ZVEZDA NA SKENERU: Prosinečki krenuo od nule, Lazović za klasu iznad svih

Trener polako uklapa mladi tim sa velikim brojem novajlija, ali rezultati sa priprema ne obećavaju mnogo

  • 0

Posle dužeg vremena, Crvena zvezda je odradila ozbiljan prelazni rok i napravila ekipu koja bi, ako ne ove, a onda sigurno naredne sezone mogla da se ravnoparvno nosi sa Partizanom. Na Marakanu je stiglo 12 novih igrača, dok su devetorica morali da napuste klub. Previše za januarski prelazni rok, koji ozbiljnijim klubovima služi isključivo za krpljenje rupa sa jednim ili dvojicom novajlija. Međutim, Zvezda je morala ove zime da vadi Adžićeve i Lukićeve fleke od letos...

Posle tolikih promena, logično je da treneru Prosinečkom bilo potrebno vremena da uigra tim i složi kockice, ali rezultati u pripremnom periodu svakako ne mogu da budu zadovoljavajući. Zvezda je odigrala 12 mečeva, pobedila je u polovini od njih, dva puta su remizirali, a četiri puta poraženi. Međutim, zabrinjavajuća činjenica je što je Zvezda poraze beležila od kineskih klubova... Bez obzira što je trener "crveno-belih" posle svakog meča ponavljao da rezultat nije bitan, navijače Zvezde sigurno nisu radovale vesti o rezultatima sa priprema.

REZULTATI:

Crvena zvezda - Grbalj 4:0

Crvena zvezda - Petrovac 2:1

Crvena zvezda  - Zeta 1:2

Crvena zvezda - Leotar 2:0

Crvena zvezda - Vintertur 1:1

Crvena zvezda  - Žilina 1:1

Crvena zvezda - Liteks 2:1

Crvena zvezda - Teda 0:1

Crvena zvezda  - Jiangsu 1:2

Crvena zvezda - Horsens 2:1

Crvena zvezda - Šahtjor 0:2

Crvena zvezda - Krivbas 5:4

Ekipa je u 12 mečeva postigla 21 pogodak, a ako znamo da njih devet otpada na mečeve protiv Grblja i Krivbasa, onda dolazimo do zaključka da je Zvezda na ostalim mečevima postizala tek nešto iznad jednog gola u proseku po meču. Za ambicije koje ima Prosinečki i način igre koji forsira, ovo je svakako poražavujući podatak. Pozitivna stvar je što je Zvezdin strateg pružao šansu gotovo svim igračima i što su momci koji su prebačeni iz omladinskog pogona dobili pravu šansu i dobro je iskoristili, za razliku od prethodnih godina kada su treneri bili Petrović ili Dostanić.

Hendikep za Zvezdu su bile i povrede važnih igrača, poput Evandra i Kasalice, koji nisu imali priliku da se uigraju. Pogotovo se to odnosi na Kasalicu, koji je došao kao veliko pojačanje i najava rešenja krize u napadu. Zbog toga je Prosinečki bio primoran da Borhu sa strane prebaci u sam špic napada na poziciju "devetke". Četiri gola Kolumbijca u pripremnim mečevima su nagovestila da bi na tom mestu mogao bolje da se snađe nego na krilnim pozicijama gde se tokom jeseni i nije baš proslavio.

Bez dileme, prvo ime Zvezde tokom priprema je bio Darko Lazović. Najbolji igrač kluba je bio i najbolji strelac ekipe, uprkos činjenici da mu je trener često menjao mesta u timu. Postigao je ukupno sedam golova (trećinu od ukupnog broja ekipe) i nagovestio da je postao vođa ove mlade ekipe. Do pre godinu dana, Čačanin je bio u drugom planu, niko od prethodnih trenera (Pižon, Dostanić i Kristić) nije verovao u njega, ali je Prosinečki osetio potencijal mladog asa i lansirao ga u prvu zvezdu tima.

Još jedna pozitivna okolnost je što su se novajlije brzo uklopile, pa su se u strelce upisivali: Milivojević (dva puta), Milunović, Asamoa kao i mlade nade Ožegović i Đuričković. Zvezda očigledno ima potencijal, ali je pitanje da li on može da ispliva na površinu već ovog proleća.

Posle 45 dana pripremnog perioda i 12 pripremnih mečeva može da se nasluti i prvih 11 koje će Prosinečki forsirati u nastavku sezone. Na golu je nedodirljivi Bajković, a ispred njega odbrambeni bedem će činiti: Mikić - Maksimović, Tošić - Mladenović. Najmanje jasna je vizija veznog reda. Budući da će Zvezda igrati sa trojicom klasičnih vezista, izgleda da su sigurna mesta Milivojevića i Evandra. Pitanje je da li će uz njih igrati mladi Mijailović ili Dimitrijević, koji je izgleda potrošio sve kredite kod trenera, pa se razmišljalo i o njegovoj prodaji u Kinu. Po krilima će delovati Milunović (levo) i Lazović (desno), a kao centarfor će se pojaviti Borha. Najviše šanse da dobiju priliku sa klupe imaju: defanzivci Petković i Ćosić, vezisti Janković, Perović i Vešović, kao i napadači Kasalica i Ožegović. Posebna priča je oporavljeni Pašeko, koji će postepeno biti ubacivan u vatru i sredinom proleća bi trebalo da pokaže da li su silne pare (600.000 evra) uložene u njega - vredele....

(Telegraf.rs / A.Gligorić / Foto: zvaničan sajt)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA