KRALJICA SPORTOVA, PONOS SRBIJE: Atletika nam donela najviše medalja u 2013!

Čak 28 medalja, od čega 14 zlatnih, i lepe vesti gde god da nastupe Ivana Španović, Asmir Kolašinac, Emir Bekrić, Mihail Dudaš učinile su srpsku atletiku sportom kojim se ponosimo

  • 2

Otkako se pre 30 godina počelo sa svetskim prvenstvima u atletici, javnost u Srbiji nije imala tako velika nadanja od naših takmičara, kao što je to slučaj danas. Možda je teško poverovati, ali upravo su atletičari najuspešniji reprezenti naše zemlje u 2013, sa čak 28 medalja na raznim takmičenjima, od čega 14 zlatnih. Bronzana medalja Ivane Španović na SP u Moskvi samo je kruna na glavi svetske kraljice sportova, a srpskog sporta za ponos.

Na Ekipnom prvenstvu Evrope u Kaunasu, gde je srpska reprezentacija, nažalost, propustila da se plasira iz druge u prvu ligu, atletičari su sakupili još 15 odličja, sedam zlatnih. Ukupno, dakle, 42 medalje, 20 zlatnih, za sedam meseci.

Takvi rezultati su nešto što ni najstariji ljubitelji "kraljice sportova" u Srbiji ne pamte.

Amela Terzić, Asmir Kolašinac, Ivana Španović, Emir Bekrić, Mihail Dudaš i ostali prosto su nas navikli na lepe vesti gde god da se pojave, a prvenstvo sveta u Moskvi, koje traje do 18. avgusta, prava je prilika da se kruniše blistav uzlet atletike u Srbiji.

Iako bi bilo pogrešno natovariti breme prevelikih očekivanja na leđa naših sportista, ljudski je bilo nadati se da Srbija može ono što nije uspelo ni "velikoj" Jugoslaviji − da osvoji medalju na Svetskom prvenstvu. Verovatno nikad nismo imali ovoliko aduta, a među njima najveći je, bukvalno i figurativno, pored fantastične Ivane i furioznog Emira Bekrića, Asmir Kolašinac, sjajni bacač kugle koji je u seriji odličnih rezultata.

Asmir je u 2012. bio drugi na Kupu Evrope, treći na Evropskom prvenstvu, sedmi na Olimpijskim igrama u Londonu, a u ovoj godini postao je evropski prvak u dvorani, šampion Balkana, pobedio je u svojoj disciplini i u Kaunasu na ekipnom EP i, čini se, sazreo za sledeći korak. Asmir je "već viđen" za finale u Moskvi i ako pruži maksimum i bude imao malo sreće, medalja je dostižna.

Emir Bekrić ove godine pokazao je možda i najbolju formu od svih srpskih atletičara − nekoliko puta obarao je lične i državne rekorde i praktično u svakoj važnoj trci u 2013. pobedio.

Na ekipnom EP trijumfovao je na 400 metara sa preponama i u štafeti 4x400, na Mediteranskim igrama i EP za seniore do 23 godine osvajao je zlata na 400 metara prepone i postavljao državne rekorde. U odnosu na OI u Londonu, gde je bio 14, popravio je svoje vreme na 400 metara sa preponama skoro za sekundu i za očekivati je plasman u finale u Moskvi.

Nešto slično Bekriću uradila je i Amela Terzić. Iako u Moskvi nije uspela da dođe do finala, ona je nekoliko puta popravljala svoje najbolje rezultate, postavila državni rekord, oduševljavala na 1.500 metara, pobeđivala na krosevima i beležila sasvim adekvatne rezultate na 800 metara.

Amela je sa 20 godina možda i premlada da već sad uđe u svetski TOP 10, ali već ima vreme sa kojim će u budućnosti često dolaziti do zlata, samo je pitanje ima li dovoljno iskustva i lukavstva da taktički nadmudruje protivnice.

Desetobojac Mihail Dudaš, koji je u Moskvi bio 14. (uz obaranje ličnog i nacionalnog  rekorda), i bronzano zlatna Ivana Španović u skoku udalj zaključuju spisak srpskih takmičara od kojih i u budućnosti očekujemo najviše.

Dragana Tomašević u bacanju diska, Tatjana Jelača u bacanju koplja i Predrag Filipović u hodanju na 50 kilometara, takođe su članovi male, ali odabrane družine koja će ponosno predstavljati Srbiju ne samo na ovoj planetarnoj smotri, već i na ostalim značajnim takmičenjima. Od njih očekujemo samo da budu na nivou svojih boljih rezultata, a ako pruže nešto više, utoliko bolje.

Sredinom prošle decenije, prilično neočekovano počeli smo da postajemo sila u tenisu, sada je, čini se, vreme da nas i atletičari obraduju na sličan način. S vremenom, možda se pojavi i neki Nole u "kraljici sportova". Do tada − srpska atletika je naš Nole.

(A. Čolović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nemamime

    8. avgust 2013 | 11:35

    Kako je lepa ova Ivana Španović!? aaa :)))

  • ДАШОНИ

    8. avgust 2013 | 11:34

    ОВО СУ ПОНОС СРБИЈЕ , СВАКА ВАМ ЧАСТ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA