Zvezdin novembarski teror nad Partizanom! (VIDEO)

Večiti derbi dosad je 21 put igran u novembru, a crveno-beli su prilično dobro iskoristili činjenicu da su u 16 susreta bili domaćini, zabeleživši 11 pobeda i po pet remija i poraza

  • 5

U dosad odigrana 144 prvenstvena derbija Crvena zvezda ima značajnu prednost nad Partizanom - 59 pobeda, 42 poraza, uz 43 susreta koji su završeni bez pobednika, ali u kojima je klub sa "Marakane" tri puta osvajao takozvani penal bod, početkom devedestih, što je opet bila neka vrsta pobede.

Predstojeći 145. „večiti derbi" biće 22. novembarski, a u tom mesecu bilans kluba uz Humske, najblaže rečeno, mizeran je, uprkos tome što je Partizan poslednjih godina (2009. i 2011) čak uspeo da ga koliko-toliko popravi, iskoristivši agoniju Zvezde koja traje već dugo.

U 21. odmeravanju snaga sa Partizanom u novembru, Zvezda je zabeležila 11 pobeda i po pet poraza i remija sa crno-belima, uz gol razliku 36:21.

Možda je na bilans uticalo i to što su crveno-beli u većini novembarskih odmeravanja snaga bili u ulozi domaćina, čak 16 puta.

Partizan je slavio u prvom novembarskom susretu, 1948, rezultatom 1:0 i postao po drugi put prvak Jugoslavije, a onda je krenuo Zvezdin niz. Istini za volju, pretposlednji mesec u godini nije doneo mnogo antologijskih mečeva tokom prethodnih decenija, ali uprkos tome, nemali broj imao je priličnu istorijsku važnost.

Crvena zvezda došla je do prve titule 4. novembra 1951. kada je pobedila Partizan 2:0 i zbog boljeg gol-količnika u poslednjem kolu prvenstva prestigla zagrebački Dinamo.

Prvi derbi na tek otvorenoj Marakani, odigran je 1963, takođe u novembru. Zvezda se pred više od 70.000 gledalaca radovala 1:0, što je bio uvod u drugu duplu krunu i prekid dominacije Partizana, koji je u prethodne tri sezone bio prvak.

I rekordna pobeda crveno-belih desila se u istom mesecu, samo 1968. Dragan Džajić i ekipa očitali su lekciju „večitom" rivalu i slavili sa 6:1, a te sezone osvojili su drugu od tri uzastopne titule.

Najposećeniji meč u istoriji domaćeg šampionata takođe spada u ovu kategoriju, 7. novembra 1976. Zvezda je pobedila Partizan 1:0 golom Filipovića, a za utakmicu su prodate 90.142 ulaznice, što verovatno nikad neće biti nadmašeno. Crno-beli su u 81. minutu mogli do izjednačenja, ali golman Zvezde Boško Kajganić odbranio je penal Pavlu Grubješiću.

Nešto više od dve godine kasnije, za Dan republike, sastali su se Partizan i Crvena zvezda na Stadionu JNA, uz direktan TV prenos, što je u to vreme bila retkost, po snegu. Da nije bilo kiksa golmana crno-belih Petra Borote, kojeg je prevario Miloš Šestić, to bi bio samo jedan od mečeva. Ovako, ušao je u legendu.

Borota je posle centaršuta uhvatio loptu, dobio je udarac u skoku i mislio je da je dosuđen faul, ali sudija nije svirao ništa videvši da je lopta čvrsto u rukama čuvara mreže. Šestić je pitao Borotu otprilike:

- Šta čekaš, što ne izvedeš faul?

Kada je Borota spustio loptu na zemlju da je ispuca, Šestić je jednostavno pokupio i smestio u mrežu. Partizan je u prvom napadu uspeo da izjednači, ali Zvezda je na kraju slavila 3:1.

Šest godina kasnije, derbi je bio kruna čudesne sedmice Partizana. Crno-beli su u sredu napravili podvig, eliminisavši Kvins Park Rendžers pobedom 4:0, posle 2:6 u Londonu, a u nedelju, poneseni uspehom, savladali su crveno-bele na svom stadionu 2:1 i prikucali ih za, verovali ili ne, poslednje mesto na tabeli.

Začudo, iako je naš fudbal krenuo silaznom linijom posle raspada Jugoslavije, dva možda najsadržajnija novembarska derbija odigrana su upravo u ovom periodu. U 1994/95. Zvezda je slavila kao domaćin 3:2, u sezoni u kojoj je u šest mečeva sa večitim rivalom bila neporažena, računajući i kup, i na kraju uzela duplu krunu.

Prošlogodišnji duel, završen sa identičnih 3:2, oduševio je kvalitetom, Zvezda je pobedila, ali na kraju sezone radovao se Partizan i izjednačio se sa večitim rivalom po broju tutula u prvestvu (25) osvojivši šestu zaredom. Ako na Marakani žele da povrate primat, onda verovatno moraju da nastave sa tradicijom novembarskih uspeha protiv Partizana.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(A. Čolović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA