• 0

LAKOVIĆ: Bez problema na stadionima od naredne godine

- Mislim da će drugi deo naše saradnje sa predstavnicima Tink-tenk grupe, stručnjacima za bezbednost i sigurnost na fudbalskim utakmicama, biti još bolji - rekao je gensek Fudbalskog saveza Srbije

  • 0

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković izjavio je da su preduzete mere u sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama počele da daju rezultate i da će sledeće godine konačno biti rešeni problemi u toj oblasti.
- Napravili smo dokument, planski okvir i sad je potrebno da ga razrađujemo. Mislim da će drugi deo naše saradnje sa predstavnicima Tink-tenk grupe, stručnjacima za bezbednost i sigurnost na fudbalskim utakmicama biti još bolji. Sledeća godina je godina kada ćemo konačno dovesti stvari u red i sportske događaje gledati na miru - rekao je Laković na konferenciji za medije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.
On je naglasio da Savez ima odličnu saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova i da se to moglo videti na nedavnoj utakmici visokog rizika između Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014.
- Imamo fantastičnu saradnju s MUP-om, što je moglo da se vidi tokom organizacije utakmice najvećeg rizika u Evropi poslednjih godina između reprezentacija Srbije i Hrvatske. Bez njih ne bismo u tome uspeli - poručio je Laković.

Glavni policijski savetnik Zoran Alimpić rekao je da je cilj posete Tink-tenk grupe eksperata prenošenje pozitivnih iskustava i dobre prakse u sprečavanju nasilja na sportskim objektima relavantnim predstavnicima u Srbiji i pružanje podršku u radu.
- Panevropski Tink-tenk sačinjen je od stručnjaka za bezbednost iz zemalja Evropske unije, cilj je što efikasnija borba protiv nasilja na sportskim manifestacijama i to je savetodavno telo UEFA u pogledu davanja instrukcija. Ovaj problem zahteva uključivanje svih delova društva i u cilju jačanja naših kapaciteta danas će biti realizovana obuka naših policijskih službenika - rekao je Alimpić.
On je dodao da Akcioni plan koji je Vlada Srbije usvojila u julu ove godine predviđa da svi subjekti ostvare saradnju na međunarodnom nivou u cilju prevencije i sprečavanja nasilja na sportskim priredbama.

Predsedavajući Panevropske Tink-tenk grupe stručnjaka za bezbednost i sigurnost na fudbalskim utakmicama David Bohan istakao je da je ta organizacija spremna da pomogne Srbiji, ali i da svaka država mora sama da pronađe model u borbi s huliganima.
- Rad koji mi obavljamo usmeren je na celu Evropu, tu mislim na sva iskustva koja se mogu naći širom kontinenta. Svaka država mora da razvije sopstveni model. Dolazim svestan činjenice da izazovi sa kojima ćete se suočavati nisu laki i da može doći do greške. Ne želimo da pravite iste greške, zbog kojih smo u Velikoj Britaniji imali velike tragedije - poručio je Bohan.
MUP Srbije i FSS u martu prošle godine potpisali su Memorandum o saradnji radi povećanja bezbednosti i sprečavanja nasilja na sportskim priredbama, a sve u saradnji sa Evropskom fudbalskom unijom (UEFA).
Saradnja sa Tink-tenk grupom, kao i obuka srpskih policijskih službenika deo je tog projekta, koji se realizuje uz podršku Evropske unije.
Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!
(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima