SITNO BROJE: Može li išta da spasi Rašovića i Stojanovića na klupama večitih? (FOTO)

Treneri Partizana i Crvene zvezde će se verovatno oprostiti od klupe na kraju jesenjeg dela šampionata, s obzirom na to da njihovi timovi igraju jednu od najneubedljivijih sezona u svojoj istoriji

  • 4

Bliži se kraj jesenjeg dela Jelen Superlige koje bi večiti rivali Crvena zvezda i Partizan želeli što pre da zaborave. Brod na kojem se nalazi polusezona mučenja prilazi obali, nikako mirnoj luci, a malo je verovatno da će crveno-bela i crno-bela armija u borbu za titulu ući s istim kapetanima - Slavišom Stojanovićem i Vukom Rašovićem.

Dugo nismo videli očajnije igre dva najtrofejnija srpska kluba koji su, samo zahvaljujući imenu i renomeu koje poseduju, uspeli da skupe i ovoliko bodova koliko imaju, a realno nemaju NIŠTA .

Nemaju igru - jer na prste jedne ruke mogu se izbrojati protivnici koje su večiti nadigrali, nemaju potreban kvalitet - što je dokazano već u evropskim kvalifikacijama, nemaju atmosferu - koja je više puta narušavana tokom jeseni, pogotovo u Zvezdi.

Logično - kad nešto ne štima na terenu ceh uvek plate treneri koji, ruku na srce, ni u jednom trenutku nisu pokazali da su dostojni posla koji obavljaju.

Dok je Rašoviću u obavljanju posla donekle odmogla i uprava crno-belih, jer su mu pred početak sezone rasprodali tim i nisu doveli adekvatne zamene, Stojanović ne može toliko da se požali na čelnike s Marakane, barem što se tiče tima, iako mu nisu obezbedili sve što je tražio.

RAŠOVIĆ NIJE PONOVIO USPEH STANOJEVIĆA

Poučeni uspehom Aleksandra Stanojevića koji je 2010. pred kraj prvenstva došao na klupu Partizana, preoteo titulu u Zvezdi, nastavio dominaciju i plasirao se u Ligu šampiona, crno-bela javnost je priželjkivala sličnu situaciju i s Rašovićem, samim tim što je Vuk bio desna ruka Stanoja i dete Partizana.

Rašović jeste uspeo da odbrani titulu s obzirom na to da je Zvezda sa -11 sišla na samo dva boda zaostatka. Kada se očekivalo da Partizan nastavi uspehe u tekućoj sezoni i domogne se barem Lige Evrope, ''parni valjak'' je stao. Dobro, ''stao'' je malo teška reč, jer su trenutno i dalje prvi na tabeli, ali da je malo zaribao, to sigurno jeste.

Prodaja najboljih igrača i slabo odrađen prelazni rok jeste umnogome uticao na slabu igru crno-belih koji i za ove rezultate mogu da se zahvale bogu i Vladimiru Stojkoviću. Bogu što je ''umešao prste'' i nije dozvolio da Stojković napusti klub, a golmanu šampiona Srbije na fantastičnim odbranama koje su tokom sezone spasile još veće osipanje bodova i verovatno prerani odlazak Rašovića.

Već na početku evropskih kvalifikacija videlo se da crno-beli nisu ni nalik timu od prethodnih sezona. Bleda partija protiv Širaka i prolaz na jedvite jade bio je uvod u ono što je usledilo protiv Ludogoreca, a kasnije i švajcarskog Tuna u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Kad na to dodamo i pobedu protiv Novog Pazara u prvom kolu (4:3), uz niz kontroverzi, mnogi koji su kleli Rašovića poželeli su da ode.

Možda bi Vuk i otišao da su čelnici Partizana imali adekvatnu zamenu, što su u nekoliko navrata i isticali izjavama po medijima. Spekulisalo se o eventualnom povratku Tumbakovića već posle prvih nekoliko kola, a posle poraza i kukavičke igre u derbiju isplivalo je i ime trenera Vojvodine Marka Nikolića.

Eventualnom pobedom protiv Čukaričkog crno-beli bi izbrisali rane iz Subotice i četvrtfinala Kupa i osvojili bi titulu jesenjeg šampiona, što bi možda odlično izgledalo s obzirom na trenutnu situaciju i samo devet pobeda, iako je Partizan na polovini jeseni imao i šest bodova prednosti.

Međutim, javnost spekuliše da je Rašoviću svega preko glave i da će po okončanju jesenjeg dela sam podneti ostavku.

Ali, u jednom mora mu se odati poštovanje. Uspeo je da lansira mladog Andriju Živkovića u prvi tim, a njegovim stopama će i supertalentovani Danilo Pantić dok je po dolasku Vuka na kormilo tima ''procvetao'' i Miloš Jojić, sada udarna igla tima.

SLIČNA SUDBINA ČEKA I STOJANOVIĆA

S druge strane Topčiderskog brda situacija ništa nije bolja i veliko bi iznenađenje bilo ukoliko Slaviša Stojanović i dalje bude trener Crvene zvezde. Razlozi su i više nego očigledni.

Javna tajna je da je Slovenac pred početak sezone tražio dolazak samo dvojice igrača - Nejca Pečnika i Kristijana Terlicija. Sunarodnika je uspeo da pridobije u timu i to se kroz polusezonu pokazalo kao dobro rešenje, ali za Terlicija očigledno nije bilo para, a nema sumnje da bi igrač kalibra za Seriju A bio pravi majstor za popunu rupa koje su se javljale u odbrani.

Međutim, sve osim toga, ne računajući novac, Stojanović je dobio. Dobio je Ninkovića koga su mnogi bivši treneri Zvezde želeli, a nisu imali, dobio je iskustvo Mijailovića, sve najbolje iz srpske lige - Petkovića, Kovačevića, Gogića kao i zlatnog omladinca golmana Rajkovića, dobio je vrsnog golgetera Dragana Mrđu, većina glavnih igrača iz prošle sezone je ostala (Kasalica, Milunović, Dauda, Bajković, Vešović, Milijaš), ali uprkos tome Slovenac nije ništa uradio.

Zašto nije, ne znamo koga da pitamo, jer je Stojanović od dolaska davao vešte i zagonetne odgovore, ponekad i nelogične, ali nikada jasne što je još jedan dokaz da nije dorastao klupi Zvezde i da bi mogao vrlo brzo da napusti Beograd.

Poslednja u nizu komičnih izjava bila je posle poraza u četvrtfinalu Kupa od Vojvodina na ''Marakani'', kada je rekao da je to ''manja katastrofa'' jasno aludirajući da je pobeda u prvenstvu nad istim protivnikom mnogo bitnija. Stojanović očigledno nije svestan da je u Zvezdi sve osim osvajanja trofeja KATASTROFA.

Možda bi četvrtfinale Kupa za Slovan, Livar i Celje bilo dobar rezultat, ali za Zvezdu to sigurno nije. Za Zvezdu dobar rezultat nije ni drugo mesto i samo 29 osvojenih bodova iz 14 kola, uz tri poraza i dva remija. Čak i titula jesenjeg šampiona do koje bi crveno-beli mogli da dođu u poslednjem kolu verovatno neće spasiti Stojanovića otkaza u najtrofejnijem srpskom klubu.

Iako je Slovenac verovatno ušao u istoriju kao trener koji je tokom polusezone najviše puta preživeo ''giljotinu'', česta pitanja na konferenciji o njegovom odlasku iz kluba mogla bi da dobiju na težini već za vikend, kada se i zvanično završi jesenji deo sezone, što je i sam indirektno potvrdio na pitanje da li želi da ostane.

- Ljudi iz Uprave će da procene da li je to dovoljno dobro. Sad samo želim da pobedimo Vojvodinu, u Kupu i prvenstvu. Da na najbolji način završimo polusezonu - rekao je Stojanović kojem će navijači imati mnogo štošta da zamere.

Zameriće mu najviše na tome što se praktično čitave sezone branio na terenu kao da se bori za opstanak u Premijer ligi, a ne za titulu u Jelen Superligi.

Zameriće mu na tome što je ''gušio'' mlade Zvezdine igrače izgovorima da vredno rade, ali da još nisu za prvi tim u koji ih je jako retko ubacivao.

Zameriće i na tome što je od početka imao čudnu taktiku na terenu koja se, na kraju, odrazila na loše rezultate.

Sve ove činjenice ne idu na ruku Stojanoviću kojem su mnogi želeli da vide leđa već posle Černomoreca i Javora, ali mu je Uprava ukazivala poverenje, verovatno i zbog toga što bi u slučaju otkaza do zime morala da plati odštetu.

Međutim, Slovenac već u hodniku drži spakovane kofere jer, ako je verovati ''čaršijskim pričama'', stan u kojem se nalazi iznajmljen je do kraja decembra?!

Čini se, postaćemo svedoci neverovatne pauze između polusezona, u kojima će dva najveća srpska kluba istovremeno zameniti trener.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Serb_BL

    5. decembar 2013 | 17:51

    Ne moze tu ni Gvardiola ni Murinjo pomoci kad je igracki kadar slab. Da su Mitrovic i Markovic ostali jos godinu dve nebi Partizan bio tu gde je sada a takodje ista stvar i kod Zvezde. Svima nam je jasno da se neki bogate prodajuci rano supertalente.

  • jaaa

    5. decembar 2013 | 19:33

    Mislim da je ovo totalno realan tekst. Ja bih potpisao 99,5% napisanog. Kvaliteta ni na klupi ni na terenu.

  • Raca

    5. decembar 2013 | 18:22

    Mislim da je krajnje vreme da ova dva kvazi strucnjaka napuste dva nasa najveca kluba ! ! !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA