POLJSKIH 13 POENA ZA POLUVREME: Španija gazi, Veseli u NBA stilu, Hrvati bolji od Slovenaca! (FOTO)

Košarkaši Poljske na poluvremenu meča na EP u Sloveniji gubili od ''furije'' sa neverovatnih 49:13 čime su postavili negativan rekord. Novi poraz Rusije, Italija savladala Grčku 81:72 i zadržala stoprocentan učinak, Francuzi naneli prvi poraz Ukrajini, baš kao i Hrvati Sloveniji (76:74)

  • 0

Da li gledamo neku novu  Španiju? Iako u sastavu nisu Pau Gasol i Huan Navaro košarkaši ''crvene furije'' briljiraju na EP u košarci i ne dozvoljavaju protivniku da diše s obzirom na to da im je Poljska za poluvreme ubacila samo 13 poena i tako zabeležila negativni rekord evropskih prvenstava. Španija je na kraju slavila ubedljivo, 89:53 (25:5, 24:8, 27:17, 13:23) i stigla do skora 3/1 posle pretposlednjeg kola.

Vredna spomena je pobeda Hrvatske u grotlu dvorane u Celju, nad Slovenijom. Izabranici trenera Jasmina Repeše su do pobede došli posle pet dodatnih minuta - 76:74 (65:65), pa sada, noć pred konačni rasplet, mogu i da "računaju" kako će i sa koliko bodova u drugi krug. Slovenija je doživela prvi poraz, ali ih on ne odvaja od nastavka Evrobasketa.

Za razliku od nekih prethodnih godina kada je glavni cilj ''furije'' bio dati što više koševa, ovo prvenstvo je donelo neku novinu u igri aktuelnih evropskih prvaka koji igraju fantastičnu odbranu i ograničavaju protivnika na mali broj poena.

Primeri za to su mečevi protiv Hrvatske (68:40), Češke (60:39), a sada i protiv Poljaka. Ređali su se protivnici ''furije'' na listi negativnih rekorda kao na traci.

Najpre je Hrvatska sa 40 poena preuzela epitet ekipe koja je do sada postigla najmanji broj poena da bi ih Česi za samo tri dana skinuli sa ''trona''. Ukoliko Poljska značajno ne popravi igru u nastavku sredi im prava katastrofa.

Španci su zasipali koš rivala koji se oprostio od šampionata najviše preko pet dvocifrenih igrača (Fernandez 13, Rodrigez 11, Rej 12, Rubio 15 i Mark Gasol 15).

U uvodnom meču A grupe, Britanci su lako savladali Nemce, koji će propustiti drugu fazu, jer su zabeležili treći poraz. Ostrvljani, koje je predvodio trio Lorens (23 poena), Heson (21), Klark (17) blizu su plasmana u narednu fazu, što bi bilo veliko iznenađenje. U poslednjem kolu igraju protiv neporažene Ukrajine.

Najveće razočaranje šampionata, Rusija, doživela je i četvrti poraz iako je ceo meč vodila protiv Finske.

Na kraju dva produžetka i slavlje Skandinavaca koje ćemo gledati i u drugoj fazi, jer sada imaju skor 3-1.

Ukrajina je nastavila sa iznenađujuće dobrim izdanjima na turniru, ali to nije bilo dovoljno da se savlada Francuska. "Trikolori" su dugo lomili otpor neugodnog rivala i to im je konačno uspelo u završnih četiri i po minuta utakmice kada su dolazili i do dvocifrene prednosti i konačnih 77:71.

Toni Parker sa 28 poena i Boris Dijao sa 15 bili su najefikasniji u timu Francuske, dok se košarkaš Partizana Žofri Lovernj nije baš proslavio, proveo je  na parketu šest i po minuta i šutirao 0-3 iz igre i 1-2 sa linije penala.

Judžin Džeter sa 20 poena bio je prvi strelac Ukrajine, ali nije imao dovoljnu podršku. Ukrajina je meč otvorila sa iznenađujućih 10:2, međutim već početkom druge četvrtine Francuzi su prvi put poveli, i nadalje je viđena neizvesna borba do pred kraj.

Gruzija je posle iznenađujuće pobede nad Poljskom na startu turnira zabeležila treći poraz zaredom, ovog puta veoma ubedljiv 95:79, u utakmici sa Češkom. Pobednici su tako sačuvali šanse za narednu fazu i po svoj prilici njihov duel sa Hrvatima u 5. kolu odlučiće koja će od ove dve selekcije proći dalje.

Najbolji pojedinci u timu Češke bili su nekadašnji igrač Partizana Jan Veseli  sa 27 poena i 10 skokova i Tomaš Satoranski sa 20 poena, sedam asistencija i šest uhvaćenih odbitaka.

U derbiju Grupe D Italija je savladala Grčku 81:72, oslabljenu za Spanulisa. Posle izjednačenog prvog poluvremena u kojem su Grci uglavnom vodili, Italijani su su se raspucali u trećem periodu (27:18) i sa sedam poena prednosti ušli u završnu deonicu.

Grci se nisu predavali, stigli su do izjednačenja 70:70, a zatim stali. Usledila je serija "azura" 11:2 u kojoj su se istakli Belineli i Đentile. Belineli je od 23 poena osam postigao u finišu meča, Datome je upisao 19 poena, Đentile 16, dok je u timu Grčke nejefikasniji bio Zisis sa 16 poena.

GRUPA A (Ljubljana)

V. Britanija - Nemačka 81:74

Ukrajina - Francuska 71:77

Izrael - Belgija87:69

Redosled: Francuska 3/1, Ukrajina 3/1, Velika Britanija 2/2, Belgija 2/2,  Nemačka 1/3, Izrael 1/3.

GRUPA C (Celje)

Španija - Poljska 89:53

Češka - Gruzija 95:79

Slovenija - Hrvatska 74:76 (pp)

Redosled: Slovenija 3/1, Španija 3/1, Češka 2/2, Hrvatska 2/2,  Gruzija 1/3, Poljska 0/4.

GRUPA D (Koper)

Finska - Rusija 86:83 (pp)

Grčka - Italija 72:81

Švedska - Turska74:87

Redosled: Italija 4/0, Grčka 3/1,  Finska 3/1, Švedska 1/3, Turska 1/3, Rusija 0/4, .

Pročitajte o prvom meču srpske grupe i pobedi Bosne nad Makedonijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA