ĐOKOVIĆ: Uticajni su svi koji veruju u nemoguće!

- Ako današnji klinci budu prolazili trnovite puteve kao što smo Ana, Jelena, Viktor, Janko, Zimonjić, ja - ako i dalje ne budu imala centar, ako sve bude zavisilo od porodice - onda ćemo propustiti veliku šansu. Da bismo za nekoliko godina ponovo imali situaciju u kojoj imamo igrače u svetskom vrhu, moramo danas početi neke stvari da menjamo - rekao je, između ostalog, Đoković

  • 3

Najuticajnija osoba u Srbiji, po anketi "Nedeljnika", Novak Đoković u autorskom tekstu pisanom za spomenuti list objasnio je zašto je uticajan, rekavši da su takvi svi koji veruju u nemoguće, ali i oni koji znaju kuda idu.

- Trudim se da uvek u životu polazim od sebe. Zato sam i o uticaju razmišljao pre svega na način ko su osobe koje su na mene i moj život i karijeru ostavile najveći trag. Osim porodice, tu je moj prvi trener Jelena Genčić, zatim Nikola Pilić, dugogodišnji tim: Marjan, Miljan, Gerhard... Tenis i danas igram s ogromnom ljubavlju i strašću, jer da nije tako, sigurno ne bih mogao gotovo 80 mečeva svake godine da odigram, stotine sati da provedem trenirajući disciplinovano, stalno želeći da pomeram svoje granice. Ali bez ljudi koji su u mene verovali i uticali da se profesionalno posvetim tenisu, ne bih uspeo - rekao je Novak Đoković.

Prvi teniser sveta priznaje da ga je tenisom opčinio Pit Sampras, ali na slikovit način otkriva da to nikako nije dovoljno da se postane najbolji.

- Činjenica je da me je tenisom opčinio Pit Sampras. Ali da li je to bilo dovoljno da redovno treniram i zavolim ovaj sport? Često mi prilaze roditelji koji kažu: "Da tebe nije bilo, moje dete danas ne bi igralo tenis." A ja kažem: "Ne, da nije vas." Jer ja mogu još sto godina da igram, ali ako vi njemu ne date reket - kakav god, ako ga ne prevezete do terena, ako vas mrzi da ga odvedete na trening - onda njemu ništa ne znači sto sam ja prvi, ili deseti, ili stoti - kaže Novak, i nastavlja:

- S druge strane, da li će ikome značiti za deset godina što je Srbija osvojila "salataru", što smo bili na vrhu teniskog sveta i imali čitavu jednu generaciju fenomenalnih tenisera i teniserki ako ne promenimo sistemski stvari i dopustimo da nam se uspesi dese, umesto da ih planiramo, pripremamo i realizujemo?

Trnovit i težak put koji je počeo pre deceniju i kusur Novak ne zaboravlja, već način na koji je počeo stavlja u prvi plan sa željom da budući teniseri ne osete iste muke.

- Ako današnji klinci budu prolazili trnovite puteve kao što smo Ana, Jelena, Viktor, Janko, Zimonjić, ja - ako i dalje ne budu imala centar, ako sve bude zavisilo od porodice - onda ćemo propustiti veliku šansu. Da bismo za nekoliko godina ponovo imali situaciju u kojoj imamo igrače u svetskom vrhu, moramo danas početi neke stvari da menjamo, da gradimo čvrst sistem i tim koji će znati da prepoznaje šampione. Koji će umeti s talentima. Da gradimo mesto na koje svi koji vrede znaju da mogu da dođu i da će dobiti podršku.

Konačno, Novak je na svojevrstan način pozvao sve dobre i uticajne ljude da pomognu u rešavanju konkretnog problema.

- Voleo bih danas da svi zajedno nađemo uticajne ljude među onima koji menjaju stvari nabolje, koji guraju napred, koji ne odustaju, nego su spremni na nemoguće stvari. One koji veruju u svoje snove, u svoju decu, unuke. Sve one koji su pomogli, podstakli, spasli, odgovorili. Koji su znali gde su krenuli i kuda idu. Koji zastanu, odmere, razmisle, koji ne vređaju kad ne ide. Koji ne vole poraze, ni svoje ni tuđe. I koji znaju da Srbija može i mora više. I svako od nas, svakako" - napisao je Đoković za specijalno izdanje "Nedeljnika".

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mini

    25. jul 2013 | 16:00

    Ovaj pametan, plemenit i iznad svega vredan covek moze da nauci mnoge od nas kakva je moc verovanja u sebe. Divim mu se u svakom pogledu.

  • сердар јоле

    25. jul 2013 | 16:29

    У њему видим чојство и јунаштво, патриотизам и најплеменитије особине које човјек има! Поноси се род Српски са њим! Ђецо српска, ево вам узора, гледајте га и слушајте!!!

  • baki

    26. jul 2013 | 10:37

    Ja sam bio odlican fudbaler kao klinac ali nije bio niko tu da me pogura nazalost. Sada je kasno presao sam 31 godinu igrao saam po beckim klubovima ali kada nisi na pravom mestu u pravom vremenu dzaba ti sve. Sada mogu samo negde da odem da trebiram klince i nadam se da ce nesto ispasti od toga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA