OBAMA NA STRANI INDIJANACA: Vašington Redskinsi moraju da promene ime?

Vlasnik vašingtonskog NFL ligaša Den Snajder, nije bio nimalo impresioniran Obaminim stavom, rekavši da nikada neće promeniti ime kluba koje postoji već osam decenija

  • 1

Pored problema visoke politike i budžetske krize, koji ovih dana pogađaju Vašington, građani američke prestonice, naročito oni koji vole sport, bave se i pitanjem imena njihovog tima u američkom fudbalu, Vašington Redskinsa (Crvenokošci), koje je podelilo javnost, a u celu priču se uključio i predsednik SAD Barak Obama.

Tim koji postoji već osam decenija i koji je bio je osvajač titula u NFL, sada se našao pred novim izazovom - mogućom promenom imena, pod pritiskom dela javnosti koja smatra da je u pitanju naziv koji je uvredljiv za pripadnike američkih Indijanaca, starosedelaca ovog kontinenta, čiji se potomci danas uglavnom nalaze po rezervatima.

Ideja o promeni imena nije nova, ali je ponovo aktuelizovana, kada je početkom prošlog meseca počela nova sezona u američkom fudbalu.

Pripadnici indijanskog plemena Oneida, koje živi na severu države Njujork, blizu granice sa Kanadom, pokrenuli su, nakon lobiranja kod dela kongresmena akciju kojom bi bio izvršen i politički pritisak na vlasnika "Redskinsa" da promeni ime kluba.

U subotu se u celu priču umešao i Obama, koji je u intervjuu za agenciju Asošiejted Pres, naveo da bi on razmislio o promeni imena da je vlasnik "Crnvenokožaca".

On je kazao da razume da su navijači vezani za ime, kao i nostalgiju koja postoji, ali je dodao da smatra da to nije dovoljno da klub zadrži ime koje je uvredljivo za deo Amerikanaca.

- Ne znam da li naše vezivanje za određeno ime može da nadjača legitimnu zabrinutost ljudi koji misle drugačije - ocenio je prvi čovek Amerike.

Vlasnik vašingtonskog NFL ligaša, Den Snajder, nije bio ni malo impresioniran Obaminim stavom, rekavši da nikada neće promeniti ime kluba. Advokat Redskinsa Leni Dejvis istakao je da navijači ne žele nikoga da omalovažavaju ili potcenjuju.

- Ime Vašington Redskins je staro 80 godina i ono je deo naše istorije, tradicije i zaostavštine. Naši navijači uzvikuju "Napred Redskinsi" svake nedelje, njima u čast, a ne da bi ih potcenili - naveo je u pisanom odgovoru advokat.

On je podsetio da postoje i drugi američki sportski klubovi koji imaju indijanska imena, kao što je, takođe NFL ligaš Kanzas Siti Čifs (Poglavice) ili Klivlend Indijans. Pravni zastupnik Redskinsa je predsednika Obamu podsetio i da u Čikagu, iz koga dolazi, postoji hokejaški tim sa nazivom Blackhawks (poglavica jednog indijanskog plemena) i da navijači Vašingtona nisu drugačiji od navijača tih timova.

Oko svega se oglasio i NFL komesar Rodžer Gudel, koji je, kako primećuju mediji, sada zauzeo prilično neutralnu poziciju, nakon što je prethodno, godinama branio stav da Redksinsi ne treba da menjaju ime.

Ipak, ne mali broj koledža i univerziteta u SAD, promenio je poslednjih godina imena svojih timova, koja su se smatrala uvredljivim za američke starosedeoce. Koledž Sent Džons je promenio svoju maskotu iz Redmena u Red Storm, Stenford danas koristi ime Kardinalsi umesto Indijans, dok je Market umesto Ratnika, za naziv svog tima uzeo ime Zlatni orlovi.

Nekoliko sportskih medija u Vašingtonu saopštilo je prethodne nedelje da od sada u izveštajima neće koristiti ime kluba, već će samo pisati Vašington. Protivnici sadašnjeg imena, više predstavnika indijanskih plemena, održaće u ponedeljak skup u jednom od vašingtonskih hotela, i tražiće podršku javnosti za promenu imena.

- Izuzetno cenimo što je predsednik (Obama) potvrdio ono što i mi govorimo. Nema mesta u profesionalnom sportu za nešto što i rečnik definiše kao rasno uvredljiv pojam - smatra vođa Oneida plemena Rej Halbriter.

Međutim, brojevi za sada ne idu u korist onih koji bi voleli da vašingtonski ligaš dobio novo ime. Istraživanje Vašington Posta obavljeno pre tri dana pokazalo je da se blizu dve trećine (64 odsto) ispitnika ne slaže sa promenom imena. Još drastičnija je anketa AP, iz aprila ove godine, kada je 80 odsto Amerikanaca reklo da je protiv toga da Redskinsi dobiju novo ime.

Do (eventualne) nove odluke o imenu kluba, igrači i navijači Redskinsa će već za dve nedelje, mahati zastavicama sa likom Indijanca, na utakmici na kojoj dočekuju Obamine Čikago Berse. Još se ne zna da li će velikoj sportskoj borbi "Crvenokožaca i Medveda" prisustvovati i predsednik SAD.

(Uroš Piper / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    6. oktobar 2013 | 15:54

    Амерички злочинци и њихова "правда". Цимају се због имена, а са друге стране ни речи и геноциду над аутохтоним становништвом...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA