ŠEFILD vs HALAM: Danas najstariji derbi u fudbalu!

Dva najstarija kluba na svetu nastavljaju tradiciju dugu 153 godine, u prvom derbiju 1860. Šefild je bio bolji 2:0

  • 0

Subota 27. jul doneće novo izdanje najstarijeg fudbalskog derbija na svetu Šefild - Halam. Klubovi koji nisu poznati po trofejima i takmiče se kao amateri u nižim rangovima engleskog fudbala, dali su veliki doprinos najpopularnijem svetskom sportu u njegovim pionirskim danima. Šefild je za taj doprinos nagrađen Ordenom zasluga FIFA, jedini klub pored slavnog Reala iz Madrida.

Šefild je osnovan 24. oktobra 1857. kao fudbalska sekcija kriket kluba i važi za najstariji na svetu, dok je Halam drugi po starosti, osnovan 1860. godine. S druge strane, Halam, koji je takođe iz Šefilda, ima najstariji stadion na svetu "Sandigejt roud", osnovan još 1804. za kriket, a kasnije su na njemu počele da se igraju i fudbalske utakmice.

Prvi derbi iuzmeđu Šefilda i Halama odigran je 26. decembra 1860. i pobedio je Šefild 2:0. Stariji klub bio je i nešto uspešniji tokom veka i po istorije, zvezdani trenutak Šefilda bilo je osvajanje amaterskog FA kupa 1904. I Halam ima svoj trenutak za ponos, osvajanje Joudan kupa 1867. koji se smatra za prvi organizovani fudbalski turnir.

Najstarijeg derbi na programu je od 19 časova, a domaćin je Šefild na svom stadionu u Dronfildu, kapaciteta oko 2.000 gledalaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA