O LA, LA: Srbija dobila Francuze, u četvrtfinale sa prve pozicije! (VIDEO)

Pobeda "orlovi" protiv "trikolora" od 77:65, prva u istoriji naše zemlje (poslednji put smo "galske petlove pobedili 1999. godine), u četvrtfinalu nam najverovatnije donosi Italijane

  • 10

Srbija u četvrtfinale Evrobasketa ulazi sa pozicije broj jedan. Srbija je i pored 11 promašenih penala uspela da pobedi Francusku sa 77:65 (19:17, 19:14, 22:20, 17:14). Srbija je nadskakala "galske petlove". Srbija je igrala bez Stefana Markovića i Raška Katića. Srbija, to jest Duda Ivković, je iznenadila Vinsana Kolea davanjem respektabilne minutaže Štimcu i Gagiću. Srbija je uspela da smiri Tonija Parkera, prvu zvezdu Prvenstva Evrope. Srbija je reprezentacija kojoj se ne zna krajnji domet na ovom šampionatu.

Fizički jači Francuzi su samo na početku meča vodili, a i tada su počeli da dobijaju lekcije od Nenada Krstića. Naš kapiten je bio predvodnik ili začetnik igre koja je, ispostaviće se, bila dovoljna za vrednu pobedu. Samo da se zna, ovo je prva pobeda naših košarkaša nad "trikolorima" od trijumfa iz 1999. godine kada smo ih na EP pobedili u borbi za bronzanom medaljom.

Opet, ova pobeda ne znači ništa ukoliko se ne slavi u sledećem meču. U utakmici za polufinale i plasman na Svetsko prvenstvo. Kažu da Francuzi nisu igrali 100 odsto. Možda, ali koga to sada briga, pošto se čini da je Duda sa 200 odsto spremio i motivisao izabranike za ovaj meč.

Iznenađenje sa Štimcem i Gagićem je bio pun pogodak. Raško Katić se odmarao. Kapiten igrao, ali se nije umorio. Međutim, ovde ne bismo smeli da pravimo hvalospeve jer nas na to opominje duel protiv Ukrajine, a i Makedonije. Čak 11 promašenih bacanja su nedopustiv i neoprostiv segment igre. Ovo je podatak koji možda u sledećoj fazi može da bude krucijalan...

Transofmacija od tima koji je onako anemično odigrao protiv Ukrajine je ogromna i ovde se radi samo o poštovanju dogovorenog. Recimo, prvo poluvreme smo promašili devet bacanja, dok je kompletna spoljna linija od 38 poena dala samo osam.

U nastavku se stvari malo menjaju. Nedović i Bogdanović "nameštaju" ruke. Gagić i Štimac zatvaraju reket, a i ono malo "praznog hoda" je kompenzovano dobrom odbranom i angažovanom igrom.

Sve u svemu, ova pobeda ne sme da "završi" kao nešto bitno, već mora da bude samo podstek da se u najvažnijoj utakmici, u četvrtfinalu odigra bar isto.

Srbija – Francuska 77:65 (19:17, 19:14, 20:20, 19:24)

SRBIJA:

Nedović 17, Nemanja Krstić, Micić 2, Bogdanović 14 (5sk), Bjelica 7, Kalinić 2 (8sk), Gagić 8 (5sk), Nenad Krstić 19, Anđušić, Katić, Štimac 8 (6sk).

GRUPA E, 3. kolo:

Letonija – Belgija 56:60

Ukrajina – Litvanija 63:70

Srbija – Francuska 77:65

TABELA:

Srbija 4-1, Litvanija 4-1, Francuska 3-2, Ukrajina 2-3, Letonija 1-4, Belgija 1-4.

TOK MEČA

Počelo je igrom preko centara... Krstić i Ažins su davali sve poene. U 3. minutu Nedović je nezgodno doskočio, ali se nije ozbiljnije povredio.

Nije, ali vidno šepa... Novi član Golden stejta je pogodio prvu trojku, a u napadu Parker iskusno koristi nastalu situaciju. Krstić je4. minutu već dao 8 poena (4/5 za dva, 2sk, 1as). Ažins 6 (3/3 za dva, 2sk, 1as).

Nikola Kalinić igra veoma požrtvovano i glavni je "krivac" što Srbija u dva i po minuta pre kraja prve deonice ima 17:11 (Krstić 9p). Francuzi su u osmom minutu izašli iz bonusa, ali je prva dva bacanja promašio Štimac. U poslednjoj sekundi Nando De Kolo je pogodio za dva, a sudije su morale da vide snimak, kako bi utvrdili da li koš validan ili ne.

Posle prvih deset minuta Srbija vodi sa 19:17.

KRAJ 1/4

Kockanje Dušana Ivkovića sa Štimcem i Nemanjom Krstićem se isplaćuje. Uostalom, ko ne reskira ne profitira... Štimac je za dva minuta ubacio 6 poena i održava Srbiju u prednosti.

Iznenađuje petorka Micić, Bjelica, Štimac, Nemanja Krstić i Bogdanović!?

Diao trojkom izjednačuje na 23:23. Francuzi imaju tri "banane"... (Bogdanović 2). Srbija očajno šutira penale - 1/6! Toni Parker veći deo druge četvrtine sedi na klupi...

Francuzi "lepe banane"... Zaključali su sve prilaze košu, dok u našoj odbrani imamo problema u prednjoj liniji... U 17. min Francuzi imaju 29:26.

Srbija u prvih 20. minuta ima više skokova od sa centrima dominantnim "petlovima". Međutim, naši košarkaši su za poluvreme promašili DEVET penala (7/16) i to je jedan od bitnih faktora zbog kojih je rezultat ovakav kakav je.

Iako smo pretpostavili da Duda neće rotirati mnogo, odlične napadačke minijature imaju Štimac (6p, 3/3 za dva, 3sk) i Gagić (4p, 1bl). Raško Katić nije ulazio u igru, dok je cela naša spoljna linija dala samo OSAM poena?!

POLUVREME

Drugu trojku za Srbiju dao je ponovo Nedović čime naša ekipa ima +10 (41:31). Dodao je i Bogdanović... Srbija igra veoma dobro u oba pravca, a promašaje sa linije bacanja kompenzuju u defanzivi. Opet Gagić i Štimac rade strašan posao.

Bjelica u 22. minutu pravi treći penal i ide na klupu. Micić je u seriji grešaka iako mu veliku većinu "isprave" Kalinić i Gagić. Izašli smo iz bonusa, a Francuzi, posle naših grešaka, bacanjima, bez previše trošenja stižu deficiti.

U 25. minutu smo imali maksimalnih 12 poena viška 48:36. Izabranici selektora Kolea su za manje od minut i po, serijom 7:0, došli do 45:50. Nedović opet trojkom (9p, 3/4 za tri) prekida lošu seriju.

Deset minuta pre kraja meča Srbija vodi sa 60:51!

Nedović 12 poena (4/6 za tri), Krstić 17, Bogdanović 8, Gagić 6, Štimac 6.

(KRAJ 3/4)

4/4

Raspucali su se i jedni i drugi na početku poslednje deonice. Prednjači Bogdanović, koga ništa nije htelo na početku meča... Samo, ovo je mač sa dve oštrice u igri sa Francuzima... Sa njima se ne sme igrati "run and gun"!

Nedović trojkama održava prednost koja je u 33. minutu bila maksimalna - 70:56. Dušan Ivković je iznenadio sve košarkaške zaljubljenike, a momci kojima je dao šansu su istu maksimalno iskoristili i pre svega u delo sporveli sve dogovoreno.

Konačno, Srbija je sa 77:65 pobedila Francusku i u četvrtfinale ide sa pozicije broj jedan. Sledeći protivnik trebalo bi da bude Italija.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    15. septembar 2013 | 22:56

    ОПЕТ СЛАВЉЕ СЛАВА БОГУ ПОБЕДА И САМО ХРАБРО СРБИЈО

  • Athdept

    15. septembar 2013 | 21:14

    Samo hrabro i nasi su!

  • Nenad Minic

    15. septembar 2013 | 23:15

    E bas mi drago da smo dobili,narocito zbog svih onih koji su pljuvali nasu ekipu kad smo izgubili,Sa cim smo otisli u Sloveniju svaka dobijena utakmiaca je bila uspeh..Ovo je sve Dudina majstorija,i tom coveku treba dati orden..iz mrtvih nas je izvadio............

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA