PAKLENA NEDELJA! Pet evropskih derbija koje ne smete propustiti!

Svaki vikend garantovano donosi uzbuđenja širom Evrope, ali 22. septembar će biti poseban dan... U Mančesteru se sastaju Junajted i Siti, u Rimu Lacio i Roma, u Moskvi CSKA i Spartak. U Francuskoj je na programu okršaj PSŽ-a i Monaka, a u Holandiji PSV-a i Ajaksa

  • 3

Ova nedelja će svakako biti posebna za svakog navijača u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji i Rusiji, ali i za sve nas kojima je fudbalska strast u krvi. Na programu 22. septembra su pet derbija širom Evrope, od toga tri gradska.

Za svakog navijača dan kada njegov voljeni klub igra utakmicu predstavlja euforiju od ranog jutra, za sve njih nema goreg perioda od pauze u prvenstvu i evropskim takmičenjia. Ponekad je moguće da raspoloženje pokvari nevreme, gužva u saobraćaju ili neka loša vest privatne prirode.

Međutim, postoji dan kada ništa ne može da pokvari raspoloženje i uništi fudbalsku groznicu, dan za koji živi svaki navijač, dan koji se dešava, obično samo dva puta u godini, dan velikog derbija i susret sa najljućim rivalom.

RUSIJA

Seriju otvara gradski derbi između Spartaka i CSKA u Moskvi. Susret startuje od 11:30 i predtsavljaće pravu uvertiru za celodnevnu fudbalsku groznicu koja nas očekuje. U dosadašnjem delu sezone u Premijer ligi Rusije odigrano je osam kola i CSKA je lider sa osvojenih 20 bodova.

Zenit i Spartak dele poziciju dva sa 17 bodova, tako da ne bi trebalo da usfali dobrog fudbala, uz činjenicu da će Zoran Tošić, najverovatnije, biti starter za ekipu CSKA, pa zabava može da počne.

ITALIJA

Jedan od svakako najvećih gradskih derbija predstavlja duel između Rome i Lacija. Širom sveta o ovom susretu se govori sa strahopoštovanjem i pretpostavlja se da je, posle Boke Juniors i River Plejta u Argentini, te Seltika i Rendžersa u Škotskoj, ovaj susret na trećoj poziciji po intenzitetu rivaliteta. Bilo kako bilo, u nedelju od 15 časova očekuje nas pakao na "Olimpiku" gde će formalno domaćin biti Roma.

"Vučica" je trenutno na deobi prvog mesta sa Napolijem uz maksimalan učinak iz tri odigrana kola, dok se Lacio nalazi na sedmoj poziciji sa isto toliko bodova sa skorom od dve pobede i jednim remijem.

Roma će imati priliku za mini proslavu, jer je nedavno živa legenda kluba i kapiten Frančesko Toti produžio ugovor sa klubom i svoju penziju prolongirao na još godinu dana. Uzdanica nebesko plavih na ovom susretu trebalo bi da bude Nemac Miroslav Klose koji je postigao ukupno 28 golova od kada je stigao iz minhenskog Bajerna pretprošle sezone.

HOLANDIJA

Mečevi u Holandiji obično obiluju velikim brojem pogodaka, fudbal je zanimljiv i dinamičan, te nema razloga da se ne isprati derbi između PSV-a i Ajaksa, koji je na programu od 16:30 sati. Utakmica se igra na "Filips areni" i to bi mogla da bude dobra prilika za domaćina da se možda nađe i na čelu tabele s obzirom na to da je trenutno na poziciji dva iza vodećeg Zvolea sa osvojenih 16 poena iz šest susreta.

Ajaks je odmah ispod, na deobi treće pozicije sa Henervenom i ima 11 bodova. Nesumnjivo nas očekuje borba prsa u prsa za, u zavisnosti od rezultata Zvolea, čelo na tabeli.

ENGLESKA

Svakako najjači i najzvučniji derbi u nizu očekuje nas u Premijer ligi Engleske, gde se sastaju najtrofejniji Mančester Junajted i prebogati Mančester Siti, od nedavno jedni od najljućih rivala na ostrvu i glavni pretendenti da trku završe na prvoj poziciji.

Koliko je trenutna forma crvenih i plavih iz Mančestera ujednačena najbolje govori podatak da se, posle odigrana četiri kola, nalaze na deobi četvrtog mesta, sa indentičnim brojem bodova i potpuno jednakom gol razlikom. Kladioničari će svakako u širokom luku zaobilaziti ovaj par na uplatnim mestima.

Glavni adut "crvenih đavola" u nedelju na "Old Trafordu" svakako će biti Robin Van Persi. Holanđanin je pravi atleta i ne zna se odakle preti veća opasnost, golove postiže iz bukvalno svih situacija, a prošle sezone je bio i najbolji strelac lige drugi put za redom sa 26 pogodaka. U timu Junajteda očekuje nas nastup bivšeg reprezentativca Srbije Nemanje Vidića.

Sa druge strane "građani" nemaju precizno određenog bombardera. Šef struke Manuel Pelegrini još je sklon eksperimentisanju, a i ne čudi s obzirom na to sa kakvim igračkim kadrom raspolaže. Možda će ipak prvi pik biti Kun Aguero, Argentinac je u naletu i uz Edina Džeka prvi je kandidat da se na terenu nađe od prvog minuta. Može se očekivati i potencijalni nastup dva srpska reprezentativca Matije Nastasića i Aleksandra Kolarova. Meč počinje od 17 časova.

FRANCUSKA

Poslednji veliki derbi, ali ne i gradski, odigraće se u Parizu gde Pari Sen Žermen na "Žerlanu" dočekuje Monako od 21 sat. U ovom slučaju u pitanju je sudar "novokomponovanih" bogataša iz Monaka i kluba iz glavnog grada Francuske, koji je takođe ušao u fudbalsku elitu dolaskom prebogatih vlasnika iz Katara.

Nakon velikih problema i sezone provedene u Ligi 2, "kneževi" su se vratili u prvu ligu francuske i posle kupovine kluba od strane prebogatog Dmitrija Ribolovljeva doveli zvučna pojačanja, i sa ogromnim ambicijama ulaze u takmičenje. U prilog navedenom ide i trenutna situacija na tabeli. Monako je na prvoj poziciji posle pet odigranih kola sa 13 bodova, dok se PSŽ nalazi na trećoj poziciji sa 11 iz istog broja mečeva.

Glavni adut prošlosezonskog prvaka biće svakako Zlatan Ibrahimović koji je bio najbolji strelac lige sa 30 golova. Na drugoj strani naći će se fenomenalni Radamel Falkao koji je glavno pojačanje crveno-belih ove sezone i već je postigao četiri gola.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(F.H.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA