OTKRIVAMO: Koliko zaista zarađuju srpske košarkaške sudije!

Neke sudije moraju da trpe uvrede, poniženja za smešnih 200 evra mesečno, ne uplaćuje im se radni staž, niti zdravstveno osiguranje, nisu osigurani od povreda.* Naša zemlja je sa još tri evropske na samom dnu lestvice primanja

  • 5

Srpske košarkaške sudije spadaju u najbolje u Evropi, ali su po zaradama i odnosu nacionalne lige, među najslabije plaćenim arbitrima, iako nose isti pritisak kao i kolege  iz Španije, Italije, Rusije, Izraela...

Telegraf je uradio istraživanje o primanjima sudija u Srbiji i odnosu koji prema njima ima nacionalna liga i uporedio ih sa kolegama iz ostalih evropskih zemalja. Razlike su veoma velike.

Primanja srpskih sudija, njih 90 odsto, kreću se od 2.500 do 15.000 evra godišnje. Međutim, naše najbolje sudije, a ima ih samo trojica, koji sude Evroligu, VTB ligu, ABA i KLS, kao i sve ostalo što im ponude, mogu da zarade godišnje najviše 40.000 evra.

Svi ostali zarađuju mnogo manje i prinuđeni su da rade i druge poslove kako bi dopunili kućni budžet.

Sudije u Srbiji su generalno raspoređene u tri grupe po zaradama u najkvalitetnijem rangu takmičenja (misli se na prvu ligu i evropske kupove).

TAKSE ZA SRPSKU LIGU NAJMANJE U REGIONU

Najkvalitetnije srpske sudije, koje sude najjača evropska takmičenja, mogu jako dobro da prođu. Za Evroligu taksa je 1.000 evra po utakmici u prvom krugu, 1.500 evra je za Top 16 fazu i četvrtfinale, a 2.000 evra ako sudi fajnal-for. 

Što se tiče Evrokupa i Evročelendža, drugog i trećeg takmičenja po rangu, takse su 500 evra po utakmici. Za žensku Evroligu je 300 evra, kao i za ženski Evrokup.

Takse za suđenje u nacionalnim ligama su malo manje od evropskih utakmica. Recimo za ABA ligu je 300 evra po meču, dok je za domaću ligu Srbije taksa skromnih 85 evra, što je najmanje u regionu, jer je u BIH, Crnoj Gori i Makedoniji taksa oko 100 evra.

Sa druge strane u VTB ligi, koja se igra na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, taksa je čak 700 evra. Takve sudije koje sud sve ove lige, a kojih je najviše trojica, u Srbiji mogu zaraditi do 40.000 evra godišnje.

NEMAJU RADNI STAŽ NI ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Drugu grupa čine sudije koje intenzivno sude domaću ligu i manji broj međunarodnih utakmica (desetak), oni mogu zaraditi do 15.000 evra godišnje, a njih je oko desetak u Srbiji.

Sudije koje sude samo domaću ligu mogu zaraditi godišnje u proseku oko 2.500 evra i takvih je u Srbiji 25.

Arbitrima se ne uplaćuje radni staž niti zdravstveno osiguranje, nisu osigurani od povreda niti bilo čega drugog, podaci su im javni i dostupni svima, u slučaju da nemaju sopstveno vozilo moraju koristiti javni prevoz...

Na svim utakmicama KLS sudijama su obezbeđeni putni troškovi, u domaćoj ligi nemaju pravo na novac za obroke, zabranjeno im je da sa klubovima idu na obroke, moraju biti u mestu odigravanja 3 sata pre utakmice, ali nemaju pravo na dnevni odmor.

Za međunarodne utakmice im je obezbeđen prevoz, novac za obroke ili obaveza domaćina da ih odvede na obroke (zavisi od vrste takmičenja), smeštaj u hotelima...

U EVROPI TAKSA OD 700 DO 1000 EVRA

U Evropi sudije se po zaradama mogu podeliti u četiri grupe:

Španija, Grčka, Italija, Rusija, Izrael, gde sudije u domaćim takmičenjima imaju između 700-1000 eura po utakmici.

U Španiji i Izraelu su pod ugovorom koji im obezbeđuje stalna primanja bez obzira na broj utakmica. U ovim zemljama su najbolje rangirane sudije nagrađene dodatno specijalnim bonusima. U Španiji su sudije u radnom odnosu sa ligom, oni su profesionalci.

Nemačka, Francuska, Ukrajina, Turska... U ovim zemljama su takse od 400-600 EUR sa svim plaćenim troškovima prevoza, hranarine i smeštaja ako je potreban.

Većina zemalja Evrope, Estonija, Letonija, Poljska, Češka, Hrvatska, Slovenija... Takse u ovim zemljama su od 150-200 EUR sa svim troškovima dodatno plaćenim.

SRBIJA U RANGU SA BOSNOM, MAKEDONIJOM, GRUZIJOM...

Siromašne zemlje Gruzija, Bosna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Češka... U ovim zemljama su takse 100 evra i manje. Mi smo sa još tri evrpopske zemlje na samom dnu te lestvice. Međutim, u većini ovih zemalja osim putnih troškova su obezbeđeni smeštaj ako je potreban i hrana, dok kod nas nisu.

U Srbiji, da bi se postalo sudija treba das se položi jednomesečni kurs, da bi se došlo do Prve treba suditi u dobrom ritmu 10-12 godina. Kako bi se dobio međunarodni znak potrebno je 15 godina suđenja. U Evropi ima aktivnih oko 320 međunarodnih košarkaških sudija od kojih je iz Srbije 16.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    4. novembar 2013 | 22:26

    Ispitajte malo odbojkaske sudije i na koji nacin se u Odbojkaskom savezu napreduje.

  • pfc kg

    5. novembar 2013 | 00:34

    A sta je sa ovim sto sude mladjim pionirima sta oni zarade?

  • vinci

    5. novembar 2013 | 01:01

    Jbg neka namestaju utakmice i neka uzimaju mito . Salim se , nije samo njima tesko svima je. Uostalom neki od njih i ne prolaze lose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA