SRBIJA U POLUFINALU: Uporna Belgija pobeđena na iskustvo

Šampioni Evrope se iz Arhusa posle pobede od 3:1 (25:22, 22:25, 30:28, 25:18) sele u Kopenhagen gde će u polufinalu igrati sa Rusijom, koja je sa 3:1 pobedila Francusku.

  • 1

Evropski šampion u odbojci, selekcija Srbije, nastavlja kampanju odbrane trona. Posle domaćina Evropskog prvenstva Danske, izabranici Igora Kolakovića pobediše i Belgiju, u borbi za polufinale, sa 3:1 (25:22, 22:25, 30:28)  pa će za finale igrati sa Rusijom, koja je istim rezultatom savladala Francusku.

 

Prva dva seta su dobijena na čisto iskustvo, a protivnicima smo dozvoljavali, pre svega servis greškama, serije kojim su anulirali šest ili pet poena. Krucijalni momenat meča dogodio se u trećem setu, kod rezultata 28:28. Belgijanci su imali kontru, ali su tada smečovali u aut načinivši tek prvu grešku u polju. Lisinac je posle iskoristio prvu set loptu za 2:1. Tu je bio kraj za Belgijance i početak slavlja koje, verujemo, neće preći u euforiju.

 

Atanasijević je uz dosta servis grešaka, ali i u aut izbačenih smečeva, bio najefikasniji akter meča sa 25 poena. Duplo manje je imao Nikola Kovačević, a valja istaći i učinak Dragana Stankovića sa deset i Miloša Nikića sa osam poena.

 

 

1. SET

 

Bez previše uzbuđenja, iako su Belgijanci serijom 9:2 deficit od šest poena (6:12) doveli u plus od 15:14. Kada je serija prekinuta "orlovi" su uspeli da iskontrolišu ostatak seta i isti završe sa 25:22.

 

Belgija je, da se podsetimo, bila prva u svojoj grupi. Pobedili su Italiju i jasno je da nisu tim za potcenjivanje. Njihov servis je zadavao najviše problema našim odbojkašima. Čim su ga "ukrotili" problema više nije bilo. Istina, poveli su Belgijanci sa 18:16, a onda, i pored nekoliko sudijskih grešaka (oduzeta su nam tri poena), Srbija je uspela da ostane skoncentrisana.

 

 

2. SET

 

Skoro identičan scenario viđen je u drugom setu, samo što je ishod bio dijametralno različit. Srbija je posle izjednačenog početka uspela da ostvari dva poena prednosti da bi posle prvog tehničkog tajm-auta došla i do 11:7. Sledi pad koncentracije... Prijem servisa se "pomera" te naš tehničar ne može da organizuje dobre napade.

 

Posle 7:11 Belgijanci "okreću" rezultat i uspevaju da povedu sa 14:12. Kolaković reaguje prekidima, ali je jasno da čim servis primimo kako treba protivnik nema nikakve šanse. Ipak, greškama dajemo jeftine poene...

 

Pri rezultatu 16:16 Dero je smečovao u teren, ali je drugi sudija ocenio da je lopta bila u autu. Međutim, "vratio" je poklon Atanasijević (18:18), pa smo ušli u neizvesnu završnicu. Jedna greška i neiskorišćena kontra upornim Belgijancima daje "krila" te oni prvu set loptu koriste da izjednače na 1:1.

 

Kovačević i Atanasijević su bili glavne napadačke opcije, dok smo iz bloka imali duplo više poena od protivnika. Opet, u drugom setu smo imali četiri puta više grešaka od protivnika (12/3)!

 

 

3. SET

 

U trećem setu je malo toga funkcionisalo u našim redovima. Pre svega prijem servisa... Smanjen je broj grešaka, ali su sada Belgijanci poene osvajali "čisto". Njihov tehničar, 36-godišnji Depestele, je bio izuzetno raspoložen.

 

Srbija je do kraja trećeg seta napravila čak 21 servis grešaka!!! Belgijanci su prvi uspeli da "vežu" dve-tri akcije pa su se odvojili na tri poena, koja su održavali do 21:18. Onda je usledila naša serija za 21:21. Do kraja seta se igralo poen za poen...

 

Belgijanci nisu iskoristili pet set lopti, a posle prve greške u polju daju nam set loptu. Koristimo je... 30:28!

 

 

4. SET

 

Servisom i blokom Srbija veoma brzo dolazi do četiri poena prednosti (7:3). Belgijanci, posle gubitka trećeg seta, izgubiše elan koji ih je krasio do tog momenta.

 

Mnogo iskusniji naši odbojkaši lako su dotukli obeshrabrenog protivnika i na kraju lako došli do 25 poena i pobede od 3:1.

 

Sledeći protivnik je Rusija, a loše izdanje iz tri prva seta se mora što pre zaboraviti.

 

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

 

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бојке Кум

    25. septembar 2013 | 20:36

    У одбрану злата кренули су наши, кад Србија игра свако нас се плаши, само оштро момци, додајте пун гас, шта год да се деси бићемо уз вас, можемо са свима играти одбојке, ми смо чиста десетка, остали су двојке!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA