LALATOVIĆ: Džajić može da spasi Zvezdu, Tumba je idealan za selektora!

Nekedašnji kapiten crveno-belih smatra da klub sa Marakane treba da se osloni na svoju školu a ne na skupo plaćene strance, ali kaže da mu je trenutno najvažniji Voždovac, kojem je u prvom planu opstanak, dok se još ne pojača

  • 4

Nečujno i bez velike pompe ušao je u prvi tim Crvene zvezde te 1994. godine i polako, ali strpljivo gradio svoje mesto na fudbalskoj mapi, a danas, skoro 20 godina kasnije trener Voždovca Nenad Lalatović, kao debitant u Superligi, pokušava da ponovi uspehe koji su ga kao igrača pratili tokom karijere.

Veliku želju i glad za pobedama koje je imao kao igrač, nekadašnjem defanzivcu Zvezde ne nedostaju i sada kada sa ''zmajevima'' pokušava da izbori opstanak u svojoj prvoj sezoni u najelitnijem fudbalskom takmičenju.

Upravo pobedom protiv ''crveno - belih'' Lalatović je ''isplivao'' u žižu javnosti, a u nedelju ga očekuje još jedan veliki test, za njega dosta "slađi"i to protiv nekadašnjeg ljutog rivlala Partizana.

- Partizan je apsolutni favorit u ovom meču. Šestostruki su šampioni zemlje što dovoljno govori o kvalitetu tima - počeo je Lalatović razgovor za Telegraf i dodao:

- Bez obzira na sve Voždovac ide na pozitivan rezultat i smatramo da imamo šanse za to. Naravno, potrebna je i doza sreće. Veliki problem za nas predstavljaće činjenica da na stadionu neće biti navijača. Koliko će nedostajati naši toliko i gostujući navijači jer ''grobari'' mogu i negativno da utiču na svoje igrače pogotovo ako im rezultat ne bude odgovarao.

Serija loših rezultata Zvezde počela je upravo porazom na Vračaru od ''zmajeva'' koji svoj meč protiv Partizana možda budu igrali i na ''svom terenu'' na krvovu TC-a, s obzirom na to da neće biti publike. Međutim, eventualnom pobedom ''crveno - belih'' protiv Slobode, Lalatović bi mogao da ustoliči ''svoju'' Zvezdu na prvom mestu posle dužeg vremena.

- Naravno da bi mi bilo drago da Zvezda bude jesenji prvak, ali meni je u glavi samo Voždovac i osvajanje bodova koji će da nas odvoje od opasne zone - rekao je Lalatović i potom se osvrnuo na svoju ekipu:

- Trenutno imamo 13 bodova, a prvobitan cilj na početku je bio da do kraja jeseni osvojimo 15. Nesrećno smo poraženi na nekim utakmicama, ali priznajem da su nam potrebna i kvalitetna pojačanja. Mi smo u ligu ušli samo par dana pre početka i već smo bili formirali tim za drugu ligu kojom bi se prošetali sa ovim sastavom.

- Međutim, za nešto više potrebna su pojačanja. Na veliku žalost mi u meč sa Partizanom ulazimo bez Stefana Babovića koji je važan šraf u našem timu, ali spremili smo zamenu.

Upravo ''slučaj Babović'' predmet je čaršijski ogovaranja s obzirom na komentare kako je vezista Voždovca namerno zaradio drugi žuti karton kako ne bi igrao protiv Partizana.

- To apsolutno nije tačno. Nažalost tako je ispalo, ali to što su Babović i Voždovac doživeli u Nišu ja nigde u svojoj karijeri nisam video. Stefana su konstanto tukli i udarali na terenu, sa tribina su odjekivala vređanja da bi na kraju dobio drugi žuti karton zbog prigovora iako ga je i sudija isprovocirao - rekao je Lalatović i nastavio:

- Pokušao sam posle meča da objasnim Stefanu da nije trebalo tako da reaguje s obzirom na to da je jedan od iskusnijih igrača, ali to što je on doživeo stvarno je prevršilo svaku meru.

Kada smo već kod Partizana Lalatović je pokušao da objasni zašto su ''crno - beli'' šestostruku šampioni Srbije i smatra da je Dragan Džajić, kojeg mnogi bivši igrači (Vidić, Stanković...) gledaju kao Boga, jedini čovek koji može da ''upali svetlo na kraju tunela''.

- Zvezdin krah počeo je promenom politike i dovođenjem stranaca umesto da su forsirali svoju decu. Osim Kastilja nijedan igrač nije doneo prevagu u odnosu na domaće igrače, a svi su dobijali silne pare.

- Kada sam trebao potpišem ugovor sa crveno-belima na sastanku sa Džajićem bilo me je sramota da tražim bilo šta, važno mi je bilo da ću zaigrati za prvi tim, moju Zvezdu.

- Imali smo novca da pristojno živimo kao mladići, a o zaradi se razmišljalo kad se ode u inostranstvo. A zamislite, nedavno, Bronovicki je dobijao 300.000 po sezoni. Pa gde toliki novac dati za beka. Da ne nabrajam ostale zbog kojih je Zvezda u minusu, a mogli su biti u plusu da su ''hranili'' svoju decu i kasnije prodavali, kao Vidića, Jankovića, Bastu...  - istakao je bivši defanzivac sa ''Marakane'' i odmah zatim pohvalio Partizan:

- ''Crno - beli'' su iskoristili ''kiks'' Zvezde i samo su preuzeli njihovu politiku. Pogledajte sada prvu postavu Partizana. Sigurno šest, sedam njihovih igrača je u timu. Koliko su samo igrača iz svoje škole prodali u poslednjih nekoliko godina. Zvezda je počela da propada upravo zbog toga.

- Međutim, uz četiri, pet iskusnih igrača plus Zvezdina deca, ''crveno - beli'' mogu da naprave ozbiljan tim. Zamislite sada štoperski tandem Uroš Spajić - Vujadin Savić na ''Marakani''. Zvezdi su potrebni igrači koji su vaspitani i istrenirani da pobeđuju, a to imaš samo u svojoj školi. Pa, ja sam se kao igrač preznjavao pola sata pred meč i osećao sam glad za pobedom. To je Zvezda - u dahu je govorio Lalatović.

Odlazak doskorašnjeg selektora Siniše Mihajlovića i priča oko njegove zamene takođe je bila nezaoblazna tema razgovora. Na pitanje ko bi mogao da zameni Mihu, Lalatović je dao više nego zanimljiv odgovor.

- Po meni ističu se tri kandidata - Tumbaković, Janković i Muslin. Iako sam Zvezdaš u ovom slučaju bi prednost dao Tumbakoviću. Igrao sam mnogo puta protiv njega i mislim da bi Tumba bio idealno rešenje - rekao je Lalatović i dodao:

- Ne može svako biti selektor, a da bi bio moraš, pre svega, biti osoba koja će da pravi dobru atmosferu. Atmosfera je ključ uspeha što se videlo i u primeru Antića. Naravno, moraš biti i autoritet. Međutim, bitna je ta atmosfera i komunikacija selektora i igrača.

A, da bi postao igrač, prema mišljenju trenera Voždovca, nešto mora da se menja u srpskom fudbalu.

- Srpska liga je specifična. Nigde nemaš toliko odmora između polusezona i toliko malo utakmica. Da bi klub izbacio dobrog fudbalera potrebne su utakmice, a mi ih imamo samo 15 tokom jednog dela. Jako je teško završiti prvenstvo početkom decembra i sve do marta biti odsutan - rekao je Lalatović i dodao:

- Pa ni za pripreme ti ne treba mnogo. Ni dva meseca, 50 dana je dovoljno. Da bi se poboljšao kvalitet lige potrebno je da se proširi na 18 klubova s tim da se uvedu neke promene. da dva kluba ispadaju, a da teći igra baraž, da se razigrava od 3 - 6. mesta za Evropu kako bi se igralo što više zanimljivih mečeva.

- Ne bi bilo loše i da se jedan meč igra petkom, jedan nedeljom, a većina subotom popodbe pod reflektorima. Lako je Nemcima u subotu igrati u 15:30 kada oni vikendom ništa ne rade. Na stadionu imaju i da jedu i da piju i njima je dobro. Narod u Srbiji radi subotom, ali ako bi se mečevi igrali u večernjem terminu stigli bi na stadion. Pogledajte samo primer Čukaričkog.

Za kraj, Lalatović se još jednom osvrnuo na dosadašnji učinak Voždovca za koji smatra da će zajedno sa još nekoliko ekipa da se bori za opstanak.

- Liga je dosta ujednačena. Dve pobede vode nas na vrh. Nismo imali ni sreće u pojedinim mečevima, pogotovo protiv Spartaka. Što se tiče trke između Zvezde i Partizana mogu samo reći da je bilo ko od njih malo kvalitetniji imao bi sada 20 poena viška - zaključak je Nenada Lalatovića.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(M. Marić/ P. Milinković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    24. novembar 2013 | 08:16

    Kakav crni Tumba, pa njega su i iz Partizana isterali.

  • Pedro

    24. novembar 2013 | 12:50

    Sve to kaže fudbalski stručnjak-Lalatović.

  • Djuka

    24. novembar 2013 | 13:18

    Kakav Tumba, samo Piksi... a sto se takmicenja tice,u kupu uvesti dvije utakmice i osnovati Liga kup dje bi se igrala jedna bez produzetaka. Eto odmah vise meceva. I ako ispadnes eto ti opet 5 utakmica vise. A sto se tice pauze,nemamo terene da bi mogli da da igramo do kasno u decembar,i sada su vec u losem stanju. Kad na svim bude zamijenjena trava a be da se uzgaja obicna livada mozda mogne da se produzi prvenstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA