Žorž Mendeš - vladar svetskog fudbala iz senke!

Portugalski menadžer vedri i oblači u najjačim klubovima Evrope, klijenti su mu: Ronaldo, Murinjo, Di Marija, Pepe, Tijago Silva...

  • 0

Oni ne igraju, ne treniraju, ne obezbeđuju novac, a opet gospodare svetskim fudbalom. Fudbalski menadžeri i njihove kompanije odavno su prestali da budu samo puki posrednici u obavljanju fudbalskih transfera. Njihovo mišljenje je negde bitnije i od trenerovog, a neki su toliko jaki da imaju skoro tapije na ugovore pojedinih igrača.

Ubedljivo najjači fudbalski agent na planeti je Portugalac Žorž Mendeš. Njegovi klijenti su svetski asovi pout Kristijana Ronalda, Anhela Di Marije, Radamela Falkaoa, Nanija, ali i najskuplji trener današnjice Žoze Murinjo. Mendešova agencija "Gestifut" vodi brigu o ukupno 83 fudbalera, mahom iz Portugalije i Brazila, a tržišna vrednost im iznosi neverovatnih 563 miliona evra!

Mendeš je najčešće dovodi u vezu sa transferima igrača u kojima je trener Žoze Murinjo. Preko Mendeše su u Čelsi odlazili Deko, Fererira, Karvaljo, Bosingva, Maniš, Tijago... U Inter je zahvaljujući prijateljstvu sa Murinjom prodao Kvarežmu, dok je u Realu napravio pravu malu koloniju svojih igrača. Tu su Ronaldo, Pepe, Karvaljo, Di Marija i Koentrao.

 

Murinjov prvi pik

U Madridu je javna tajna da Murinjo dovodi igrače na preporuku Mendeša, a klupska opozcija u Realu smatra da portugalski trener za ovu vrstu "usluge" dobija zanimljive novčane procente. Murinjo to naravno sve demantuje, ali čudno je da su za vreme njegovog trenerskog mandata, transferi pojedinih Mendešovih klijenata dostizali prilično abnormalne visine. Tako je Paulo Fereira plaćen 20 miliona evra, Bosingva pola miliona više. Inter je Kvarežmu kupio za 25 miliona evra, a ovaj je kod Murinja, koji je inisitirao na transferu, odigrao samo 13 utakmica za celu sezonu!? U celoj priči je najbolje prošao Žorž Mendeš. Slično je bilo i letos kada je njegov pulen Fabio Koentrao prešao u Real za 30 miliona evra. Malo ko veruje da Koentrao vredi tolike novce.

O njemu privatno se malo toga zna. Retke su fotografije ovog "Super-agenta", ne pojavljuje se često u medijima. Počeo je sa poslom daleke 1996. godine, transferom malo poznatog golmana Nunja iz Gimaraeša u Deportivo La Korunju. Pošteno je odradio posao i otvorio sebi vrata za još transfera. Prvi veći transferi su mu bili prodaja Andradea iz Porta u Deportivo i Uga Vijane iz Sportinga u Njukasl. Polako je sticao moć i preuzimao primat ostalim menadžerima.

 

Englezi i Nemci drže Premijer ligu

Mnogi konkurenti su da optuživali za neregularne krađe klijenata. Jednom prilikom se potukao na lisabonskom aerodormu sa Žozeom Vegom, tadašnjim menadžerom Luiša Figa. Nešto kasnije Mendeš je potpuno izgurao Vegu iz igre i postao Figov agent.

Za neke transfere je uzimao procente kakve neki menadžeri ne zarade za ceo život. Samo od prelaska Andersona u Porto je inkasirao "čistih" 4,5 miliona evra. Izdejstvovao je Murinju ugovor sa Realom težak neverovatnih 40 miliona funti, a spekuliše se da je četvrtina otišla njemu na račun.

Daleko iza Mendešovog "Gestifuta" dolazi druga najjača agencija sveta "Stellar football". Ova englesko-nemačka kompanija pretežno vodi računa o igračima iz Premijer lige, pa su na listi klijenata Ešli Kol, Glen Džonson, Kolo Ture, Fil Jagielka, Piter Kauč, Karlton Kol... Ipak, ova agencija teško može da se meri sa Mendešovom klijentelom, jer vrednost "Stelarovih" igrača iznosi "tek" 274 miliona evra.

Među deset najmoćnijih agencija su još dve engleske, tri nemačke, jedna brazilska, jedna francuska i jedna španska menadžerska kuća.

(Telegraf.rs / A.Gligorić)

NAJJAČE MENADŽERSKE AGENCIJE NA SVETU

Agencija i država Najpoznatiji klijenti Vrednost klijentele
1 Gestifut (Portugalija) Ronaldo, Falkao, Murinjo, Pepe, Di Marija, Nani... 536.000.000 €
2 Stellar Football (Engleska) Ešli Kol, Glen Džonson, Kolo Ture, Jagielka... 274.000.000 €
3 Base Soccer Agency (Engleska) Lenon, Vilšir, Bejns, Remzi, Zamora, G.Kejhil... 239.000.000 €
4 Bahía Internacional (Španija) Tores, Pedro, Heus Navas, Havi Martinez... 223.000.000 €
5 Europe Sports Group (Brazil) Ganso, Andre Santos, Armero, Vijatri, Kabanjas... 220.000.000 €
6 SEM Group (Engleska) Fabregas, Song, Ferdinand, Ričards, Vicel, Mikel... 213.000.000 €
7 Mondial Promotion (Francuska) Drogba, Maluda, Mandanda, A. Aju, Gomis, Šamak... 212.000.000 €
8 ProSoccer24 (Nemačka) Gaitan, Palasio, Rejes, Oskar Kardozo, Gameiro... 184.000.000 €
9 Firsteleven ISM (Nemačka) Jaja Ture, Azar, Fred, Fabio, Rafael, Van der Vil... 181.000.000 €
10 SportsTotal (Nemačka) Gece, Kros, Rojs, Hevedes, Derdijok, Petrić, Sam... 179.000.000 €

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA