FENOMENALAN GRAFIK MARKE! Istorija transfera na jednom mestu (FOTO)

Renomirani španski magazin na originalan način predstavio najskuplja pojačanja gledana kroz istoriju transfera

  • 2

Para vrti tamo gde burgija ne može! Poznata floskula koja je u poslednje vreme sve više i više usko povezana sa fudbalom koji polako prelazi okrilje sporta i prelazi u biznis. To svakako potvrđuje i prelazak Gereta Bejla u Real iz Totenhema za rekordu sumu od 99 miliona evra, čime je postao najskuplje plaćeni fudbaler.

Shodno time renomirani španski list ''Marka'' je napravila fenomenalnu infografiku koja objašnjava sve najskuplje transfere u istoriji.

Upravo ta istorija transfera započela je pre tačno dva veka, odnosno 1893. godine, kada je Vili Grovs prešao iz WBA u Aston Vilu za samo 115 evra i tako postao ''prvi najskuplji fudbaler''. Njegov transfer se za Vilu pokazao kao odličan jer su odmah te sezone osvojili tadašnju ligu.

Sve do 1928. godine najveći transferi bili su vezani za Britaniju. Osim Sida Padefuta koji je 1922. godine prešao iz Vest Hema u škotski Falkirk, većina igrača je menjala klubove po Engleskoj.

Ostrvski fudbal je doživeo transfer udar 1932. godine, kada je Bernabe Ferejra za ''tričavih'' 26.450 evra prešao iz Tigrea u River Plejt, ali su se Englezi vrlo brzo vratili na kolosek i ponovo preuzeli primat koji je srušio Hans Jepson 1952. godine kada je za malo više nego duplu sumu od Fereire napustio Atalantu i stigao u Napoli (59.800).

Prvi milionski prelazak viđen je 1973. godine kada je legendarni Johan Krojf stigao iz Ajaksa u Barselonu za sumu od 1.060.300 evra, čime otpočinje ova postojeća milionska era koja doživljava svoj vrhunac na početku 21. veka pojavom Realovih ''galaktikosa''.

Lavinu neverovatno skupih transfera koje su inkasirali Madriđani pokrenuo je dolazak Luisa Figa 2000. godine za 60 miliona evra i Zinedina Zidana za 81,3 miliona već naredne godine. Bomba sa Ostrva stigla je 2009. godine kada je Kristijano Ronaldo prešao iz Junajteda u Madrid za rekordnih 96 miliona evra i tako postao najplaćeniji fudbaler. Sve do danas i neverovatnog potpisa Gereta Bejla.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    2. septembar 2013 | 19:49

    Ovi podaci su relativni. Treba znati da je jedan mercedes šezdesetih godina koštao oko 2.000 maraka... a ševrolet oko 2.000 dolara!

  • Mućki provokator

    3. septembar 2013 | 01:12

    Fudbal je odavno prestao da bude sport pogotovo od kad je tole u igri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA