GODIŠNJICA NFL TRAGEDIJE: Ubijen kacigom zato što je crnac!

Pre tačno 41 godinu velika rasistička tragedija dogodila se u Alabami kada je Spidi Kenon tragično izgubio život od ruke protivničkih igrača

  • 4

Priča koja je malo poznata javnosti i koja je svakako zaslužila da se objavi! Pre tačno 41 godinu američki fudbal (NFL) doživeo je jedan od najmračnijih perioda u svojoj istoriji pošto je, na jednom meču u Alabami, život izgubio Spidi Kenon, koji je brutalno ubijen kacigom na terenu jer je crnac.

Kenon je te davne 1972. godine nosio dres Džeksonvila, čiji se tim sastojao od mešavine belih i tamnoputih igrača koji su se, prema rečima tadašnje javnosti, perfektno slagali, a tragično nastradali mladić bio je jedan od najboljih igrača u timu.

Već na početku sezone Džeksonvil je trebalo da ide u goste Velburnu, koji se nalazio u severnom delu Alabame. Nedelju dana pred meč gosti su primili gomilu pretećih poruka iz Velburna, gde im je jasno dato do znanja da ''ne dovode svoje crnčuge u njihov grad ili će biti ubijeni''.

Međutim, tim Džeksonvila je otišao u punom sastavu, a Spidi je imao neverovatno veče. Ali, onda se desila tragedija.

- Nikada neću zaboraviti taj momenat koji se desio na nekoliko koraka ispred mene. Tokom jednog napada oboren je na zemlju, a fudbaleri Velburna su pritrčali i počeli da ga udaraju kacigama u glavu. Spidi je ležao u krvi, brzo je prevezen u bolnicu, ali je bilo prekasno. Zbog povrede mozga i izliva krvi preminuo je - rekao je njegov tadašnji saigrač Endi Lemb.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA