BEN DŽONSON: I posle 25 godina sam razapet na krstu zbog dopinga

Pedesetjednogodišnji Džonson priznao je da je godinama koristio steroide, ali i dalje veruje da je bio nepravedno kažnjen, budući da je u atletici raširena upotreba nedozvoljenih sredstava

  • 0

Kanadski sprinter Ben Džonson, kome je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. zbog dopinga oduzeto zlato na 100 metara, vratio se posle 25 godina na "mesto zločina".

Džonson je posetio Seul u okviru kampanje za borbu protiv dopinga.

- Dobar je osećaj biti ponovo ovde - rekao je Džonson za AFP, pošto je stao na stazu gde je pre 25 godina istrčao jednu od najsramnijih trka u istoriji atletike.

Džonson je dodao da se na toj stazi "pisala istorija", iako je to, po mnogima, njena crna stranica.

- Neki bi možda nazvali tu istoriju lošom, ali ja to tako ne vidim - rekao je Džonson.

Kanadski sprinter je 24. septembra 1988. bukvalno do nogu potukao konkurenciju, među kojom je bio i Karl Luis, ostvarivši svetski rekord rezultatom 9,79 sekundi.

Tri dana kasnije poništena mu je pobeda, oduzeto zlato, a na kraju mu je propala i cela karijera, pošto se ispostavilo da je koristio zabranjeni anabolik steroid.

Šestorica od osmorice finalista u toj trci kasnije su u karijeri, takođe, bili umešani u doping skandale, uključujući i Luisa, koji je - kako je on sam priznao, bio pozitivan na stimulanse na američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Pedesetjednogodišnji Džonson priznao je da je godinama koristio steroide, ali i dalje veruje da je bio nepravedno kažnjen, budući da je u atletici raširena upotreba nedozvoljenih sredstava.

- Bio sam tada razapet na krst i 25 godina kasnije i dalje sam kažnjavan. Ubice i silovatelji idu u zatvor, ali i oni na kraju izađu na slobodu - rekao je Džonson.

On je naglasio da zna da je pogrešio, ali mu je krivo jer pravda "očigledno nije ista za sve".

- Znam da sam pogrešio. Pravila su pravila, ali ona bi trebalo da se odnose na sve, ipak, i u sportu vlada politika - rekao je Džonson.

On je naglasio da su, po njegovom mišljenju, oni koji varaju u sportu uvek brži od onih koji pokušavaju da ih u tome spreče.

- Antidoping analize su možda uznapredovale, ali isto tako se napreduje u proizvodnji novih doping sredstava - rekao je Džonson.

On je na kraju poručio da veruje da je mogao da osvoji zlato u Seulu i bez upotrebe dopinga.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA