TRADICIJA UKAZUJE: Uzimamo medalju na EP u Sloveniji!

Baš kao i u Poljskoj, kada smo osvojili srebro, tim Srbije i sada ima mlađu ekipu nego na prethodnom šampionatu na kome smo učestvovali i doživeli debakl

  • 2

Košarkaška reprezentacija Srbije spremna je za nastup na Evrobasketu u Sloveniji, a sudeći prema nekim parametrima iz prošlosti imamo velike šanse za medalju.

Sudeći prema četiri poslednja takmičenja i razvoju situacije "orlovi" imaju velike šanse da se domognu odličja, naravno uz malo sreće koja je neophodna na ovakvim takmičenjima.

PUNO DEBITANATA, VEĆA GLAD ZA USPEHOM

Kao i u Poljskoj 2009, kada smo bili srebrni i sada imamo najmlađu ekipu na šampionatu sa velikim brojem debitanata. Tada smo imali prosek od 22,5 godina i šest debitanata, i bili smo, verovali ili ne, statistički mlađi nego 2007. u Madridu, gde smo imali 22,6 godina starosti i čak osam debitanata.

Sada je situacija slična, ponovo smo najmlađi na Evrobasketu sa 24,3 godine i čak osam debitanata za razliku od Litvanije 2011. kada smo imali 24,5 godina i nijednog debitanta.

Međutim, to su samo statistički podaci, ali ono što može da bude odlučujuće u borbi za medalju su činjenice.

Prva je ta što će ovo takmičenje biti slabije nego prethodno, jer se održava posle Olimpijskih igara i većina selekcija ne može da računa na najbolje igrače.

Takođe, ekipa Srbije je na 11 pripremnih utakmica pokazala dobru fizičku spremu, talenat, kvalitet  i odličnu atmosferu među igračima, što su četiri bitna faktora za uspeh na velikom takmičenju.

Osim toga, raspored u drugoj fazi nam ide naruku jer bi trebalo da ukrštamo sa Francuskom, Nemačkom i Izraelom, eventualno sa Ukrajinom i Belgijom.

Ako u prvom delu ostvarimo dobar rezultat imamo šanse da u nastavku obezbedimo dobru poziciju pred četvrtfinale, koje je najbitnija utakmica.

Na kraju, možda i najbitnija činjenica u našem timu imamo dvojicu igrača koji spadaju meću najbolje u Evropi na svojim pozicijama. To su Nenad Krstić i Nemanja Bjelica.

Krstić je bez sumnje prošle sezone bio jedan od tri najbolja centra u Evroligi, što je pokazao i na mečevima u pripremnom periodu, dok je Bjelica u rangu tri najbolja krila na starom kontinentu. Imao je odličnu sezonu u Laboralu a u prilog tome govori i da je Fenerbahče dao milion evra za njegov otkup.

Još da je Miloš Teodosić potpuno zdrav i na nivou svojih najboljih igračkih dana imali bismo udarni trio za sigurno osvajanje medalje na EP.  Ovako, biće nam potrebno i malo sreće na takmičenju, ali sudeći po uloženom radu naši momci su je i zalsužili.

(D. S.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alex

    30. avgust 2013 | 21:14

    Srecno momci...

  • Smjesno

    30. avgust 2013 | 23:01

    Uzece, naravno sad kad niko ne racuna na njih i kad im niko ne daje neku sansu, al to smo mi. Napred Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA