Novinarska premijera "Bili smo prvaci sveta": Žeravica ne očekuje novu moćnu generaciju srpske košarke! (FOTO)

- Osim maksimalne fizičke spremnosti, igrači su morali da poseduju manire i košarkašku inteligenciju, dok su se borbenost i motivisanost podrazumevale - kaže Žeravica

  • 0

Novinarska projekcija dokumentarnog filma "Bili smo prvaci sveta" o počecima i usponu jugoslovenske košarke održana je u beogradskom bioskopu "Fontana" u prisustvu tvoraca dela Aleksandra Miletića, Zvonimira Šimuneca i Ivice Vidanovića, ali i legendi evropske košarke Ranka Žeravice i Dragana Kapičića.

Kroz individualno igračko i timsko sazrevanje, film koji će beogradsku premijeru imati petog decembra, prati priču o usponu i razvoju košarke u ratom pogođenoj Jugoslaviji od 1942. godine, kada su se na Tašu okupljali Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, do osvajanja titule svetskog prvaka u Sloveniji 1970. godine.

Iako dokumentarac, bogat do sada retko prikazanim video materijalom, delo prožima ideja o zajedništvu, prijateljstvu, jednakosti, ljubavi i viziji koja ih je okupljala i učinila legendama.

U zemlji koja je oscilirala između Istoka i Zapada, rođena je igra kakava se nije mogla naći u u džbenicima, u kojoj je mašta imala završnu reč u odnosu na taktiku. Transparent "Luna vaša - zlata naša" na SP u "Tvoliju", kada je Jugoslavija pobedila SAD 70:63, potvrđuje vrhunac uspeha generacije koju je predvodio Ranko Žeravica, sa kojim nije mogao da se poredi ni prvi korak na Mesecu.

Oduševljen filmom i pričom o delu istorije koji je i sam krojio, Ranko Žeravica je Telegrafu izrazio sumnju da će se 1970. godina za našu košarku ponoviti.

- Iako smo kasnije još četiri puta bili prvaci sveta, gledajući sadašnje stanje u našoj košarci, sumnjam da ćemo uskoro uspeti da nadjačamo ostale reprezentacije. Tada je postojala ogromna želja, mlotiv, ambicija, radilo se stručno i temeljno,vizionarski, znalo se koji su uslovi za reprezentativni dres.

- Osim maksimalne fizičke spremnosti, igrači su morali da poseduju manire i košarkašku inteligenciju, dok su se borbenost i motivisanost podrazumevale - smatra Žeravica, koji je tada na 22 stranice napisao koje osobine treba da krase igrača da bi postao reprezentativac.

Gledajući 43 godine unazad, podsećajući se brojnih momenata koji su navedeni u filmu, iskusni trener emotivno je doživeo još jednom ispričanu priču o Koraćevoj nesreći.

- Drago mi je kada se podsetim tog zlata u Sloveniji, boli me kada vidim da mnogi od junaka ovog filma više nisu među živima, ali bio sam na ivici suza kada sam ponovo prošao kroz priiču o pogibiji Radivoja Koraća. Teško mi je koliko god vremena da prođe, nikada neću zaboraviti taj dan, i prežaliti što on nije bio sa nama na SP u Sloveniji.

- Imamo mi i sada talentovane igrače, ali sumnjam da će se opet roditi neko kao Žućko- seća se Ranko Žeravica.

On se osvrnuo i na trenutnu situaciju u reprezentaciji Srbije.

- Odavno nagovaram Sašu Đorđevića da se prihvati posla selektora i verujem da sam u pravu. Ima bogato internacionalno iskustvo kao igrač, bio je plejmejker, što znači da je bio vođa, a to je odlika zbog koje verujem da može uspešno da vodi i reprezentaciju - zaključuje Žeravica.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(M. Pavlović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA