AKO POBEDI NOLE: U vatru petog meča ide Lajović ili Bozoljac!

Mnogi su se posle izgubljenog dubl meča u finalu Dejvis kupa zapitali zašto Novak Đoković nije igrao. "Doneo sam odluku da Ilija igra sa Nenadom. Njih dvojica su nekoliko puta pobedili jako dobre timove," rekao je selektor Bogdan Obradović

  • 3

Situacija je dodatno zakmplikovana posle pobede Češke u dublu drugog dana finala Dejvis kupa. Tomaš Berdih i Radel Štepanek su gotovo za klasu bili bolji od srpske kombinacije Nenad Zimonjić - Ilija Bozoljac i doneli vrlo važan bod za vođstvo od 2:1.

Teret je sada na učesnicima trećeg dana: Novaku Đokoviću u četvrtom meču sa Tomašom Berdihom, i onom koji će na izađe na megdan Radeku Štepaneku, a to bi mogao da bude Dušan Lajović ili Ilija Bozoljac.

Ipak, možda je u dublu mogao da zaigra i Đoković, koji je isticao da je za to spreman.

- Novak je odigrao veliki broj mečeva u poslednjih dva meseca. Razgovarali smo svi, analizirali sve opcije. Novak je bio taj koji mi je govorio da ima snage za sva tri dana. Znam koliko znači i Nenadu da igra sa njim. Ali doneo sam odluku da Ilija igra sa Nenadom. Njih dvojica su nekoliko puta pobedili jako dobre timove, pa i u SAD braću Brajan. Dali su sto posto svojih mogućnosti, a Česi su igrali na jako visokom nivou i ja im čestitam - rekao je selektor Bogdan Obradović posle meče, dodajući da ne misli da će Češka praviti izmene trećeg dana.

- Još nisam doneo odluku za to ko će sutra igrati od naših tenisera. Novak će igrati u četvrtom, ali za peti ćemo videti. U opticaju imam dva dobra singl igrača, Dušana i Iliju.

Nije prvi put da Srbija ulazi u treći dan sa zaostatkom 1:2. Uspevala je da napravi preokret.

- Ovo je težak trenutak za nas. Sad ponovo imamo pritisak. Biće presudno i iskustvo i energija. Dug dan nas čeka, jer Novak tek treba da pobedi Berdiha. Moraće da odigraju dosta poena, gemova i setova. Uslovi su takvi da je teško da se igrači adaptiraju, jer loptice sve sporije odskaču kako meč odmiče - rekao je Obradović.

ČESI SU PROSTO BOLJI DUBL

Suštinsku razliku između današnja dva tima u Areni verovatno najbolje pokazuje analiza Nenada Zimonjića.

- Oni su odigrali zajedno jako puno mečeva. Ika i ja smo odigrali tri ove godine, a pre možda još pet mečeva... od 2004. godine smo odigrali ukupno 0sam mečeva.Takođe, Berdih i Štepanek regularno igraju dubl i na turnirima. Ne znam koliko gledaoci imaju priliku da vide, ali jako puno situacija u dublu su timska igra i preuzimanje pozicije, pogotovo sredine terena. Tu su oni mnogo bolje odigrali, a i bolje su reternirali. Mi smo imali samo jednu brejk šansu za sva tri seta, što pokazuje koliko su dobro igrali - rekao je Zimonjić, dodajući:

- Suviše nepredviljivih stvari ima jer mi nemamo kontinuitet u dublu. Generalno moram dosta da se prilagođavam jer tokom mečeva nekad razmišljam da pokrijem neke stvari, koje bi inače moj stalni partner pokrivao, prosto jer smo uigrani - zaključio je Zimonjić.

Ilija Bozoljac bi dakle i nedelju mogao da bude na terenu.

- Ovaj meč je bio drugačiji u odnosu na Brajanove, ovde pokušavate da izađete na kraj sa pritiskom, i oni su u tome uspeli. Osvojili su svaki ključan poen u meču. Ali oni su samo igrali bolje. Bio je težak meč, ali osećam se dobro. Večeras ću da se odmorim, i da gledam da budem spreman, jer mentalno već jesam. Iako smo u zaostatku, nadam se da ćemo moći da pobedimo - rekao je Bozoljac, ali odmah potom ukazao da Đoković prvo treba da osiugra izjedančenje.

- Taj prvi meč koji Novak igra je izrazito težak, treba da idemo stepenik po stepenik. Odigrao je toliki niz mečeva, plus pritisak od zaostaka 1:2. Niko se od nas nije nalazio u toj situaciji. Mene generalno ne pogađa atmosfera oko mene kad igram. Danas nisam izgubio jer sam bio stegnut, nego su oni bili bolji. Ako izađem na teren za odlučujući bod, podjednako bih igrao kao danas - rasterećen, da dam sve od sebe, jer iznad svojih mogućnosti ne mogu. I Duci (Lajović) i ja moramo da razmišljamo na ovaj način, jer dodatni pritisak može samo da vas ukoči.

Kako na kraju psihički "srediti" igrače za treći dan?

- Imamo odličnu atmosferu, pogotovo kad imate dobre singl igrače, kao i Zimonjića u timu koji igra već 17 godina. Krucijalno je njegovo iskustvo da se igrači pripremaju za meč. Koristim sve resurse u timu. Izgubili su danas, ali podsetiću vas da su u SAD u Belgiji pobeđivali, što znači da su jako dobar tim. Sve vreme navijaju jedan za drugog, bodre se u svim situacijama - zaključio je Bogdan Obradović.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA