TOP 5 TRANSFERA: Bejl, Južnoamerikanci, Ozil! (VIDEO)

Velšaninov dugo najavljivani prelazak iz Totenhema u Real obeležio prelazni rok, slede Kolumbijac Falkao, Brazilac Nejmar, Urugvajac Kavani, Nemac Ozil

  • 3

Upravo završeni letnji prelazni rok bio je uzbudljiv kao i obično, možda i više od toga. Dobili smo novi rekord, transfer Gereta Bejla iz  Totenhema u Real Madrid koštao je 100 miliona evra, čime je nadmašen prelazak Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda u "kraljevski klub" 2009. godine.

Ovo je izbor pet transfera koji su obeležili leto koji je vođen, ne samo novcem koji je potrošen, nego i procenom fudbalskog umeća i verovatno uticaja koji bi novoangažovani igrač trebalo da ima u novom klubu, kao i medijska gungula koja je sve to pratila.

5. Mesut Ozil - Arsenal (50 miliona evra)

Nemački reprezentativac Mesut Ozil poslednjeg dana prelaznog roka preselio se iz Madrida u London. Dolazak Gereta Bejla na Santijago Bernabeu značio je da bi se Nemac Turskog porekla preselio na klupu.

S druge strane, menadžer Arsenala Arsen Venger, na početku leta dobio je potpunu slobodu od uprave kluba da troši pare na pojačanja, iako to nije njegova politika, kako bi "tobdžije" u sezoni pred nama osvojile prvi trofej od 2005. godine. Kao da se Francuz "nije snašao" u takvoj situaciji pa je tek u poslednjem trenutku uspeo da dovede ozbiljno pojačanje - Mesuta Ozila. Nemac je tri godine bio kreator igre Real Madrida, u koji je u leto 2010. godine došao iz Verdera.

Na 105 utakmica za "kraljevski klub" postigao je 19 golova, a klub je u tom periodu jednu titulu u španskom prvenstvu i Kup kralja.

4. Edison Kavani - PSŽ (63 miliona evra)

Miljenik navijača Napolija, koji su Urugvajca izjednačavali sa božanstvom, prešao je u Pari Sen Žermen. Jedan od razloga za takav potez je nedostatak titula, s obzirom da su prošle sezone Napolitanci bili drugi u prvenstvu Italije, kao i želja da igra u Ligi šampiona. Naravno, retko ko je imun na ogroman novac koji su milijarderi iz Katara uložili u tim iz prestonice Francuske.

Kavanijev transfer od 63 miliona evra ja najveći u istoriji francuskog fudbala, a Urugvajac je već počeo da isplaćuje uloženi novac. Iako ekipa nije na najbolji način startovala u prvenstvu Francuske, Kavani se već dva puta upisao u listu strelaca.

Tokom trogodišnjeg boravka u Napoliju na 107 utakmica postigao je čak 78 golova, a pre toga nastupao je za Palermo.

3. Neimar - Barselona (58 miliona evra)

Nova zvezda brazilskog fudbala, koji je bio na meti brojnih evropskih giganata odlučio je da pojača Barselonu. Omaleni Neimar, koji je predvodio reprezentaciju Brazila do titule na Kupu konfederacija koji je održan u zemlji domaćina sledećeg Svetskog prvenstva, trebalo bi u saradnji sa Lionelom Mesijem da čini jedan od najboljih tandema u istoriji fudbala.

Ipak, 21 - godišnji napadač mora da prođe period privikavanja na evropski stil fudbala, jače duele, s obzirom na njegovu građu. U Santosu za koji je nastupao četiri godine postigao je 54 gola na 104 utakmice, a klub je predvodio do tri titule prvaka Brazila, jednog nacionalnog kupa, kupa Libertadores i kupa Južne Amerike.

2. Radamel Falkao - Monako (60 miliona evra)

Čelsi, Real Madrid, Barselona stali su u red za najboljeg fudbalera Atletiko Madrida, ali su ruski milijarderi iz Monaka uspeli da dovedu Radamela Falkaa u Kneževinu. Cela Evropa je bila iznenađena ovim transferom, a El Tigre je već počeo da isplaćuje uložene milione jer je na četiri meča postigao tri gola.

Pre dolaska u Atletiko, Falkao je dve sezone nastupao za Porto, koji je predvodio do titule Lige Evrope 2011. godine, da bi godinu dana kasnije isti uspeh ponovio sa Jorgandžijama. Sa drugim po veličini klubom iz Madrida, Falkao je osvojio i kup Španije, a na 68 mečeva postigao 52 gola.

1. Geret Bejl - Real Madrid (100 miliona evra)

Glavna tema letnjeg prelaznog roka svakako je bio Velšanin Geret Bejl! Brojni pokušaji Madriđana da dovedu najboljeg igrača Totenhema bili su odbijeni, ali je upornošću predsednik Reala Florentino Perez uspeo da na Bernabeu dovede Beljla! Rekordan transfer u istoriji fudbala od neverovatnih 100 miliona evra ostvaren je poslednjeg dana prelaznog roka, a na stadionu kraljevskog kluba Velšanina je dočekalo višeod 20.000 navijača.

Bejl je tokom šestogodišnjeg boravka na Vajn Hart Lejnu postigao 42 gola na 146 mečeva, a prošle godine proglašen je za najboljeg igrača Premijer lige.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA