ISTRAŽUJEMO: Srpske sudije najbolje u Evropi, a kod nas im viču: "Sudija, pederu!"

Srbija ima vrhunske sudije u fudbalu, košarci, rukometu i odbojci, profesionalce koji su među najboljima u Evropi, gde uživaju poštovanje. Ipak, u našoj zemlji za većinu navijača su baš oni večiti krivci za poraze njihovih timova

  • 4

Srbija je zemlja sporta, ali osim vrhunskih sportista može da se podiči i vrhunskim sudijama, koji su među najboljima na svetu. Arbitri su sastavni deo svake igre, samo su kod nas za veliku većinu ljubitelja sporta uvek dežurni krivci za poraze ekipa za koje navijaju.

Kako je moguće da naše sudije sude mečeve najjačih takmičenja, poput finala Evropskog prvenstva u košarci, mečeve Lige šampiona, utakmice na olimpijskim igrama, u Evroligi, a kod nas se tretiraju kao neznalice?

U košarci imamo Iliju Beloševića, koji je jedan u top 3 sudija u Evropi, a možda i u svetu. Čovek koji je sudio finale EP, finale Evrolige, šest fajnal-forova najjačeg evropskog takmičenja, polufinale olimpijskih igara...

PRITISAK U SRBIJI NAJVEĆI

Ipak, kad sudi našu Superligu, uvek je pod pritiskom, a svaka odluka mu se meri od strane trenera. Ista je situacija i s Milivojem Jovčićem, koji već godinama sudi Evroligu.

- Imamo najbolje sudije u Evropi. Ipak, u Srbiji je nama, sudijama, realno, najteže da sudimo. Ne samo meni, već svim kolegama. Mnogo je pritiska. U inostranstvu je lakše - rekao je nedavno Belošević.

Osim košarkaših, Srbija ima i vrhunske fudbalske sudije. Doduše, samo jedan se probio u evropski krem − Milorad Mažić, koji aktivno sudi Ligu šampiona.

Samo nekoliko dana nakon "večitog derbija", Mažić će suditi meč Barselona-Milan, što će biti spektakl za sve ljubitelje fudbala.

I srpske rukometne sudije cenjene su u svetu. Nenad Nikolić i Dušan Stojković sudili su finale rukometne Lige šampiona 2012. u Kelnu. Pored toga, Srbija je na tom fajnal-foru elitnog takmičenja imala i još dvojicu arbitara, Zlatana Savića i Nikolu Radulovića.

U vrhunske arbitre spadaju Dejan Jovanović, Vladimir Ćuk i Zorica Bjelić, odbojkaške sudije koje sude najvažnija takmičenja u ovom sportu, poput Svetske lige, evropskih i svetskih šampionata, olimpijskih igara...

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    7. novembar 2013 | 06:19

    Pominjete 6 sudila a kod ima josh 666 koji se prodaju za 100 evra i ne mogu da podnesu pritisak

  • Sirija

    7. novembar 2013 | 01:52

    Videlo se to veceras na utakmici Barselona..Milan, direktno Mazic ostetio Milan.

  • Dejan

    7. novembar 2013 | 09:31

    Ja ne znam zasto vi uzimate evropu kao reper postenja i etike.Kriminalna organizacija kao i ova nasa samo jacha i bolje organizovana.Perez, Platini,Luciano Loggi, Morati, Abramovich,Braulio Vaskez, to su sve apostoli koji u životu ne bi prekrsili pravila i namestili utakmicu da zarade pare.Isto vazi i za belosevica s tim što je tamo manja lova..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA