Antidoping agencija Srbije: Nismo mi testirali Đokovića, već ITF!

Za doping kontrolu na finalu Dejvis kupa odgovorna je Svetska teniska federacija, koja je angažovala privatnu doping aganciju, na čiji rad smo mi iz srpske agencije više puta upozoravali, kaže Dr Marija Anđelković, samostalni savetnik iz ADAS-a

  • 0
Dr Marija Andjelkovic ADAS Foto: Telegraf

 Antidoping agencija Srbije nema veze sa višečasovnim maltretiranjem Novaka Đokovića na doping kontroli, već je za sve kriva Svetska teniska asocijacija (ITF),  poručili su iz srpske agencije.

ITF je angažovao privatnu doping agenciju, u kojoj ne rade doktori i stručnjaci za doping, a na to je srpska agencija više puta upozoravala svetsku federaciju.

- Želimo da konkretno prokomentarišemo situaciju sa Novakom Đokovićem, poznato je da su doping kontrolori koji rade testiranje za Internacionalnu tenis federaciju (ITF) angažovani od strane IDTM (privatne agencije za testiranje sportista).

- Na njihov rad je Antidoping agencija Srbije više puta upozoravala- kaže Dr Marija Anđelković, samostalni savetnik u Antidoping agenciji Srbije i dodaje:

- Nažalost, IDTM kontrolori nisu lekari i/ili medicinsko osoblje, kao što je to slučaj kod Antidoping agencije Republike Srbije, što često dovodi do grešaka i neprofesionalnog pristupa u radu.

- Pogrešno savetovanje, teranje sportiste da pije ili jede, nefleksibinost u odnosu prema sportisti, samo su neke od karakteristika IDTM kontrolora na koje su se žalili i drugi nacionalni vrhunski sportisti.

- Zato je borba za ekspertizu i profesionalizam i na polju doping kontrole od esencijalnog značaja - objasnila je Dr Anđelković.

Ona je istakla da antidoping kodeks važi za sve sportiste sveta i da testiranje traje koliko kod treba dok se ne zadovolje standardi svestke agencije WADA.

-Sportista mora da daje uzorke dok oni ne zadovolje određenu specifičnu težinu. Potrebno je da urin ima veću specifičnu težinu od 1,010 ili 1,005 ako se merenje vrši upotrebom refraktometra.

- Ukoliko uzeti urin ne ispunjava navedene uslove, postupak uzimanja urina se ponavlja dok sportista ne da uzorak urina koji ima specifičnu težinu veću od 1005 kada se meri digitalnim refraktometrom čija je vrednost laka za očitavanje i sportisti i doping kontroloru.

- U ovakvim situacijam doping kontrolor može da savetuje sportistu da sedi i čeka, a nikako da ga natera da bilo šta jede ili pije, pogotovo što bi to u ovom slučaju još više razredilo urin koji nema dovoljnu specifičnu težinu - objasnila je Dr Anđelković.

Ona je dodala da prema pravilima antidoping kontrole sportista tokom cele procedure doping kontrole mora da bude pod nadzorom doping kontrolora i u doping stanici i ta su pravila univerzalna.

Kriterujimi za odabir sportiste za doping kontrolu su mnogobrojni i internacionalne federacije zadržavaju pravo da svoje sportiste kontrolišu prema sopstvenom planu testiranja.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA