SVE O ČERNOMORECU: Jeftini stranci prete Zvezdi! (VIDEO)

Ekipa od koje je teško očekivati visoke domete svakako je jača od islandskog IBV-a i predstavljaće ozbiljnog rivala "crveno-belima" u nastavku kvalifikacija za Ligu Evrope

  • 1

Ukrajinski Černomorec iz Odese, protivnik Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, u nekim ranijim vremenima ne bi bio viđen kao veliko iskušenje za najtrofejniji srpski klub, ali to je već davna prošlost, a sadašnjost domaćeg fudbala prilično je crna.

"Crveno-beli" su se namučili i sa nejakom ekipom islandskog IBV-a, a predstavnik Ukrajine, iako nema vrhunsku reputaciju ni u svojoj zemlji, sigurno je još neugodniji po posrnulog giganta sa "Marakane". Černomorec je u drugom kolu eliminisao moldavsku Dačiju sa 2:0 i 1:2, a do evropskih takmičenja stigao je kao finalista nacionalnog kupa gde ga je preslišao osvajač duple krune Šahtjor iz Donjecka sa 3:0.

Za 77 godina postojanja, klub iz Odese ima samo dva trofeja: Kup Ukrajine 1992. i 1994. Prvenstvo je misaona imenica, Černomorec je od sticanja nezavisnosti Ukrajine čak tri puta ispadao u drugu ligu i vraćao se, poslednji put 2011. U prošloj sezoni na tabeli su bili šesti, što je pomak za tri mesta u odnosu na prethodnu. Novi šampionat započeli su sa dva remija, pa i nisu u impresivnoj formi, kao ni Zvezda uostalom.

Predsednik kluba je političar i biznismen Leonid Klimov, koji ne operiše ni izbliza takvim bogatstvom kao, na primer, prvi čovek Šahtjora Rinat Ahmetov, koji je deo svojih milijardi uložio u klub iz Donjecka i doveo ga do skoro potpune dominacije na nacionalnom planu, a i vrednih međunarodnih uspeha.

Černomorec je u poziciji da više-manje kupi "mrvice" koje preostanu iza Šahtjora i Dinama Kijev, što važi skoro i za sve ostale u Ukrajini. Sastav ekipe je internacionalan, što je danas uobičajena stvar, bez naročito skupih stranaca. Najcenjeniji među njuma je Brazilac Leo Matoš, 27-godišnji bek i povremeni vezista procenjen na milion i po evra od specijalizovanog sajta Transfermarket.

Za Černomorec igra još jedan Brazilac, Anderson Santana, takođe defanzivac, a u sastavu su i dva Albanca, Argentinac sa italijanskim pasošem, Austrijanac, Rus, fudbaler iz Obale Slonovače, kao i Španac Sito Rijera, mlađi brat Alberta Rijere, bivšeg fudbalera Liverpula, Olimpijakosa i mnogih klubova, trenutno u Galatasaraju.

U odnosu na prethodnu sezonu, sredina terena i napad prilično su promenjeni, sa pet pridošlica od kojih je možda najvažniji Oleksij Gaj, dvostruki strelac protiv Dačije, bivši igrač Šahtjora.

Trener je Roman Grigorčuk (48) već treću sezonu. Valja mu priznati da je klub vodio napred, ali ipak, i nadati se da će mu Beograd biti poslednja evropska stanica ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X-y-c

    26. jul 2013 | 16:10

    1987.SVADJAJU SE DELIJA I GROBAR CIJI TIM JE BOLJI 2013.SVADJAJU SE DEIJA I GROBAR CIJI TIM JE GORI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA