startuju na SP u Barseloni!

Prvi pritivnik u C grupi Australija u ponedeljak od 13.30, u sredu sa Mađarima, u u petak protiv Kine

  • 0

Vaterpolo reprezentacija Srbije startuje u ponedeljak na prvenstvu sveta u Barseloni utakmicom protiv selekcije Australije, a centar Slobodan Nikić ističe da je osnovni cilj državnog tima što bolji učinak u nokaut fazi.

- Svaka medalja je bitna i važna na velikim takmičenjima, voleo bih da se ponovi Rim 2009. godine kada smo bili prvaci. Međutim, sada ipak ne razmišljamo o tome, na ovakvim turnirima najvažnije su četvrtfinalne utakmice posle kojih se ulazi u borbu za medalje  - ocenio je Nikić.

Izabranici selektora Dejana Savića odradili su pripreme prema zacrtanom programu, a Nikić navodi da on i saigrači spremno dočekuju start planetarnog šampionata u Kataloniji.

- Odlično funkcionišemo kao ekipa. Tako je bilo i u prethodnom olimpijskom ciklusu, malo nam je falilo da uđemo u finale u Londonu. U Barseloni idemo meč po meč, na svetskom prvenstvu uvek ima sedam-osam ekipa koje mogu da se umešaju u borbu za medalju - konstatovao je Nikić, dodajući da reprezentativci nemaju problema sa motivacijom.

- Mi stariji smo tu da prenesemo iskustvo na mlađe, bitno je da i oni imaju glad za pobedama i medaljama kao mi nekada. Najvažnije je da se karakter pokaže u odlučujućim mecevima. Ne opterećujemo se plasmanom, možda je bolje da sada budemo pri vrhu, a onda na Olimpijskim igrama u Riju dođemo do medalje - zaključio je Nikić.

Andrija Prlainović je ocenio da u Barseloni nema izrazitih favorita i smatra da će nekoliko selekcija moći da se umeša u borbu za medalje.

- Svetsko prvenstvo je veliko takmičenje, jako i naporno, traje 15 dana i igraće se na otvorenom bazenu po izuzetnoj vrućini. Moramo da izdržimo prvu fazu i u nastavku takmičenja budemo na nivou. Teško je doći do polufinala, a kamoli do svetskog zlata. Očekuje nas zanimljiv turnir, mnoge reperezentacije će doći izuzetno motivisane i prirpemljene da naprave dobar rezultat - kazao je Prlainović, dodajući da je Srbija imala dovoljan broj utakmica tokom priprema i da se nada najboljem u Španiji.

Pored standardno jakih reprezentacija Hrvatske, Mađarske, Španije, Italije i Crne Gore, Prlainović smatra da bi selekcije SAD i Australije mogle da iznenade.

- Amerika i Australija su reprezentacije koje retko dođu do završnice, ali znaju da budu nezgodne. Australija je bila blizu da nas eliminiše na Olimpijskim igrama u Londonu, očekujem i sada napornu utakmicu. Moraćemo da uđemo oprezno, startujemo pobedom i rasterećeno nastavimo takmičenje. Amerikanci nastupaju u dosta izmenjenom sastavu, ali imaju veliki broj maldih igrača koji mogu da napreduju i ovaj turnir iznesu na pravi način - upozorio je Prlainović.

Srbija će na šampionatu sveta u Barseloni igrati u C grupi sa Mađarskom, Australijom i Kinom, a u premijernoj utakmici sastaje se u ponedeljaks od 13.30 sati sa Australijom.

Do završetka grupne faze takmičenja srpskim vaterpolistima predstoje još mečevi protiv Mađarske, 24. jula takođe od 13.30 sati, i protiv Kine, 26. jula od 9.30 sati.

Ostali učesnici prvenstva su Španija, Crna Gora, Grčka, Novi Zeland (A grupa), Hrvatska, Kanada, SAD, Južna Afrika (B), Italija, Nemačka, Rumunija i Kazahstan (D).

Titulu brani reprezentacija Italije, koja je u finalu 2011. godine u Šangaju pobedila Srbiju sa 8:7.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA