Pogledajte kako će izgledati specijalni novac za Svetsko prvenstvo (FOTO)

Brazilsak Centralna banka 24. januara pustiće devet verzija kovanica u čast predstojećeg SP u fudbalu, jednu zlatnu, dve srebrne i šest napravljanih od nikla i bakra

  • 0

Kao još jedan vid promocije predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu Centralna banka u Brazilu pustiće specijalan novac. Pretpostavlja se da će za kovanice najviše biti zainteresovani kolekcionari, a novac će biti pušten u promet 24. januara.

Postoji devet vrsti novčića, jedna zlatna, dve srebrne i šest u kombinaciji bakra i nikla.

Najskuplji je naravno zlatni novčić, koji sa jedne strane ima izrezbaren pehar FIFA koji se dodeljuje svetskom prvaku. Iako je to apoen od 10 reala, oko tri evra, njegova vrednost se ceni na 1.180 reala, što je oko 365 evra.

Srebrni specijalni novac biće nominalno apoen od pet reala, ali koštaće 190 reala (oko 30 evra) i imaće verziju na kojoj je sa jedne strane maskota Mundijala, Fuleko a sa druge fudbaler koji šutira loptu "makazicama", dok je druga varijanta posvećena gradovima u kojima će se igrati. Sa jedne strane je Marakana, sa druge imena 12 gradova u kojima će odvijati mečevi, sa po jednim prepoznatljivim motivom.

Njajeftiniji novčići od niklovanog bakra biće u apoenima od dva reala, a prodavaće se za 30, to jest oko 10 evra. Ta serija naslovljena je "Fudbalski pokreti" i na njoj će biti karakteristični motivi sa utakmica.

Planirano je da se napravi 2.270 zlatnih novčića, 12.000 srebrnih i 7.400 od bakra i nikla, mada možda tiraž naraste i više, ako bude dovoljno interesovanja.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA