Kako su Bosanci nameštali utakmice?

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv tri lica osumnjičenih za nameštanje rezulatata, a otkriveni i detalji kako su slične operacije izvođene

  • 8

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je za RTRS, da je Federalna uprava policije podnela izveštaj protiv tri lica, koja se sumnjiče za nameštanje rezultata fudbalskih utakmica klubova iz BiH tokom 2009. godine, stoji na sajtu Radio-televizije Republike Srpske

Po nezvaničnim informacijama to su Nedžad Selimović, bivši trener FK Travnik i Mate i Živko Budimir iz Posušja. Istraga međunarodnih razmera već je rezultirala sa nekoliko presuda, a pokrenuta je u nemačkom gradu Bohumu 2010. godine. Detalje je izneo portal sport.ba.

Nemačko pravosuđe 2010. godine objavilo je da su na meti istrage klubovi iz BiH: Travnik, Slavija, Posušje i Zrinjski i tridesetak sumnjivih utakmica koje su odigrali.

Da rezultat utakmica bude unapred poznat, bili su "zaslužni" Mario Cvrtak i Ante Šapina, već osuđeni u Nemačkoj za ista nedela.  Prvi je podmićivao klubove, igrače, trenere i sudije, a drugi preko svojih ljudi manipulisao kladionicama u Evropi i Aziji. Pominju se i imena Turaka Deniza Celika i Tune Akbiulata, kao i funkcioneri nekoliko bosansko-hercegovačkih klubova, bivši predsednik i trener Travnika Dževad Bećiragić i Nedžad Selimović, bivši premijerligaški sudija Mevludin Efendić, kao i igrači Travnika, Orašja, Laktaša i Posušja.

Po istrazi koju su sproveli Nemci nameštanje je išlo ovako. U pitanju je meč Vintertur - Travnik 7:1.

Šapina zove Cvrtka i pita ga koju opkladu da položi. Cvrtak najpre sačeka da vidi kako će se utakmica razvijati. Šapina mu šalje SMS: "Upravo za takve situacije si ih i platio. Neka sada stisnu zube i reše sve kako treba". Cvrtak Šapini javlja da ga okrene u 79. minutu. Šapina, za to vreme, u Londonu uplaćuje opklade u visini od 40.000 evra.

I onda, u poslednjim trenucima susreta Vintertur postiže sedmi gol, a Šapina čestita na dobitku od 82.000 evra. Cvrtak je kasnije potvrdio da se u poluvremenu s golmanom Travnika dogovorio da pusti još najmanje tri gola.

Turneja Travnika po Švajcarskoj te 2009. imala je samo jedan cilj, a to je da se nameštanjem zaradi na kladionicama. Nekad i nisu imali sreće kao kada meč u kojem je Jang bojs pobedio 5:0 nije ni bio uvršćen među opklade uživo.

Dva dana kasnije Cvrtak i njegov pomagač Dragan Mihelič u jednu azijsku kladionicu uložili su 70.000 evra na meč Travnik - Sion. Cvrtak sređuje da kompletno korumpirani Travničani pola sata odigraju maksimalno i po mogućnosti daju jedan gol. U drugom poluvremenu najbolji igrači idu na klupu i Travnik mora da primi još najmanje četiri gola. Utakmica je završena 4:1 za švajcarsku ekipu a zarada je oko 90.000 evra posredstvom Šapine i 80.000 evra posredstvom Miheliča.

Cvrtak je od nameštenih utakmica u Švajcarskoj zaradio oko 200 .000 evra. Kada se ekipa vratila sa turneje u Travniku se pročulo za nameštaljke. Ada Lepara, tamošnji novinar, prva je pisala o tome, zbog čega se suočila sa pretnjama.

Živko Budimir, Ante Šapina i Mario Crvtak pokušali su da nemeste meč Slavije iz Sarajeva i Alborga u Kupu Uefa, ali sarajevski klub nije imao interesa za to jer imao šansu da prođe dalje i da dobije bodove za evropski nastup, što je i urađeno pobedom 3:1. Pomenuta trojka navodno je imala dobre odnose sa Slavijom i Slavkom Tošovićem, bivšim predsednikom kluba.

Tošovića je sa svih političkih dužnosti 2004. smenio Pedi Ešdaun, zbog navodnog pomaganja u skrivanju Radovana Karadžića.

Budimir nije hteo pred kamerama da govori o nameštanju, a optužbe je nazvao budalaštinama. Ante Šapina i Mario Cvrtak u Nemačkoj služe kazne od pet godina zatvora, dok u Bosni i Hercegovini zbog sličnih "delatnosti" niko još nije stigao iza rešetaka.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs / Izvori: rtrs.tv / sport.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auu

    15. decembar 2013 | 20:43

    Svi pricaju kako drugi namestaju, a mi ???

  • Bosnjak

    15. decembar 2013 | 17:45

    Nesto mi je tu sumnjivo ,mora da je neki srbijanac organizator,jer gde god ima kriminala u svijetu i nekih hapsenja uvek se pojavi makar po jedan srbijanac,naravno ni kriv ni duzan...verojatno...

  • Bosnjak

    15. decembar 2013 | 22:41

    Zmajevi u Brazil Napred !!! Na najgledaniji i najcuveniji spektakl sveta a vi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA