POČINJE NFL: 5 razloga zašto bi trebalo da vas interesuje! (FOTO) (VIDEO)

U pitanju je najuzbudljivija i najneizvesnija liga na svetu, prava muška borba u kojoj nema prostora za foliranje. Povrh svega, ovo je zlatno vreme ovog sporta koji nikad nije bio atraktivniji

  • 0

Došlo je vreme za početak nove NFL sezone, Denver Bronkosi i branilac titule Baltimor Rejvensi, otvoriće prvenstvo u ranim jutarnjim satima u petak ujutro (6. septembra) po našem vremenu.

Njihov januarski duel u plej-ofu u kojem je Baltimor slavio 38:35 posle dva produžetka, po mnogim mišljenjima bio je najbolji meč prethodnog šampionata, a ako naredni meč bude bar upola toliko dobar, to će biti sjajna uvertira za sve ono što nas čeka.

U poslednjih desetak godina i nešto malo više, američki fudbal stekao je kultni status među sportskim fanovima u Srbiji. To još nije široka popularnost, poput recimo tenisa, ali ovaj sport je itekako zaslužuje.

Zašto bi trebalo da pratite NFL, ako to već ne činite?

1. Američki fudbal je najborbeniji sport sa loptom. Nema mnogo prostora za foliranje, simuliranje, idealna kombinacija timske akcije i fajterskog duha.

2. NFL je najzanimljivija i najneizvesnija liga na svetu. Možda izgleda preterano, ali oni koji je prate znaju da je tako. Favoriti u poslednje vreme retko stižu do titule, a čak i kad se to desi ispadne na neverovatan način. Primer je Grin Bej u 2010/11. Pekersi su od eksperata i (ne baš svih) kladionica proglašavani za glavnog kandidata za tron, da bi u završnom kolu jedva uhvatili poslednji voz za doigravanje, uz srećnu okolnost da su im se uklopili i ostali rezultati.

Sa šestog, najnižeg mesta u plej-ofu u svojoj konferenciji, Grin Bej je nanizao pobede u Filadelfiji, Atlanti i Čikagu, a onda u Superboulu savladao i Pitsburg.

3. Svi imaju šansu. Razlog povezan sa prethodnim, ali nema lige na svetu u kojoj na početku sezone desetak i više klubova startuje sa zaista realnim izgledima da na kraju osvoje titulu, kao što je slučaj u NFL-u.

Nije bitno da li je ekipa iz velikog grada i da li ima veliku tradiciju. Uz dobro vođenje sa klupe i odličnog kvoterbeka kojeg je doveo u prelaznom roku i Nju Orleans uspeo je da osvoji Superboul. Seintsi su decenijama bili sprdnja od kluba, trebala im je 21 godina za prvu pozitivnu sezonu, a čak 34 da dobiju utakmicu u plej-ofu. Kada su nešto posle uragana „Katrina" u grad stigli trener Šon Pejton i kvoterbek Dru Bris, Seintsi su od najgoreg tima u istoriji lige u roku od četiri godine postali šampioni.

4. Format takmičenja. Sezona je kratka i intenzivna, traje oko pet meseci, od septembra do prvih dana februara. Igra se mali broj utakmica, svaki tim odigra 16 tokom ligaškog dela, uz jedan slobodan vikend, tako da je praktično svaki meč važan.

Kad dođe plej-of onda je još bolje. Jedan meč na terenu bolje rangirane ekipe, ko pobedi ide dalje. Finale je na neutralnom terenu, domaćin se određuje unapred, a ovog puta to će biti Njujork. U eri Superboula još se nije desilo da neki tim stigne do velikog finala kada je ono zakazano na njegovom terenu. Sada je odlučeno da se napravi ekperiment i završna predstava odigra na severu Amerike na nepokrivenom stadionu, pa ćemo možda gledati finale po snegu.

5. Ovo je zlatno doba NFL-a i šteta je da ne budete svedok. Sama igra atraktivnija je nego ikad. Promene pravila koje su činjene u poslednjih tridesetak godina i više, bile su većinom u cilju poboljšanja efikasnosti. U tome se uspelo možda i u preteranoj meri, konzervativci misle da su odbrambeni igrači suviše obespravljeni.

Nesumnjiv rezultat je da su protekloj deceniji i po odigrani mnogi od najboljih mečeva ikada, naročito u doigravanju. To važi i za završnu predstavu, Superboul. Dok je publika u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama prošlog veka u finalima uglavnom gledala „razvaljivanja", sada skoro svaki Superboul prati drama do samog kraja.

Dakle, ako volite sport, borbu, neizvesnost, napetost, NFL je pravo takmičenje za vas. Probajte, pogledajte, nećete se pokajati.

(A. Čolović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA