Vitezovi hokejaških tuča - kad krv lipti na sve strane

Ne prođe meč da bar jedan od četiri kanadska igrača ruskog tima Vitez ne vija protivnika po ledu, a dvojicu najistaknutijih zovu na beskrupulozno fajtersko takmičenje u Moskvi

  • 0

Pošto uživaju glas da su kolovođe tuča na ledu u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi Kanađani Džeremi Jablonski (31) i njegov drug i dalji rođak Džon Mirasti (29) pozvani su da se na jednom fajterskom takmičenju u Moskvi biju do poslednjeg daha.  Kontinentalna liga osnovana je 2008. godine, a ove sezone učestvuje 19 ruskih timova i po jedan iz Češke, Letonije, Belorusije i Kazahstana.

Najavljene borbe će se održavati svakog četvrtka od 15. marta u koncertnoj sali noćnog kluba. Sama tuča trajaće 12 minuta bez predaha, u ringu razmera 4 sa 4 metra. Odgovor dvojice hokejaških "badža" čekaće se do nedelje.

Za četiri sezone 20 sati kazne

Jablonski i Mirasti u ovoj sezoni igraju za Vitez iz podmoskovskog Čehova, a u taj tim su iz severnoameričkih liga stigli i njihovi zemljaci Kristofer Brenan (31) i Nikolas Tarnaski (27). Sva četvorica imaju "žicu" da na utakmici zametnu tuču iz čista mira, ne mareći za kazne i druge posledice.

U hokejaškoj terminologiji to su "tafgajsi", žestoki momci, čiji je osnovni zadatak da zastraše protivnika, "eliminišu" iz igre njegove najbolje igrače i zaštite svoje uzdanice. Za njih je propisan kodeks časti, od kojeg se neretko odstupa.

Taman je izgledalo da Vitez ulazi u mirnije vode pošto letos nije produžen ugovor s Kanađaninom Darsijem Verom (35), koji je u čehovskom klubu proveo četiri sezone (125 mečeva). Darsi se toliko isticao u boksu na ledu da je postao rekorder ruskog hokeja u isključenjima u jednoj godini (508 minuta). Sa 1219 minuta kazne ukupno zauzima četvrto mesto na toj neslavnoj večnoj listi (Vladislav Buljin 1416, Aleksej Čupin 1269, Vadim Šahrajčuk 1224). Pravi Vitezov "vitez".

Stigli su, međutim, naslednici. Jablonski, Mirasti i Tarnaski su već na predsezonskom turniru u avgustu stavili na znanje da s njima nema cile-mile. Na jednom meču potukli su se s protivničkim igračima čak pet puta.

Najdrastičniji primer njihovog držanja viđen je krajem novembra prošle godine na meču kada je Vitez izgubio od Traktora iz Čeljabinska sa 5:1. Podstrekači na opštu tuču u poslednjem minutu utakmice bili su Jablonski i Brenan.

Šta je to u hokejaškom biću što ga tera da se maklja

Jablonski je isprva bio kažnjen s osam mečeva zabrane igranja zbog podlog udaranja protivničkog hokejaša s leđa, a ubrzo je kazna preinačena u suspenziju do kraja sezone. Brenanu je kazna od 12 mečeva uvećana na 15. Predsednik Kontinentalne lige Aleksandar Medvedev i njeno rukovodstvo odustali su od isključivanja Viteza iz takmičenja, iako su nedvosmisleno istakli da čehovski klub ne samo da narušava pravila već i hokejašku etiku.

Jablonski se žalio i žalba mu je uvažena, a dok je bio "na ledu" klub nije ni pomišljao da raskine ugovor s njim, već ga je unapredio u kondicionog trenera. Čim se vratio na led posle 15 mečeva kazne, isključen je do kraja utakmice zbog bezočnog naletanja na protivničkog igrača. U utakmici dva dana kasnije ponovo se potukao, pa je kažnjen s jednim mečom zabrane igranja.

Ni Mirasti nije ništa bolji, a manir mu je da udara ne skidajući osmeh. Prošle godine je nasrnuo na dva protivnička igrača već u 14 sekundi meča. Udaljen je iz igre do kraja utakmice. Poslednji put je poveo kavgu pre dve nedelje. Kažnjen je sa pet mečeva, pa je tako sezona za njega završena.

Ni trener Viteza Andrej Nazarov nije cvećka. Na utakmici s Dinamom u Minsku prošlog novembra palicom je mlatarao po glavama navijača domaćeg tima preko zaštitne ograde. Planuo je pošto su igrači Viteza gađani flašama iz publike, koja je bila ogorčena zato što su pojedinci iz gostujućeg tima započeli tuču čim je meč završen. Nazarov je kažnjen s dve utakmice zabrane vođenja ekipe.

Više od svega je možda zanimljivo to što su se Jablonski, Mirasti i Brenan zakačili sa svatovima na svadbi u gradu u kojem je Vitez igrao na turniru uoči sezone. "Crna trojka" je, međutim, do poslednjeg časa nastojala da se konflikt izbegne, ali su strasti podgrevali pijani svatovi.

Trener Nazarov je ovako prokomentarisao incident: "Kanađani su imali prilike da se upoznaju s ruskim običajima. Nisu ni znali da bez tuče nema svadbe".

Jedan modni časopis za muškarce dosetio se da njihovu narav prikaže u simpatičnom svetlu. Organizovao je foto-sesiju s motivom - tuča jastucima napunjenim perjem. Momci su se ludo zabavili.

Krv nije voda

Da Jablonski i Mirasti imaju istu krv, govori i to što su obojica mimo hokeja učestvovali u beskrupuloznim borbama s elementima raznih borilačkih veština. Kad je Jablonski 2007. prvi put ušao u kavez, nokautirao je suparnika za 19 sekundi. Samo mesec kasnije poboljšao je lični rekord za dve sekunde.

Mirasti je kao mladić bio regionalni prvak u boksu. I on je nokautirao protivnika već u svojoj prvoj borbi u kavezu.

Desilo se da su se makljali i međusobno. To je, prema mišljenju mnogih, jedna od najžešćih tuča "jedan na jedan" svih vremena. Potukli su se 19. decembra 2008. u Američkoj hokejaškoj ligi, koja je stepen ispod profesionalne NHL lige. Za minut su razmenili 115 udaraca! Mirasti je udario 59 puta, a Jablonski 56. Pesničili su se i pre dve godine.

(Telegraf.rs / G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA