20 godina od poslednjeg takmičarskog meča Jugoslavije! (VIDEO)

U završnici kvalifikacija za EP u Švedskoj, 13. novembra 1991, "plavi" savladali Austriju u Beču sa 2:0 i verovali da su obezbedili učešće na kontinetalnom šampionatu, ali zbog sankcija njihovo mesto zauzela je Danska i postala prvak Evrope

  • 2

Na današnji dan pre 22 godine, 13. novembra 1991, fudbalska reprezentacija Jugoslavije odigrala je poslednju takmičarsku utakmicu.

U završnom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, "plavi" su u Beču savladali Austriju sa 2:0 i verovali da su obezbedili put na kontinentalno takmičenje, uprkos ratu koji je već besneo na teritoriji Hrvatske, da bi kasnije počeo i u Bosni i Hercegovini, što je bio povod za sankcije UN protiv u međuvremenu proglašene Savezne republike Jugoslavije, čije rukovodstvo se nadalo da će biti priznato kao naslednik SFRJ. Zbog sankcija i reprezentativci su vraćeni iz Švedske, gde nisu dobili šansu da se takmiče, a mesto Jugoslavije zauzela je Danska, koja je sasvim neočekivano postala prvak Evrope.

Selekcija koju je predvodio Ivica Osim imala je imperativ pobede protiv Austrije, a do trijumfa je došla čak i lakše od očekivanog, golovima Vladana Lukića u 18. i Dejana Savićevića u 38. minutu. Popularni Dejo Genije u nekim intervjuima svoju partiju na bečkom "Prateru" isticao je kao najbolju u karijeri.

Sa druge strane, Vladanu Lukiću, kasnije i predsedniku FK Crvena zvezda, ovaj meč nije ostao u lepoj uspomeni (uprkos postignutom golu) jer je slomio nogu, zbog čega je dugo odsustvovao i kasnije nikad nije zablistao koliko je nagoveštavao talentom.

Plavi su počeli u sastavu: Omerović, Vujačić, Milanič, Novak, Hadžibegić, Jokanović, Lukić, Savičević, Pančev, Baždarević, Mihajlović. Lukića je tokom meča zamenio Predrag Mijatović, a Džonija Novaka Branko Brnović. Već tada su reprezentativci iz Hrvatske bojkotovali državni tim, koji je kasnije odigrao samo još jednu utakmicu, prijateljsku, 25. marta 1992. u Roterdamu protiv Holandije, u kojoj je zabeležen poraz od 2:0.

Zanimljivo je da je selekcija Austrije i u prethodnom ciklusu kvalifikacija (za SP u Italiji 1990) odigrala poslednji meč sa selekcijom države koja je prestala da postoji, Istočnom Nemačkom. Austrijanci su tada pobedili sa 3:0 i našli se na Mundijalu, da bi se u međuvremenu kvalifikovali samo još jednom, za Francusku 1998, dok su na završnim turnirima EP nastupili jedino 2008, kada su delili domaćinstvo sa Švajcarskom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA