PITAMO VAS: Da li je Miha zaslužio da ostane?

Reprezentacija je stekla fizionomiju i pokazala napredak. Da li je to dovoljno da Siniša Mihajlović proba da nas kvalifikuje na Evropsko prvenstvo u Francuskoj?

  • 75

Odiseja fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu završena je. "Orlovi" su još remijem sa Hrvatskom na "Marakani" u septembru matematički ostali bez plasmana, mada su realne šanse izgubljene znatno ranije.

Fatalan je bio oktobar prošle godine kada je Srbija zabeležila dva uzastopna poraza, protiv Belgije u Beogradu i Makedonije u Skoplju, što nije uspela da nadoknadi u kasnijim mečevima.

Odavno neki selektor nije toliko polarizovao javnost kao što je to bio slučaj sa Sinišom Mihajlovićem. Nije se ustručavao da sledi svoju viziju, za koju fudbalska javnost u Srbiji često nije imala razumevanja, izvršio je smenu generacija, zahvalio je nekim iskusnim igračima, imao konflikte ili bar nerazumevanje sa Ademom Ljajićem i Nemanjom Matićem, a kroz nacionalni tim prodefilovalo je, utisak je, previše igrača.

Pošto smo rano ostali bez realnih izgleda da se plasiramo na Mondijal, usledila je žestoka paljba po Mihajloviću, kako iz medija, tako i od strane mnogih fudbalskih radnika. Dobri nastupi "orlova" tokom leta i jeseni unekoliko su promenili atmosferu oko reprezentacije, koja je napravila primetan napredak i sa sve više strana čula su se mišljenja da bi selektor, uprkos neuspehu u pokušaju da nas odvede u Brazil, trebalo da nastavi sa ekipom koju je formirao, jer je najbolje poznaje.

Zanima nas šta vi mislite, da li je uzlet koji su reprezentativci Srbije ostvarili u poslednjim mečevima dovoljan razlog da selektor dobije priliku da vodi Srbiju i u narednom ciklusu, kvalifikacijama za EP u Francuskoj 2016? Srbija je u poslednja četiri meča, pored 1:1 sa Hrvatskom, zabeležila tri ubedljive pobede - 3:0 u Velsu, 2:0 protiv Japana i 5:1 sa Makedonijom,

Druga šansa ne bi bila presedan u domaćem fudbalu. Svojevremeno je, pisali smo o tome, Ivica Osim kao selektor Jugoslavije doživeo debakl u borbama za Evropsko prvenstvo u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj 1988, da bi potom odveo ekipu na SP u Italiji 1990, gde smo u četvrtfinalu ispali na penale od Argentine, branioca titule i kasnijeg finaliste. Osim je odveo reprezentaciju i na sledeći kontinetalni šampionat, ali viša sila, rat i sankcije sprečili su da nastupimo u Švedskoj 1992.

To što je državni tim sazreo i stekao fizionomiju nije, ipak, garancija da će u narednim kvalifikacijama stvari ići kao podmazane, uostalom još ne znamo ni s kim ćemo igrati. Sasvim legitimno pitanje je - ako Mihajlović ostane selektor, a stvari krenu loše, dokle ga treba čekati odnosno trpeti, da li samo nekoliko mečeva ili ga ostaviti do kraja i tog ciklusa, pa šta uradi?

Imate reč!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA