10 majstora fudbala koji nikada nisu osvojili Ligu šampiona! Neviđena lista! (VIDEO)

Bili su najbolji igrači svojih timova, najbolji strelci liga u kojima su igrali, osvajali svetska i evropska prvenstva, mnoge titule i kupove, ali nikad nisu podigli pehar namenjen osvajaču Lige šampiona

  • 7

Liga šampiona je sigurno sveti gral evropskog fudbala i najprestižnije takmičenje na svetu. Takmičenje je formatirano tako da ima i grupnu fazu i nokaut sistem, a ovaj trofej su mogli samo najbolji da osvajaju.

 

Ipak, postoje fudbalske legende koje ga nisu osvajale. Nije bitno koliko su titula osvojili u različitim takmičenjima, njihova biografija nije ispunjena bez ovako vrednog trofeja.

 

 

LUIS NAZARIO DE LIMA RONALDO

 

Samo su tri igrača u istoriji osvajali nagradu FIFA za najboljeg igrača godine (danas se ta nagrada naziva "Zlatna lopta") Ronaldo, Zidan i Mesi, ali jedino popularni "Zuba" nije osvojio Ligu šampiona. Brazilac je u svojoj karijeri nastupao za velike klubove u Evropi poput PSV, Barselone, Intera, Real Madrida i Milana.

 

 

Smatra se jednim od najkompletnijih napadača u skorijoj prošlosti, a najveće dostignuće u njegovoj karijeri su dva osvojena mundijala sa Brazilom. Ronaldo je najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava sa 15 pogodaka. Iako je postgao čak 49 golova u evropskim klupskim takmičenjima, nikad se nije popeo na krov Evrope.

 

Najveću šansu je verovatno imao u Realu gde je postigao čak 104 pogotka i bio saigrač sa tadašnjim "galaktikosima" Figom, Zidanom, Raulom, Roberto Karlosom i Bekamom, ali ipak nije uspeo. Osvojio je sa Interom 1998. godine UEFA Kup i Kup pobednika kupova 1997. godine sa Barselonom.

 

ROBERTO BAĐO

 

Sigurno jedan od najboljih napadača koje je Italija imala. Popularni "Božanski konjski rep", ( Il Divino Codino) kako su ga zvali, i pored svog  majstorstva će ostati upamćen po promašenom penalu u finalu Svetskog prvenstva 1994. godine protiv Brazila, a osvajanje Lige šamiona bi možda to promenilo.

 

 

Da Bađo nije miljenik sreće, pokazalo se i kada je posle pet sezona provedenih u Juventusu napustio "staru damu" koja je naredne godine osvojila Ligu šampiona, pobedviši Ajaks na penale. Ipak iz Torina nije otišao praznih ruku, s obzirom na to da je Juventus 1993. godine osvojio UEFA Kup.

 

DENIS BERGKAMP

 

Sigurno jedan od najlucidnijih napadača u poslednjih dvadeset godina. Karijeru je krenuo da gradi u Ajaksu, a svoj zenit je dostigao u Interu i Arsenalu. Osvojio je UEFA Kup, po jedan sa Arsenalom i Interom. Osvojio je i tri Premijer lige i dva FA kupa sa "tobdžijama".

 

 

Takođe je bio deo generacije koja je u sezoni 2003/04 osvojila titulu bez poraza. Najbliži osvajanju je bio u svojoj poslednjoj utakmici u karijeri u finalu Lige šampiona protiv Barselone 2006. godine. Poznat je i po tome što ne sme da leti avionom, pa ga je krasio nadimak "Neleteći Holanđanin".

 

ERIK KANTONA

 

Kantona je bio legenda engleskog fudbala devedesetih godina. Napadač sa kojim se ne treba kačiti i golgeter koga ne smete ispustiti iz vida. Kultna figura Engleske koja je sa Mančester junajtedom osvojila četiri titule.

 

 

Najbliži osvajanju Lige šampiona je bio 1997. godine, kada su "crveni đavoli" ispali u polufinalu od Borusije Dortmund, koja je kasnije i osvojila trofej. Najveću počast je dobio kada je 2002. godine izabran u "Kuću slavnih Engleskog fudbala".

 

MIHAEL BALAK

 

Verovatno osoba koja će ostati upamćena kao igrač koja je osvojila najviše drugih mesta. Nemački internacionalac zaista nije imao sreće u osvajanju trofeja. Bio je tri puta nemački fudbaler godine. Gomilu puta je osvojio drugo mesto u Bundesligi i Premijer ligi. Balak je izgubio sa Nemačkom finale Svetskog i Evropskog prvenstva, a i dva puta je gubio finale Lige šampiona.

 

 

Prvi put sa Bajer Leverkuzenom protiv prejakog Real Madrida 2002. godine, a drugi put sa Čelsijem protiv Mančester junajteda 2008. godine u Moskvi. Tada je Čelsi izgubio posle penala, zahvaljući promašajima Terija i Anelke.

 

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

 

Švedski napadač je nastupao u vrhunskim klubovima tokom cele svoje karijere - Ajaks, Juventus, Inter, Barselona, Milan i PSŽ. Iako je sa svakim igrao Ligu šampiona, postigao brdo golova i osvajao titule, nikada nije podigao pehar sa ušima. Danak su sigurno uzele i pogrešene odluke popularnog "Ibrakadabre".

 

 

Ibrahimović je 2009. godine napustio Inter koji je u toj sezoni osvojio Ligu šampiona, a 2010. godine je napustio Barselonu, koja se, takođe, u prvoj sezoni bez sjajnog napadača popela na krov Evrope. I dalje je aktivan igrač, pa možda ipak na kraju osvoji toliko željeni trofej.

 

ĐANLUIĐI BUFON

 

Sigurno najbolji golman na svetu u poslednjih dvadeset godina. Jedini je golman koji je osvojio UEFA nagradu za igrača godine 2003. godine. Devet puta je proglašen za najboljeg golmana Serije A, a čak je dobio i priznanje najboljeg golmana 21. veka.

 

 

Sa reprezentacijom Italije Bufon je osvojio Svetsko prvenstvo 2006. godine, a sa njegovim Juventusom nekoliko puta ligu i Kup Italije. Najbliži osvajanju trofeja Lige šampiona bio je 2003. godine, kada je na "Old Trafordu" Milan savladao "staru damu" na penale.

 

FRANČESKO TOTI

 

Jedan od najlojalnih fudbalera svih vremena. Polušpic Rome je tokom svoje karijere dva puta proglašavan za fudbalera Serije A, kao i pet puta za italijanskog igrača godine. Toti je i drugi strelac italijanskog prvenstva gde je postigao više od 230 golova, a za "rimsku vučicu" igra već 22. sezonu.

 

 

"Princ Rima" je sigurno vanserijski igrač, ali s obzirom na to što Roma nikada nije mogla da bude konkurent većim evropskim ekipama, nije čudo što Toti nije osvojio trofej Lige šampiona. On je sa Romom dva puta igrao čevrtfinala, ali je i 2007. i 2008. godine ispadao od Mančester junajteda.

 

PAVEL NEDVED

 

Fenomenalni češki vezista je jedan od najboljih veznih igrača u skorijoj istoriji Serije A. Osvojio je nekoliko titula u Češkoj sa Spartom Prag i u Italiji sa Laciom i Juventusom. Poznat je bio po svojoj neiscrpnoj snazi, sjajnim driblinzima i fenomenalnim pogocima. Kao profesionalni fudbaler je trajao čak 19 godina, a dobitnik je i "Zlatne lopte" u izboru "Frans fudbala".

 

 

Kada je 2003. godine Juventus igrao finale Lige šampiona protiv Milana, Nedved nije mogao da pomogne "crno-belima" zbog suspenzije koju je zaradio u polufinalnom duelu protiv branioca titule Real Madrida, a Juventus je izgubio finale posle penala.

 

RUD VAN NISTERLOJ

 

Neverovatna statistika krasi holandskog napadača u Ligi šampiona, ali je on nikada nije osvojio. On je treći strelac u istoriji ovog takmičenja sa 56 pogodaka i tri različite sezone je bio najbolji strelac u eliti. Jedini je od deset najboljih strelaca u istoriji Lige šampiona koji je nije osvojio.

 

 

Zanimljivo je da je Van Nisterloj čak osam godina svoje karijere proveo u klubovima koji nisu nastupali u ovom evropskom takmičenju dok se nije oprobao u Mančester junajtedu i Real Madridu, ali ovi giganti tada nisu imali sastav koji je mogao da dođe do trona. Igrajući za Mančester postigao je 38 golova u svim evropskim takmičenjima, što je rekord ovog engleskog kluba.

 

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wolf

    2. decembar 2013 | 19:33

    A gde je tu Šćepović? :D

  • rale

    2. decembar 2013 | 18:33

    U pogresno vreme na pogresnom mestu...

  • Pera

    2. decembar 2013 | 18:27

    Nedved bi osvojio 2003., ali je bio suspendovan zbog zutih kartona, a da je igrao Juve bi garant osvojio, jer je Milan dobio mec posle izvodjenja jedanaesteraca. Da je Nedja igrao Juve bi dobio finale u regularnih 90 minuta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA