SREBRNA AMELA TERZIĆ: Nisam smela da obrukam državu i sebe! (FOTO)

Medalju sam osvojila zahvaljujući podršci publike koja mi je davala snagu u najtežim momentima i rekla sam sebi "Sad ne smeš da odustaneš" kaže evropska vicešampionka u krosu

  • 8

Fenomenalnim rezultatom na Evropskom prvenstvu u krosu i osvajanjem srebrne medalje, atletičarka Amela Terzić je na najbolji način zaokružila najuspešniju godinu u istoriji srpske atletike.

Posle Ivane Španović i Emira Bekrića koji su uzeli bronzanu medalju na SP, Amela je na najvećem takmičenju u Srbiji došla do srebrne medalje i tako još jednom pokazala da srpska atletika kreće krupnim koracima ka svetskom vrhu.

- Bilo je ovo veoma jako takmičenja, više od 100 najboljih atletičara Evrope našlo se na jednom mestu, a  pobediti njih je za mene vrhunac ove godine. Pogotovo što sam trčala na 6 km što je stvarno dugo u odnosu na 4 koliko sam ranije trčala. Tih dva kilometra su mi bila stvarno teška - kaže Amela za Telegraf.

HTELA JE U 10 NAJBOLJIH, A UZELA MEDALJU

Ona ističe da se potajno nadala da može da napravi neki podvig iako je glavni cilj bio da se uđe među 10 najboljih.

- Prevashodni cilj bio je da uđem u 10, što je takođe stvarno teško. To mogu samo dobri atletičari, ali ja sam uspela nešto još više, napravila sam  podvig i uzela medalju. Oduševila sam i trenera, koji realno sam zna koliko vredim. Poslednji krug sam istrčala na psihu, snage nisam imala - objasnila je Terzićeva.

Amela kaže da joj je posebno teško bilo što je takmičenje održano u Srbiji.

- Nije mi bilo svejedno što je takmičenje bilo u Srbiji. Trpela sam ogroman pritisak poslednja dva meseca, novine nisam smela da čitam, jer su me svrstavali u favorite.  Sa druge strane da nije bilo takmičenje kod nas možda nikada ne bih imala toliko hrabrosti da istrčim ovako dobru trku.

NISAM SMELA DA ČITAM NOVINE PRE TAKMIČENJA

- Osećala sam veliku podršku publike, moji roditelji su bili tu, moji klupski drugovi, mala ekipa atletičara iz Novog Pazara koji su trčali samnom i svaki put kada sam usporavala oni su me bodrili - objašnjava Amela i dodaje:

- Znala sam da dolazi i predsednik i rekla sam sebi "Ne mogu sad da se obrukam pred  njim, ne sme da obrukam državu i sebe". Pre trke sam znala da će biti teško, ali u toku same trke, imala sam veću želju i nekako sam zamišljala da uzmem medalju. Konkurencija je bila stravična, tu su bile devojke koje su me pobeđivale na 1500 metara na SP, bilo je tu onih koje su tzrčakle na 5000 i 10.000 metara. Tako da je bilo stravično - rekla je Amela i dodala:

 

- Nije mi bilo svejedno što je takmičenje bilo u Srbiji. Trpela sam ogroman pritisak poslednja dva meseca, novine nisam smela da čitam, jer su me svrstavali u favorite.  Sa druge strane da nije bilo kod nas nikada ne bih imala hrabrosti da istrči ovako dobru trku. Moji roditelji, su bili tu, moji klupski drugovi, mala ekipa atletičara iz Novog Pazara koji su trčali samnom i svaki put kada sam usporavala oni su me bodrili.

SVAKO ĆE MORATI DA SE POMUČI DA ME ZAOBIĐE NA STAZI

Amela je istakla da je sledeće godine očekuju dva velika takmičenja i da će se spremiti najbolje što može.

- Ja ću da treniram i da idem korak po korak. n evolim da planiram unapred. Potrebno je i sreće u atletici. Najvažnija takmičenja su  Evropsko prvenstvo u Ciriihu i EP u krosu u decembrtu u Bugarskoj. Pokušaću da se i na tom krosu izborim za medalju a to je jako teđko jer se svake godine osvajači medalja menjaju. U svakom slučaju, neću dozvoliti da me neko tako lako obiđe, pokazaću da nije lako trčati samnom - poručila je Terzićeva i zahvalila se svima na pomoći.

- Zahvalila bih se Komtrejdu, Viktorija grupi što su bili uz mene, kao i Atletskom savezu na čelu sa Veselinom Jevrosimovićem, mom klubu Novi Pazar i svima ostalima koji su bili uz mene i koji su mi pomogli da uzmem medalju.

Trener mlade vicešampionke Rifat Zilkić kaže da je potajno verovao da Amela može do medalje.

- Prvi put je trčala na šest kilometara, a moje ambicije su bile skrivene u odosu na nju. Ja uvek verujem da može da osvoji medalju. Na ovoj trci pojavilo se sve što vredi u Evropi.

- Sve trkačice koje su osvajale medalje su bile na Ušću.  Pre svega bilo je naturalizovanih Kenijki i Etiopljanki, ali po meni Šarlota Perdju je bila najveća konkurencija. Amela je trčala odlično taktički, držala se pozadi i čekala da se rasčisti put do trona - objašnjava Zilkić.

On je dodao da ovaj kros ne bi bio uspešno održan da neko iz Srbije nije uzeo medalju.

- Kros je konstruisan tako da neko iz Srbije osvoji medalju, sve je odlično organizovano, ali  kad se sve završi sve prođe ostaje samo rezultat.

- Amela je izdržala strašan pritisak osvojila medalju i to je ono što se pamti. Mnogo je teško osvojiti medalju u krosu jer uslovi nisu standarni, negde je toplo 25 stepeni, negde je sneg kiša - objasnio je Zilkić i rekao šta Amelu očekuje sledeće godine.

- Naši planovi su uvek visoki, prvo ćemo da uživamo u rezultatima, ali već 31. decembra će trčati trku u Austriji gde brani pobedu. Zatim 12. januara će trčati u Dablinu kao član reprezentacije Evrope u sudaru kontinenata u krosu. Duel protiv Azije, Afrike Amerike...

- Ipak, glavni cilj je EP u Cirihu i kros Evrope u Bugarskoj na kraju godine. Najvažnije je da pokuša da popravi lične rekorde i da se stabilizuje na ovim rezultatima. - poručio je Zilkić

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

D. Stojmenović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miro

    17. decembar 2013 | 21:23

    Blago majci koja te rodila...Ponosna je Srbija na tebe

  • Srb

    17. decembar 2013 | 21:14

    Bravo za Amele! Veliki sportista i veliki čovek!

  • ДАШОНИ

    18. decembar 2013 | 00:15

    БРАВО АМЕЛА ПОНОСУ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA