UH, DOBRO JE: Odbojkaši spasli Srbiju baksuzne 2013. godine!

Tradicija osvajanja barem jedne medalje godišnje u kolektivnim sportovima koja traje od 1995. mogla je da bude srušena ove godine. Na svu sreću, tu su odbojkaši

  • 2

Muška odbojkaška selekcija Srbije osvojila je bronzanu medalju na EP u Poljskoj i Danskoj i na taj način spasla tradiciju dugu 18 godina što se tiče medalja osvojenih u kolektivnim sportovima.

Da ova 2013. godina ne bude toliko baksuzna, pobrinuli su se odbojkaši koji su u borbi za treće mesto savladali Bugare (3:0), čime su donekle osvetlali obraz ostalim selekcijama kao što su vaterpolo, rukomet i košarka. O fudbalu je izlišno pričati s obzirom na to da muku mučimo samo da se plasiramo na prvenstvo, a kamoli da se govori o nekoj medalji.

Još od zlata košarkaša i bronze odbojkaša 1995. godine Srbija je svake godine, bilo da je u pitanju EP, SP ili olimpijske igre, kući donosila barem jedno odličje.

Najveće nade svakako su polagane u vaterpoliste koji su, osim Firence 1999. godine, na svim takmičenjima osvajali medalju. Međutim, ove godine Crna Gora je bila jača u četvrtfinalu SP i medalja je ostala nedostižna.

Pre njih medalju su izgubili i rukometaši koji su branili srebro iz Beograda 2012. godine. Bolji od našeg tima bila je selekcija Španije, koja je ubedljivo slavila u osmini finala.

Poslednji udarac neuspehu kolektivnog sporta zadali su košarkaši osvojenim tek sedmim mestom na EP u Sloveniji. S obzirom na sve nedaće koje su ih pratile, sedmo mesto i plasman na naredno SP u Španiji svakako je uspeh, ali nije medalja.

Što se tiče fudbala, tu nastavljamo po starom - nema nas nigde. Posle EP, naš tim će propustiti i svetsko naredne godine, što znači da od fudbalera nema nikakve vajde ni 2014. godine.

Zlatne godine srpskog kolektivnog sporta bile su 2001. i 2012. kada su osvojene po četiri medalje. Svakako najslavnija je 2001. godina jer su osvojena tri zlata i jedna bronza.

Košarkaši su bili prvi u Turskoj, odbojkaši zlatni u Češkoj, da bi primat potvrdili vaterpolisti u Budimešti. Bronzanu medalju te godine uspeli su da osvoje rukometaši na SP.

Jedanaest godina kasnije slična situacija se ponavlja. Vaterpolisti osvajaju zlato na na EP i bronzu na OI, rukometaši su bili srebreni u Beogradu, dok su odbojkaši ponovo uzeli bronzu na SP.

Upravo ta bronzana medalja ponovo je zasijala na grudima odbojkaša koji s ponosom ove godine mogu da nose epitet ''heroja nacije'' i ''čuvara tradicije''.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimster

    30. septembar 2013 | 14:25

    Mogli bi se oni baletani malo ugledati na kolege iz drugih sportova kako se igra za reprezentaciju!

  • Alekandra <3

    30. septembar 2013 | 13:16

    Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA