Svetske atletske legende: Srbi senzacija u Moskvi

Sergej Bubka, Moris Grin, Sebastijan Kou samo su neki od svetskih atletskih imena koji su oduševljeni nastupom naših atletičara na svetskoj smotri u Moskvi

  • 1

Srpska atletska ekspedicija vratila se iz Moskve u kojoj se na najlepši način predstavila svetu. Medalje Ivane Španović i Emira Bekrića, kao i finala Asmira Kolašinca, Tatjane Jelače i Mihaila Dudaša, zapazili su i proslavljeni atletičari i funkcioneri Svetske asocijacije atletske federacije (IAAF), koji ovaj uspeh srpske atletike pripisuju velikom radu sportista i sistematskom radu Atletskog saveza Srbije.

Moris Grin, bivši rekorder na 100 metara i aktuelni na 60 u dvorani:

- Naravno da sam primetio uspehe srpskih atletičara. Ukoliko se ne varam, to su prve vaše medalje na prvenstvima sveta, zar ne? I to od tako mladih ljudi. Ivana je napravila ono što se čekalo kada je o njoj reč, nastavila i u seniorskoj konkurenciji s uspesima koje je ređala kao juniorka. Probila je led i pomogla Emiru da stekne sigurnost i shvati da ni za njega nije to nemoguće. On je mlad, ima sjajan potencijal i isto takvu budućnost.

Sergej Bubka, potpredsednik IAAF:

- Oduševljen sam onime što su pokazali Ivana Španović i Emir Bekrić, ali i ostali srpski atletičari. Imate izuzetno mlade i talentovane pojedince. Nisu slučajno ovde došli izuzetno spremni i bezmalo svi su postigli najbolje rezultate ikada u svojoj zemlji. Atletski savez Srbije je pod patronatom Veselina Jevrosimovića i Slobodana Brankovića postao ozbiljna institucija. Zato u budućnosti očekujem još bolje rezultate.

- Radi se stručno i sveobuhvatno na svim poljima, ne zapostavljaju se ni najmlađi, a način na koji se sprovodi projekat Dečija atletika najbolji je u regionu. Atletska dvorana će neminovno mnogo doprineti još većoj masovnosti i kvalitetu atletike u Srbiji. Bio sam gost vaše države više puta, a doći ću u decembru još jednom.

Sebastijan Kou, potpredsednik IAAF:

- Iskreno samo oduševljen ukupnim nastupom vaše ekipe u Moskvi. Lično me je impresionirao Emirov stil trčanja. Dugo će vladadti evropskom, a možda i svetskom atletikom na 400 metara preko prepona. Dolazim u decembru u Beograd veoma rado, u goste ASS, koji na svim poljima odlično radi. Kruna toga  je ova mlada vanserijski talentovana generacija, koja može da podeli odgovornost međusobno i bez pritiska se bori za najviše plasmane. Atletika ima veliku budućnost atletike u Srbiji.

Esar Gabrijel, gensek IAAF:

- Najprijatnije sam iznenađen onime što su pokazali srpski atletičari. Nisu bitne samo dve medalje, već i četiri finala i nekoliko rekorda države. To ne može da bude slučajno. Istakao bih odličnu komunikaciju sa ASS. Nastavićemo da pomažemo oko izgradnje atletske dvorane. Ona će doprineti razvoju atletike u celom regionu. Zadovoljni smo kako ASS realizuje naš projekat Dečja atletika, a to na Balkanu radi smo još turska federacija. Nadam se da će u budućnosti, pored seminara pod patronatom IAAF, vaš Atletski savez organizovati i neko takmičenje. Videćemo u decembru u Beogradu.

Hansjorg Virc, predsednik Evropske atletike:

- Ređate uspehe nekoliko poslednih godina, pa je ovo iznenađenje samo za one koji ne prate događanja dovoljno savesno. Uspeh koji ste postigli u Moskvi nikako nije slučajnost, već proizvod sistematskog rada ASS na čelu sa predsednik Veselinom Jevrosimovićem i gensekom Slobodanom Brankovićem, koje sam sreo u Moskvi. Srpska atletika učestvuje u svim takmičenjima koje organizuju EA i IAAF, od hodanja, višeboja, bacanja, dugih trčanja i to bih posebno naglasio i pohvalio, jer je malo federacija na našem kontinentu koje to čine.

- Naravno, pohvalio bih i organizacione sposobnosti ASS, organizovanje mnogih takmičenja i konvencija u poslednje tri godine. U decembru će u Beogradu biti Prvenstvo Evrope u krosu, koje je treće takmičenje po važnosti u našoj kategorizaciji. Kandidovali ste se za Prvenstvo Evrope u dvorani 2015. godine. Naravno, tu je izgradnja atletske dvorane. Ovo je možda zamorno nabrajati, ali sve su to potezi koji pokazuju da je srpska atletika lider u regionu i onda rezultati u Moskvi nisu iznenađenje.

(Telegraf.rs / Izvor: Sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kolb

    19. avgust 2013 | 20:37

    Bravo za ASS...primer za druge saveze...plivacki savez, npr, nema pozitivnih pomaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA