UEFA MENJA PRAVILA: Srpskim klubovima lakše u Evropi sledeće godine

Prohodnost klubova ka grupnoj fazi bila bi daleko lakša za klubove sa manjim koeficijentom, poput Zvezde i Partizana, koji bi u takmičenje kretali iz prve runde, ali bi sa druge strane ostvarivali veći prihod od utakmica i marketinga

  • 1

Stefan Pantović, zamenik generalnog sekretara Crvene zvezde, prisustvovao je u Pragu sastanku Evropske klupske asocijacije (EKA). Tu su iznete nove ideje o kvalifikacijama za Ligu Evrope.

- Najzanimljivija rasprava vodila se oko eventualne promene u sistemu kvalifikacija za Ligu Evrope koja bi trebalo da stupi na snagu najkasnije 2018. godine. Prohodnost klubova ka grupnoj fazi bila bi daleko lakša za klubove sa manjim koeficijentom, koji bi u takmičenje kretali iz prve runde, ali bi sa druge strane ostvarivali veći prihod od utakmica i marketinga i imali manju mogućnost da se u ranoj fazi kvalifikacija sretnu sa timovima iz najjačih liga Evrope - rekao je Pantović.

U zavisnosti od koeficijenta koji poseduju, klubovi su svrstani u četiri poddivizije, a Crvena zvezda i Partizan nalaze se u trećoj. Pridruženi član EKA je i novosadska Vojvodina.

Ovolika zainteresovanost za kvalifikacije za najmasovnije evropsko takmičenje, u trenutku kada nije završena ni jesenja sezona, neizbežno postavlja pitanje da li su na "Marakani" odustali od ozbiljnih evropskih ambicija, pa i od titule u domaćem prvenstvu u narednim godinama?!

Takođe, bilo je reči o stavkama koje se nalaze u okviru Memoranduma o razumevanju čiji su potpisnici Evropska klupska asocijacija i UEFA. Klubovi koji u svojim redovima imaju reprezentativce dobijaju naknadu od UEFA za učešće u mečevima nacionalnih selekcija, a u slučaju teže povrede, finansijsku brigu o igraču preuzima evropska kuća fudbala.

- Ukoliko se igrač sa reprezentativne akcije vrati povređen i bude primoran da sa terena odsustvuje duže od 28 dana, obavezu plaćanja i troškova lečenja preuzima UEFA - istakao je Pantović, i dodao da je sličan Memorandum o razumevanju uskoro trebalo da potpišu predstavnici EKA i svetska kuća fudbala FIFA.

- U planu je i izrada novog pravilnika FIFA o kratkoročnom zajmu igrača, prema kome bi igrač za neki od klubova mogao da nastupa u kratkom vremenskom roku od nekoliko nedelja ili meseci, kao i izrada novog pravilnika o radu agenata. Ide se ka tome da se ukine institucija agenta, a da se nacionalnim savezima daju veća ovlašćenja u izdavanju licenci za posrednike, odnosno zastupnike igrača i klubova prilikom dolazaka i odlazaka fudbalera - otkrio je funkcioner "crveno-belih".

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs / Izvor: Crvenazvezdafk.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA