SEĆANJE NA ROĐENDAN: Kakav je Partizan bio pre 57 godina, a kakav je danas?

- Nikad se više nisam plašio na jednom meču Reala nego na onom u Beogradu kada sam mislio da ćemo doživeti katastrofu - napisala je u svojim memoarima legenda Reala Santjago Bernabeu. A kako je danas?

  • 4

Možda "crno-beli" imaju šest titula u nizu, izjednačili su se s Crvenom zvezdom po broju domaćih prvenstava, ali navijački, Partizan iz 1956. godine nešto je što bi svaki navijač kluba poželeo. I to na dan kada fudbalski klub, zajedno sa sportskim društvom, slavi 68. rođendan.

Kad bi samo postojao teleport kojim bi "grobari" uspeli da se vrate u Humsku tog januara i meča protiv Reala na debelom minusu...

Umesto standardne rekapitulacije kluba koji je rođen 1945. godine, nudimo vam poređenje situacije u klubu od pre 57 godina.

ODLAZAK U PROŠLOST

Učešće u Kupu šampiona i susrete s velikanima evropskog fudbala otvorio je upravo Partizan dvomečom protiv Sportinga iz Lisabona 1955. godine, a već u sledećoj rundi rival je bio najveći klub na svetu Real Madrid.

Dvoboj s "kraljevskim klubom" nije završen ukupnom pobedom Partizana, ali su se "crno-beli" Evropi predstavili na veličanstven način! I pored poraza u prvom meču sa ubedljivih 4:0, podaci koji stoje zapisani u istoriji kluba sa "Santijaga Bernabeua" govore o snazi tog tima Partizana.

Dva regularna gola na meču u Španiji "plave čigre" Miloša Milutinovića sudija Harcig poništio je iz nepoznatih razloga. Godinama kasnije predsednik Madriđana Santijago Bernabeu priznao je da je general Franko izdao naređenje sudiji da pomogne Realu, jer nije hteo da dozvoli da klub iz jedne komunističke zemlje pobedi špansku instituciju.

Revanš u Beogradu sigurno je ostao u sećanju nešto starijim navijačima Partizana, ali i legendarnom Bernabeuu.

- Nikad se više nisam plašio na jednom meču Reala nego na onom u Beogradu kada sam mislio da ćemo doživeti katastrofu! - napisao je u memoarima igrač i predsednik po kome se danas zove stadion "kraljevskog kluba".

Pobeda od 3:0 ledenog 29. janura 1956. nije obezbedila prolaz u sledeću rundu Kupa šampiona, ali je podigla ugled Partizana i dala težinu crno-belom dresu svakom igraču koji ga je u daljoj istoriji nosio.

POVRATAK U 2013.

Danas, kad Partizan proslavlja 68. rođendan u klubu malo ko priča o velikim utakmicama, uspesima i pobedama. Glavne teme su egzistencija, koji igrač će kada biti prodat, da li će "crno-belima" biti oduzet stadion?

Toliko često da navijačima postaje muka. Umesto izgaranja igrača, blatnjavih i krvavih dresova, konstantno se analiziraju ko je više kriv za krizu u kojoj Partizan dominira srpskim fudbalom.

Iako je Partizan jedini naš klub koji je nastupao u Ligi šampiona u dva navrata, 2003. i 2010. godine, porazi od Tuna, Šamroka, remi sa Širakom, povremeni nastupi u grupnoj fazi nekih od evropskih takmičanja, realnost su kluba, iako je moglo i moralo da bude drugačije.

Svečana proslava u pozorištu "Atelje 212" protekla je bez prvog čoveka kluba iz Humske Dragana Đurića, što je, složićete se, presedan u sportskom svetu.

Ipak, Partizan je za "grobare" oduvek bio iznad pojedinaca. Zato, Partizane, srećan rođendan!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA